Η Κομισιόν σκέφτεται να «βάλει χέρι» στις εταιρείες του Έλον Μασκ για την «τιμωρία» του X

Η Κομισιόν σκέφτεται να «βάλει χέρι» στις εταιρείες του Έλον Μασκ για την «τιμωρία» του X
France, Clonas, 2023/07/26. Twitter logo changed to X by social media owner Elon Musk. Photo montage. Photograph by Romain Doucelin / Hans Lucas. France, Clonas, 2023/07/26. Changement du logo de Twitter en X par le proprietaire du reseau social Elon Musk. Photomontage. Photographie de Romain Doucelin / Hans Lucas. (Photo by Romain Doucelin / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Στο επίκεντρο της Κομισιόν οι πωλήσεις των SpaceX, Neuralink, xAI και Boring Company.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε το X (πρώην Twitter) ότι για τον υπολογισμό προστίμων εις βάρος της πλατφόρμας του Έλον Μασκ μπορεί να ληφθούν υπόψιν τα έσοδα άλλες εταιρείες κολοσσοί που διαθέτει ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, όπως η SpaceX και η Neuralink, μετέδωσε την Πέμπτη το Bloomberg.

Σύμφωνα με την Πράξη Ψηφιακών Υπηρεσιών της ΕΕ (DSA), το μπλοκ μπορεί να επιβάλει στις διαδικτυακές πλατφόρμες πρόστιμα ύψους έως και 6% των ετήσιων παγκόσμιων εσόδων τους, εάν δεν καταφέρουν να αντιμετωπίσουν το παράνομο περιεχόμενο και την παραπληροφόρηση ή να ακολουθήσουν τους κανόνες διαφάνειας. Οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν κατά πόσον οι πωλήσεις από τις SpaceX, Neuralink, xAI και Boring Company, εκτός από τα έσοδα που προέρχονται από το X θα πρέπει να συμπεριληφθούν για τον καθορισμό των πιθανών προστίμων κατά της πλατφόρμας, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα, ζητώντας να μην κατονομαστούν επειδή οι πληροφορίες δεν είναι δημόσιες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξάγει έρευνα κατά του X για διάφορες πιθανές παραβιάσεις του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες, των πρόσφατα εισαχθέντων κανόνων που έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν ότι οι πλατφόρμες αστυνομεύουν το παράνομο περιεχόμενο. Η ΕΕ ηγείται μιας παγκόσμιας καταστολής του επιβλαβούς διαδικτυακού περιεχομένου και της παραπληροφόρησης που έχει προκαλέσει όλο και πιο έντονες αντιδράσεις από τον Μασκ, ο οποίος έχει πει ότι τέτοια μέτρα περιορίζουν την ελευθερία του λόγου.

Το X είναι μια ιδιωτική εταιρεία υπό τον αποκλειστικό έλεγχο του Μασκ. Λαμβάνοντας υπόψη τα έσοδα από τις άλλες εταιρείες του, η Κομισιόν ουσιαστικά ζυγίζει αν ο ίδιος ο Μασκ θα πρέπει να θεωρηθεί ως η οντότητα που πρέπει να επιβληθεί πρόστιμο σε αντίθεση με την ίδια τη Χ. Οι πωλήσεις της Tesla θα εξαιρεθούν από αυτόν τον υπολογισμό επειδή είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και δεν βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο του Μασκ, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους.

Η Κομισιόν δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα επιβάλει κυρώσεις στο Χ και το μέγεθος του ενδεχόμενου προστίμου βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση. Οι κυρώσεις μπορεί να αποφευχθούν εάν το X βρει τρόπους να ικανοποιήσει τις ανησυχίες της εποπτικής αρχής, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg.

Το X θα έχει επίσης τη δυνατότητα να αμφισβητήσει οποιαδήποτε απόφαση της ΕΕ, αλλά ο τελικός λόγος ανήκει στην Επιτροπή, ανέφεραν οι άνθρωποι.

Ο Μασκ έχει δηλώσει προηγουμένως στο X ότι θα πολεμήσει οποιοδήποτε πρόστιμο της DSA μέσω «μιας πολύ δημόσιας μάχης στο δικαστήριο».

Η επανεξέταση του Χξεκίνησε υπό τον Τιερί Μπρετόν, τον πρώην «τσάρο» τεχνολογίας της ΕΕ, ο οποίος συχνά διαπληκτίστηκε με τον Μασκ στο διαδίκτυο και του είχαν παραχωρηθεί ειδικές εξουσίες για την επιβολή της DSA χωρίς την ανάγκη της σφραγίδας της Κομισιόν.

Μετά την παραίτηση του Μπρετόν τον Σεπτέμβριο, κληροδότησε τις εξουσίες επιβολής προστίμων στην επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού και Ψηφιακής Πολιτικής Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Οι αποφάσεις σχετικά με τα πρόστιμα και τον τρόπο υπολογισμού τους θα ανήκουν τελικά στην Βεστάγκερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com