Η Κομισιόν θέλει να πραγματοποιήσει τις πρώτες κοινές αγορές φυσικού αερίου μέχρι το καλοκαίρι

Η Κομισιόν θέλει να πραγματοποιήσει τις πρώτες κοινές αγορές φυσικού αερίου μέχρι το καλοκαίρι
PHOTO MONTAGE: Topic photo exploding gas prices - a 2 euro coin seems to be lying on a gas flame. A gas flame burns on a stove, hotplate, gas stove, general, feature, edge motif, symbol photo 08/10/2022, ? (Photo by Malte Ossowski/SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ αρχίζουν να προετοιμάζονται για τις ενεργειακές ανάγκες του επόμενου χειμώνα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει οι χώρες της ΕΕ να αρχίσουν από κοινού να αγοράζουν φυσικό αέριο «πολύ πριν από το καλοκαίρι», δήλωσε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς, ώστε να καταφέρουν τα κράτη-μέλη να ξαναγεμίσουν τις αποθήκες τους και να αποφύγουν μια κρίση εφοδιασμού τον επόμενο χειμώνα.

Μετά από μια πρώτη συνάντηση εκπροσώπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον συντονισμό των προγραμματισμένων αγορών, ο Σέφκοβιτς δήλωσε ότι προέτρεψε τα κράτη μέλη να συνεργαστούν γρήγορα με τους παράγοντες της αγοράς στις χώρες τους για να εκτιμήσουν τους όγκους φυσικού αερίου που θα αγοράσουν από κοινού.

Ο Σέφκοβιτς ζήτησε από τη βιομηχανία να επιβεβαιώσει εάν ενδιαφέρεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα της ΕΕ για την από κοινού αγορά φυσικού αερίου, το οποίο η Επιτροπή ελπίζει ότι θα βοηθήσει την Ευρώπη να ξαναγεμίσει τα εξαντλημένα σπήλαια αποθήκευσης και να διαπραγματευτεί χαμηλότερες τιμές χρησιμοποιώντας τη συλλογική αγοραστική δύναμη των χωρών.

«Εργαζόμαστε με ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα ώστε να προετοιμαστούμε εγκαίρως για τον επόμενο χειμώνα και την περίοδο αναπλήρωσης των αποθεμάτων», είπε σε δήλωσή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι κάποιες μεγάλες ενεργειακές εταιρείες έχουν εκφράσει απροθυμία ένταξης στο πρόγραμμα, καθώς μπορούν ήδη να διαπραγματευτούν τις δικές τους συμφωνίες για το φυσικό αέριο και αμφιβάλλουν ότι το πρόγραμμα της ΕΕ θα αποφέρει χαμηλότερες τιμές.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι εγχώριες εταιρείες συμμετέχουν με όγκους που ισοδυναμούν με το 15% του φυσικού αερίου που απαιτείται για την συμπλήρωση του 90% των αποθεμάτων.

Σε επίπεδο ΕΕ, η απαίτηση του 15% ανέρχεται σε περίπου 13,5 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου – μια σημαντική πτώση από τις συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου της Ένωσης, οι οποίες ανήλθαν σε 338 bcm το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: