Η Κομισιόν παραπέμπει την Ελλάδα για τους κανόνες νομιμοποίησης «μαύρου» χρήματος
- 19/07/2018, 15:30
- SHARE
Η επίτροπος Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας πλήττουν την ΕΕ στο σύνολό της.
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι παραπέμπει την Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Ιρλανδία στο Δικαστήριο της ΕΕ για μη εφαρμογή των κανόνων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Η επίτροπος Δικαιοσύνης, Βέρα Γιούροβα, δήλωσε ότι η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας πλήττουν την ΕΕ στο σύνολό της, ως εκ τούτου «όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, και κατ’ επέκταση να διακόψουν τη ροή κεφαλαίων προς εγκληματικές και τρομοκρατικές δραστηριότητες».
Τα κράτη-μέλη είχαν προθεσμία έως τις 26 Ιουνίου 2017 για να μεταφέρουν την τέταρτη οδηγία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην εθνική νομοθεσία τους. Οι εν λόγω κανόνες ενισχύουν τους ήδη υπάρχοντες, εισάγοντας τις εξής τροποποιήσεις:
– Ενίσχυση της υποχρέωσης εκτίμησης των κινδύνων για τις τράπεζες, τους δικηγόρους και τους λογιστές.
– Θέσπιση ξεκάθαρων απαιτήσεων διαφάνειας ως προς τον πραγματικό δικαιούχο των εταιρειών.
– Διευκόλυνση της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των μονάδων χρηματοοικονομικών πληροφοριών από διαφορετικά κράτη-μέλη, με σκοπό τον εντοπισμό και την παρακολούθηση ύποπτων μεταφορών χρηματικών ποσών για την πρόληψη και τον εντοπισμό περιπτώσεων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
– Θέσπιση μίας συνεκτικής πολιτικής έναντι των τρίτων χωρών που δεν εφαρμόζουν επαρκείς κανόνες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
– Ενίσχυση των εξουσιών των αρμόδιων αρχών σε ό,τι αφορά την επιβολή κυρώσεων.
Εν τω μεταξύ, μετά τις αποκαλύψεις από τα έγγραφα του Παναμά και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, η Επιτροπή πρότεινε μία πέμπτη οδηγία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ώστε να ενισχυθούν περαιτέρω οι κανόνες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Οι εν λόγω νέοι κανόνες στοχεύουν σε αυξημένο επίπεδο διασφαλίσεων για τις χρηματοοικονομικές ροές από τρίτες χώρες υψηλού κινδύνου, ενίσχυση της πρόσβασης που διαθέτουν οι μονάδες χρηματοοικονομικών πληροφοριών σε πληροφορίες, δημιουργία κεντρικών μητρώων τραπεζικών λογαριασμών, και αντιμετώπιση των κινδύνων χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, οι οποίοι συνδέονται με εικονικά νομίσματα και προπληρωμένες κάρτες. Αυτοί οι νέοι κανόνες τέθηκαν σε ισχύ στις 9 Ιουλίου 2018 και τα κράτη-μέλη θα πρέπει να τους μεταφέρουν στο εθνικό δίκαιό τους έως τις 10 Ιανουαρίου 2020.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να παραπέμψει την Ουγγαρία στο Δικαστήριο της ΕΕ (ΔΕΕ), επειδή η νομοθεσία της περί ασύλου και επιστροφών μεταναστών, δεν συνάδει με το δίκαιο της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να παραπέμψει την Ουγγαρία στο Δικαστήριο της ΕΕ (ΔΕΕ), επειδή η νομοθεσία της περί ασύλου και επιστροφών μεταναστών, δεν συνάδει με το δίκαιο της ΕΕ.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ουγγαρία ότι δεν πληροί τους όρους της Οδηγίας για τη Διαδικασία Ασύλου, καθώς επιτρέπει την υποβολή αιτήσεων ασύλου μόνο στις ζώνες διέλευσης στα σύνορα, δηλαδή μόνο σε περιορισμένο αριθμό ατόμων και μετά από υπερβολικά μεγάλες περιόδους αναμονής.
Επιπλέον, η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ουγγαρία δεν τηρεί τη μέγιστη διάρκεια των 4 εβδομάδων κατά την οποία ένας μετανάστης μπορεί να παραμείνει σε κέντρο διέλευσης, ούτε παρέχει ειδικές εγγυήσεις για τους ευάλωτους αιτούντες.
Σε γενικές γραμμές, η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ουγγαρία δεν παρέχει αποτελεσματική πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου, καθώς οι παράνομοι μετανάστες οδηγούνται εκτός των συνόρων της χώρας, ακόμη και αν επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση ασύλου.
Σε ό,τι αφορά την υποδοχή των μεταναστών, η Επιτροπή κατηγορεί την Ουγγαρία για την απεριόριστη κράτηση αιτούντων άσυλο σε ζώνες διέλευσης, χωρίς να τηρούνται οι ισχύουσες διαδικαστικές εγγυήσεις και παραβιάζοντας τους κανόνες της ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις για τις επιστροφές μεταναστών, η Επιτροπή θεωρεί ότι η ουγγρική νομοθεσία δεν διασφαλίζει ότι εκδίδονται μεμονωμένα, ούτε περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με ένδικα μέσα, με αποτέλεσμα, οι μετανάστες να κινδυνεύουν να επιστραφούν χωρίς τις κατάλληλες διασφαλίσεις και κατά παράβαση της αρχής της μη επαναπροώθησης.
Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή κίνησε αρχικά διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ουγγαρίας όσον αφορά τη νομοθεσία της για το άσυλο τον Δεκέμβριο του 2015 και απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη στις ουγγρικές αρχές, τον Δεκέμβριο του 2017.
Εξάλλου, η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ουγγαρία σχετικά με τη νέα ουγγρική νομοθεσία η οποία ποινικοποιεί τις δραστηριότητες για την υποστήριξη των αιτήσεων ασύλου και διαμονής και περιορίζει περαιτέρω το δικαίωμα αίτησης ασύλου. Η νέα νομοθεσία —η οποία ονομάζεται «Stop Soros» από τις ουγγρικές αρχές (δηλ. «Σταματήστε τον Σόρος»)— ποινικοποιεί κάθε βοήθεια που προσφέρεται από εθνικές, διεθνείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις ή από οποιοδήποτε πρόσωπο σε άτομα που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση χορήγησης ασύλου ή άδειας παραμονής στην Ουγγαρία. Η νομοθεσία περιλαμβάνει επίσης μέτρα που περιορίζουν τις ατομικές ελευθερίες, εμποδίζοντας κάθε πρόσωπο που υπόκειται σε ποινική διαδικασία δυνάμει των νόμων αυτών να προσεγγίσει τις ζώνες διέλευσης στα σύνορα της Ουγγαρίας, όπου κρατούνται οι αιτούντες άσυλο. Οι κυρώσεις εκτείνονται από τον προσωρινό περιορισμό μέχρι τη φυλάκιση έως ένα έτος και την απέλαση από τη χώρα.