Η Κομισιόν κατηγορεί τον Έλον Μασκ για παραπλάνηση χρηστών και «σκοτεινές» πρακτικές στο X

Η Κομισιόν κατηγορεί τον Έλον Μασκ για παραπλάνηση χρηστών και «σκοτεινές» πρακτικές στο X
The new Twitter logo, rebranded as X, is being displayed on a smartphone with Elon Musk visible in the background, in this photo illustration in Brussels, Belgium, on November 27, 2023. (Photo by Jonathan Raa/NurPhoto) (Photo by Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η πλατφόρμα αντιμετωπίζει πρόστιμα ύψους έως και 6 % του συνολικού παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε την Παρασκευή την πλατφόρμα X (πρώην Twitter) του Έλον Μασκ πως παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ για το διαδικτυακό περιεχόμενο, καθώς χρησιμοποιεί «σκοτεινά μοτίβα» για να παραπλανήσει τους χρήστες, δήλωσε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η X έχει τώρα το δικαίωμα υπεράσπισης, αλλά αν επιβεβαιωθεί η άποψή μας, θα επιβάλουμε πρόστιμα & θα απαιτήσουμε σημαντικές αλλαγές» δήλωσε ο Επίτροπος της Κομισιόν, Τιερί Μπρετόν.

Στη σχετική ανακοίνωση, σημειώνεται πως «η διαφάνεια και η λογοδοσία σε σχέση με τον έλεγχο περιεχομένου και τη διαφήμιση βρίσκονται στο επίκεντρο της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Βάσει διεξοδικής έρευνας που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, την ανάλυση εσωτερικών εταιρικών εγγράφων, συνεντεύξεις με εμπειρογνώμονες, καθώς και συνεργασία με εθνικούς συντονιστές ψηφιακών υπηρεσιών, η Επιτροπή εξέδωσε προκαταρκτικά πορίσματα μη συμμόρφωσης σχετικά με τρεις αιτιάσεις:

  • Πρώτον, η X σχεδιάζει και λειτουργεί τη διεπαφή για τους «επαληθευμένους λογαριασμούς» με το «Γαλάζιο σήμα ελέγχου» κατά τρόπο που δεν αντιστοιχεί στην πρακτική του κλάδου και εξαπατεί τους χρήστες. Δεδομένου ότι οποιοσδήποτε μπορεί να εγγραφεί για να αποκτήσει ένα τέτοιο «επαληθευμένο» καθεστώς, επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα των χρηστών να λαμβάνουν ελεύθερες και τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τη γνησιότητα των λογαριασμών και το περιεχόμενο με το οποίο αλληλεπιδρούν. Υπάρχουν ενδείξεις για υποκινούμενους κακόβουλους παράγοντες που καταχρώνται τον «επαληθευμένο λογαριασμό» για να εξαπατήσουν τους χρήστες.
  • Δεύτερον, η X δεν συμμορφώνεται με την απαιτούμενη διαφάνεια όσον αφορά τη διαφήμιση, δεδομένου ότι δεν παρέχει αποθετήριο με δυνατότητα αναζήτησης και αξιόπιστο αποθετήριο διαφημίσεων, αλλά, αντ’ αυτού, θέτει σε εφαρμογή χαρακτηριστικά σχεδιασμού και φραγμούς πρόσβασης που καθιστούν το αποθετήριο ακατάλληλο για τον σκοπό διαφάνειας έναντι των χρηστών. Ειδικότερα, ο σχεδιασμός δεν επιτρέπει την απαιτούμενη εποπτεία και έρευνα σχετικά με τους αναδυόμενους κινδύνους που συνεπάγεται η επιγραμμική διανομή διαφημίσεων.

Τρίτον, η X δεν παρέχει πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα της σε ερευνητές σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται στην πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Ειδικότερα, η Χ απαγορεύει στους επιλέξιμους ερευνητές να έχουν ανεξάρτητη πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα της, όπως π.χ. με την απόκρυψη, όπως αναφέρεται στους όρους υπηρεσίας της. Επιπλέον, η διαδικασία του Χ για τη χορήγηση πρόσβασης σε επιλέξιμους ερευνητές στη διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών του (API) φαίνεται να αποθαρρύνει τους ερευνητές από την εκτέλεση των ερευνητικών τους έργων ή δεν τους αφήνει άλλη επιλογή από την καταβολή δυσανάλογα υψηλών αμοιβών.

Με την αποστολή προκαταρκτικών πορισμάτων, η Επιτροπή ενημερώνει τον X σχετικά με την προκαταρκτική της άποψη ότι παραβιάζει την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Αυτό ισχύει με την επιφύλαξη της έκβασης της έρευνας, καθώς η Χ έχει πλέον τη δυνατότητα να ασκήσει τα δικαιώματα υπεράσπισής της εξετάζοντας τα έγγραφα του φακέλου της έρευνας της Επιτροπής και απαντώντας γραπτώς στα προκαταρκτικά πορίσματα της Επιτροπής. Παράλληλα, θα ζητηθεί η γνώμη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ψηφιακών Υπηρεσιών.

Εάν τελικά επιβεβαιωθούν οι προκαταρκτικές απόψεις της Επιτροπής, η Επιτροπή θα εκδώσει απόφαση μη συμμόρφωσης στην οποία θα διαπιστώνεται ότι η Χ παραβιάζει τα άρθρα 25, 39 και 40 (12) της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να συνεπάγεται πρόστιμα ύψους έως και 6 % του συνολικού παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών του παρόχου και να υποχρεώσει τον πάροχο να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της παραβίασης. Μια απόφαση μη συμμόρφωσης μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει ενισχυμένη περίοδο εποπτείας για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει ο πάροχος για την αποκατάσταση της παραβίασης. Η Επιτροπή μπορεί επίσης να επιβάλει περιοδικές χρηματικές ποινές για να υποχρεώσει μια πλατφόρμα να συμμορφωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: