Η Κωνσταντοπούλου ζητάει «πάγωμα» αποπληρωμής του χρέους
- 17/06/2015, 13:38
- SHARE
Στην Επιτροπή Αλήθειας Δημόσιου Χρέους θα παρουσιαστούν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των εργασιών της.
Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου προχώρησε σήμερα σε προτροπή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε βρεθεί νωρίτερα την Τετάρτη στη Βουλή, να μην να μην αποπληρώσει το «αμφισβητούμενο» χρέος, ή τουλάχιστον να «παγώσει» την εξόφλησή του.
«Η σημερινή κυβέρνηση που δεν έχει συμπράξει ούτε στη δημιουργία ούτε στην διόγκωση, νομιμοποιείται να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία και επιχειρήματα για αμφισβήτηση του χρέους και τουλάχιστον για αναστολή κάθε ενέργειας αποπληρωμής του, όσο αυτή θέτει σε διακινδύνευση τα θεμελιώδη δικαιώματα του λαού και τη δημοκρατία. Η επιταγή αποπληρωμής ενός χρέους που δεν δημιούργησε ο λαός, ήταν και είναι υποτέλεια», σημείωσε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία της η πρόεδρος της Βουλής
Μια συμφωνία με τους εταίρους δεν μπορεί να είναι μια τίμια συμφωνία, αν δεν αντιμετωπίζει και το θέμα του χρέους, τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
«Θέλουμε μια συμφωνία με τους εταίρους, αλλά όχι οποιαδήποτε συμφωνία. Θέλουμε μια συμφωνία τίμια, που θα επιτρέπει στη χώρα να ορθοποδήσει, στην οικονομία να αναπτυχθεί, στην κοινωνία να ανασάνει. Μια συμφωνία, που δεν θα ρίχνει τα βάρη στους φτωχούς, τους εργαζόμενους και στη μεσαία τάξη, αλλά που θα επιβάλλει, επιτέλους, και στους πλούσιους να πληρώσουν, σε αυτούς που έγιναν πλουσιότεροι στη διάρκεια της κρίσης, σε αυτούς που ενδεχομένως επωφελήθηκαν από την κρίση. Και μια συμφωνία δεν μπορεί να έχει χαρακτήρα θετικό, να είναι μια τίμια συμφωνία, αν δεν αντιμετωπίζει και το θέμα του χρέους», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στην τοποθέτησή του στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους, στην οποία θα παρουσιαστούν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των εργασιών της.
Ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως η Δημοκρατία δεν θα επιβιώσει αν είναι οι οικονομικά ισχυροί, αν είναι οι αγορές αυτές που θα δίνουν τον τόνο στις πολιτικές αποφάσεις αντί να συμβαίνει το αντίστροφο. Γι αυτό τον λόγο -όπως είπε- αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι ο καθρέφτης του μέλλοντος της Ευρώπης, «όλη αυτή η συζήτηση για τη διαπραγμάτευση, η συζήτηση για το χρέος, δεν αφορά μόνο την πατρίδα μας, στην πραγματικότητα συνδέονται δύο αντιλήψεις, δύο διαφορετικές οπτικές για το μέλλον της Ευρώπης».