Η κρίση του χάλυβα απειλεί 15.000 θέσεις εργασίας στη Βρετανία
- 30/03/2016, 19:00
- SHARE
Η ινδική εταιρεία Tata Steel ετοιμάζεται να πουλήσει τα εργοστάσιά της σε βρετανικό έδαφος.
Η κρίση του τομέα της σιδηρουργίας στη Βρετανία έλαβε νέες διαστάσεις με την ανακοίνωση του ινδικού κολοσσού Tata Steel ότι σχεδιάζει να πουλήσει τα εργοστάσιά του στο Ηνωμένο Βασίλειο, επικαλούμενος κυρίως την υπερπαραγωγή χάλυβα από την Κίνα.
Μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του στο Μουμπάι ο ινδικός όμιλος ανακοίνωσε ότι “εξετάζει όλες τις επιλογές για την αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου του, συμπεριλαμβανομένης και της πλήρους ή μερικής μεταβίβασης της Tata Steel UK”, της θυγατρικής του στη Βρετανία.
Με την απόφαση αυτή απειλούνται άμεσα τουλάχιστον 15.000 θέσεις εργασίας στη χώρα. Περίπου το ένα τρίτο από αυτές αφορά το εργοστάσιο της Tata στο Πορτ Τάλμποτ της Ουαλίας, σε μια περιοχή που ήδη πλήττεται οικονομικά. “Το να χαθεί αυτό το εργοστάσιο θα ήταν ένα καταστροφικό πλήγμα για το σύνολο της βιομηχανίας χάλυβα και για την οικονομία της Ουαλίας. Ζούμε ακόμη τις συνέπειες από την απώλεια της βιομηχανίας άνθρακα, τη δεκαετία του ’80”, δήλωσε η Λιάν Γουντ, η επικεφαλής του εθνικιστικού ουαλικού κόμματος Plaid Cymru.
Υπό την πίεση των συνδικάτων και της αντιπολίτευσης των Εργατικών, τρεις μήνες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ, η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον διαβεβαιώνει ότι μελετά “όλα τα ενδεχόμενα”, χωρίς όμως να διευκρινίζει αν αυτό σημαίνει και την έστω προσωρινή εθνικοποίηση της χαλυβουργίας.
Ωστόσο, ο υπουργός Επιχειρήσεων Σατζίντ Τζαβίντ είπε ότι ο ίδιος προσωπικά δεν πιστεύει ότι η θυγατρική του Tata Steel στη Βρετανία θα πρέπει να εθνικοποιηθεί και υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να βοηθήσει τη βιομηχανία επιβάλλοντας δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα χάλυβα. Όπως είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, η βιομηχανία χάλυβα έχει ζητήσει την επιβολή υψηλότερων δασμών εισαγωγής και οι Βρυξέλλες ανταποκρίθηκαν στο αίτημα αυτό.
Νωρίτερα, η υφυπουργός Επιχειρήσεων Άννα Σόουμπρι είπε ότι η ίδια και ο πρωθυπουργός “είναι αποφασισμένοι να συνεχιστεί η παραγωγή χάλυβα στο Πορτ Τάλμποτ”.
Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν ζήτησε τη σύγκληση του κοινοβουλίου, που προς το παρόν είναι σε διακοπές λόγω του Πάσχα, προκειμένου να συζητηθεί η κρίση σε αυτόν τον “στρατηγικό” τομέα.
Ο όμιλος Tata επανέλαβε την Τρίτη ότι κατά την άποψή του η βιομηχανική δραστηριότητά του στη Βρετανία δεν είναι πλέον βιώσιμη καθώς η ζήτηση δεν έχει ανακάμψει μετά την κρίση του 2008.
Επικαλέστηκε επίσης μια σειρά άλλων προβλημάτων, όπως είναι η υπερπαραγωγή χάλυβα παγκοσμίως, η σημαντική αύξηση των εξαγωγών τρίτων χωρών προς την Ευρώπη, το αυξημένο κόστος παραγωγής και η συνεχιζόμενη χαμηλή ζήτηση χάλυβα στην εγχώρια αγορά.