Η Κομισιόν υπόσχεται ένα «CERN για την τεχνητή νοημοσύνη», με ευρωπαϊκό ταμείο 20 δισ. ευρώ
- 11/02/2025, 12:48
- SHARE
![Η Κομισιόν υπόσχεται ένα «CERN για την τεχνητή νοημοσύνη», με ευρωπαϊκό ταμείο 20 δισ. ευρώ](https://www.fortunegreece.com/wp-content/uploads/2023/10/artificial-intelligence-eu-commission-european.jpg)
Η Ευρωπαϊκή Ένωση φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρώπη που θα προσομοιάζει με το CERN, όπως είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Τρίτη.
Μιλώντας στην παγκόσμια σύνοδο για το AI που διεξάγεται στο Παρίσι, η φον ντερ Λάιεν παρουσίασε το InvestAI, μια πρωτοβουλία για την κινητοποίηση 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην AI, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου ευρωπαϊκού ταμείου 20 δισεκατομμυρίων ευρώ για γιγαντοεργοστάσια AI.
«Αυτή η μεγάλη υποδομή τεχνητής νοημοσύνης είναι απαραίτητη για να επιτρέψει την ανοικτή, συνεργατική ανάπτυξη των πιο σύνθετων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης και να καταστήσει την Ευρώπη ήπειρο της τεχνητής νοημοσύνης» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Κομισιόν.
Το σχέδιο
Το ταμείο InvestAI της ΕΕ θα χρηματοδοτήσει τέσσερα μελλοντικά gigafactories τεχνητής νοημοσύνης σε ολόκληρη την ΕΕ. Τα νέα gigafactories AI θα ειδικεύονται στην κατάρτιση των πιο σύνθετων, πολύ μεγάλων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.
Τέτοια μοντέλα επόμενης γενιάς απαιτούν εκτεταμένη υπολογιστική υποδομή για ανακαλύψεις σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η ιατρική ή η επιστήμη. Τα gigafactories θα έχουν περίπου 100.000 τσιπ τεχνητής νοημοσύνης τελευταίας γενιάς, περίπου τέσσερις φορές περισσότερα από τα εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργούνται αυτή τη στιγμή.
Τα gigafactories που χρηματοδοτούνται μέσω του InvestAI θα είναι η μεγαλύτερη σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα στον κόσμο για την ανάπτυξη αξιόπιστης τεχνητής νοημοσύνης. Θα εξυπηρετήσουν το ευρωπαϊκό μοντέλο της συνεργατικής, ανοικτής καινοτομίας, με έμφαση σε πολύπλοκες βιομηχανικές εφαρμογές και εφαρμογές κρίσιμης σημασίας για την αποστολή. Ο στόχος είναι κάθε εταιρεία, όχι μόνο οι μεγαλύτεροι παίκτες, να μπορεί να έχει πρόσβαση σε υπολογιστική ισχύ μεγάλης κλίμακας για να χτίσει το μέλλον.
Το InvestAI θα περιλαμβάνει ένα πολυεπίπεδο ταμείο, με διαφορετικά προφίλ κινδύνου και απόδοσης. Ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα περιόριζε τις επενδύσεις άλλων εταίρων. Η αρχική χρηματοδότηση της Επιτροπής για το InvestAI θα προέλθει από υφιστάμενα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ που έχουν ψηφιακή συνιστώσα, όπως το πρόγραμμα « Ψηφιακή Ευρώπη» και το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» και το InvestEU.
Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να συνεισφέρουν με τον προγραμματισμό των κονδυλίων τους για τη συνοχή. Η χρηματοδότηση των gigafactories τεχνητής νοημοσύνης με συνδυασμό επιχορηγήσεων και ιδίων κεφαλαίων θα χρησιμεύσει ως μία από τις πιλοτικές περιπτώσεις για στρατηγικές τεχνολογίες που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της Competitiveness Compass.
Η Επιτροπή έχει ήδη ανακοινώσει τα πρώτα επτά εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης τον Δεκέμβριο και σύντομα θα ανακοινώσει τα επόμενα πέντε. Η υφιστάμενη στήριξη για τα εργοστάσια AI ύψους 10 δισ. ευρώ, που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και τα κράτη μέλη, αποτελεί ήδη τη μεγαλύτερη δημόσια επένδυση στην ΤΝ στον κόσμο και θα απελευθερώσει πάνω από δέκα φορές περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις. Παρέχει ήδη μαζική πρόσβαση για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις και τη βιομηχανία σε υπερυπολογιστές.
Δηλώσεις
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Η AI θα βελτιώσει την υγειονομική μας περίθαλψη, θα τονώσει την έρευνα και την καινοτομία μας και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά μας. Θέλουμε η τεχνητή νοημοσύνη να είναι μια δύναμη για το καλό και για την ανάπτυξη. Το κάνουμε αυτό μέσω της δικής μας ευρωπαϊκής προσέγγισης — που βασίζεται στον ανοικτό χαρακτήρα, τη συνεργασία και το εξαιρετικό ταλέντο.
Αλλά η προσέγγισή μας πρέπει να είναι υπερφορτισμένη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, μαζί με τα κράτη μέλη μας και με τους εταίρους μας, θα κινητοποιήσουμε πρωτοφανή κεφάλαια μέσω του InvestAI για ευρωπαϊκά gigafactories τεχνητής νοημοσύνης. Αυτή η μοναδική σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, παρόμοια με το CERN για την τεχνητή νοημοσύνη, θα επιτρέψει σε όλους τους επιστήμονες και τις εταιρείες μας — όχι μόνο τις μεγαλύτερες — να αναπτύξουν τα πιο προηγμένα πολύ μεγάλα μοντέλα που απαιτούνται για να καταστεί η Ευρώπη ήπειρος τεχνητής νοημοσύνης.»
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Νάντια Καλβίνιο, δήλωσε: «Μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Όμιλος ΕΤΕπ εντείνει τη στήριξη για την τεχνητή νοημοσύνη, βασική κινητήρια δύναμη της καινοτομίας και της παραγωγικότητας στην Ευρώπη.»