Η Κούβα καλεί για άρση του αμερικανικού εμπάργκο: Οικονομικές ζημίες 5 δισ. δολαρίων σε ένα χρόνο
- 13/09/2024, 14:15
- SHARE
Η κυβέρνηση της Κούβας ανακοίνωσε χθες ότι οι οικονομικές ζημίες που προκάλεσε το αμερικανικό εμπάργκο ξεπέρασαν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε έναν χρόνο, καλώντας τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να άρει τις κυρώσεις πριν το τέλος της θητείας του. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροδρίγκες, ζήτησε από τον Μπάιντεν να τροποποιήσει τις «πολιτικές αποκλεισμού» που κληρονόμησε από τον Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίες επιβάρυναν την κουβανική οικονομία.
Το εμπάργκο, το οποίο ενισχύθηκε κατά τη θητεία του Τραμπ, συνέχισε να δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην Κούβα, παρά τις ελάχιστες αλλαγές που έγιναν από τον Μπάιντεν. Ο Ροδρίγκες καταδίκασε την απόφαση του Τραμπ να επανεντάξει την Κούβα στον κατάλογο των χωρών που «υποστηρίζουν την τρομοκρατία», επιδεινώνοντας τις ροές χρηματοδότησης και επενδύσεων προς τη χώρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το εμπάργκο προκάλεσε ζημίες της τάξης των 5,056 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Μάρτιο του 2023 έως τον Φεβρουάριο του 2024, αυξημένες κατά 190 εκατομμύρια δολάρια σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Συνολικά, ο οικονομικός αντίκτυπος των τελευταίων έξι δεκαετιών αποκλεισμού έχει φθάσει τα 164 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η οικονομία της Κούβας συρρικνώθηκε κατά 2% το 2023, ενώ ο Ροδρίγκες εκτίμησε ότι χωρίς το εμπάργκο, το ΑΕΠ θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περίπου 8%. Η χώρα συνεχίζει να βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων τριάντα ετών, αντιμετωπίζοντας διακοπές ηλεκτροδότησης, ελλείψεις αγαθών και μαζική μετανάστευση.
Η Κούβα ζητά εδώ και χρόνια από τον ΟΗΕ να τερματιστεί το εμπάργκο, το οποίο επιβλήθηκε το 1962 από τον τότε πρόεδρο Τζον Φ. Κένεντι, με 187 χώρες να υποστηρίζουν το αίτημα το 2023. Αντιθέτως, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ψήφισαν κατά, ενώ η Ουκρανία επέλεξε την αποχή.