Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα μείωσε 13 φορές τα κέρδη της Maersk
- 02/05/2024, 17:00
- SHARE
O κολοσσός της παγκόσμιας ναυτιλίας Maersk κατέγραψε τεράστια πτώση των καθαρών κερδών του πρώτου τριμήνου την Πέμπτη, καθώς οι επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης αναγκάζουν την εταιρεία από τη Δανία να αποφεύγει τη ζωτικής σημασίας διαδρομή στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η Maersk ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 177 εκατομμυρίων δολαρίων τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, 13 φορές λιγότερα από την ίδια περίοδο πέρυσι.
Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 13% σε 12,4 δισ. δολάρια, ελαφρώς χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών που συμμετείχαν στην έρευνα της FactSet.
Η εταιρεία, ωστόσο, αύξησε τις προοπτικές της για το σύνολο του έτους, επικαλούμενη την υψηλότερη ζήτηση και τις αυξημένες τιμές και το κόστος λόγω των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα στην Ερυθρά Θάλασσα.
Τώρα αναμένει υποκείμενα βασικά κέρδη που θα κυμαίνονται μεταξύ 4 και 6 δισ. δολαρίων, από 1 δισ. δολάρια έως 6 δισ. δολάρια προηγουμένως, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP).
«Είχαμε ένα θετικό ξεκίνημα στο έτος με το πρώτο τρίμηνο να εξελίσσεται ακριβώς όπως περιμέναμε», ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Maersk, Βίνσεντ Κλερκ.
«Αυτό όχι μόνο υποστήριξε την ανάκαμψη κατά το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά παρέχει επίσης βελτιωμένες προοπτικές για τα επόμενα τρίμηνα, καθώς αναμένουμε τώρα ότι αυτές οι συνθήκες θα μας συνοδεύουν για το μεγαλύτερο μέρος του έτους» πρόσθεσε.
Η Maersk είχε προειδοποιήσει τον Φεβρουάριο ότι ένα κύμα νέων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που θα εισέλθουν στην αγορά φέτος και το επόμενο έτος θα προκαλέσει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και θα πλήξει τα κέρδη.
Οι τιμές των ναύλων spot τριπλασιάστηκαν σε σχεδόν 3.500 δολάρια ανά εμπορευματοκιβώτιο στις αρχές του έτους, αλλά έκτοτε έχουν μειωθεί σε περίπου 2.400 δολάρια.
«Εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι ο μεγάλος αριθμός νέων πλοίων που θα παραδοθούν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος και του επόμενου έτους θα αντισταθμίσει τελικά αυτούς τους παράγοντες και θα θέσει τις ωκεάνιες αγορές υπό νέα πίεση» συμπλήρωσε ο Κλερκ.