Η κρίση του «βρώμικου» αργού πετρελαίου στη Ρωσία είναι χειρότερη από όσο περιμέναμε
- 02/06/2019, 16:00
- SHARE
Για σχεδόν τέσσερις εβδομάδες, το πετρελαιοφόρο Mendeleev Prospect παραμένει αγκυροβολημένο έξω από το πολωνικό λιμάνι του Γκντανσκ, αδυνατώντας να εκφορτώσει 50 εκατομμύρια δολάρια φορτίο αργού πετρελαίου.
Κανονικά, σε ένα οποιοδήποτε ταξίδι του, το δεξαμενόπλοιο θα παρέδιδε ταχύτατα τα 700.000 βαρέλια ρωσικού αργού πετρελαίου σε ένα διυλιστήριο για να μετατραπεί σε βενζίνη, ντίζελ και άλλα πετρελαϊκά προϊόντα. Όμως, το Mendeleev Prospect παραμένει ακίνητο- θύμα της άνευ προηγουμένου κρίσης μολυσμένου αργού πετρελαίου που σπέρνει το χάος στην ευρωπαϊκή αγορά πετρελαίου εδώ και ένα μήνα, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
«Υπάρχουν προβλήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, την Παρασκευή. «Καταβάλλονται προσπάθειες για να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες για τους εταίρους της Ρωσίας, καθώς και για όλα τα σχετικά ρωσικά συστήματα».
Τον Απρίλιο, ανακαλύφθηκαν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα χημικών ουσιών που είναι γνωστές ως οργανικά χλωρίδια στο ρωσικό αργό πετρέλαιο που ρέει μέσω του γιγαντιαίου αγωγού Druzhba. Ο αγωγός αυτός χτίστηκε τη δεκαετία του 1960 για να μεταφέρει αργό πετρέλαιο από την ΕΣΣΔ στις συμμαχικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Τα χλωρίδια μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στα διυλιστήρια πετρελαίου και στις 24 Απριλίου η κρατική εταιρεία διαχείρισης αγωγών της Ρωσίας, Transneft PJSC, σταμάτησε τις μεταφορές αργού πετρελαίου. Η Μόσχα υποσχέθηκε να επιλύσει το ζήτημα αμέσως, αλλά τέσσερις εβδομάδες αργότερα η ροή του ρωσικού πετρελαίου προς την Ευρώπη είναι εξαιρετικά περιορισμένη.
Η διάρκεια και η έκταση της κρίσης έχουν αναπόφευκτα προσδώσει μια πολιτική διάσταση σε αυτήν. Την Πέμπτη, ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki αποφάσισε να εμπλακεί προσωπικά στην εξεύρεση λύσης, αλλά δήλωσε ότι οι συνομιλίες ήταν «πολύ δύσκολες, πολύ σκληρές».
Ο αγωγός Druzhba μεταφέρει συνήθως 1,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως προς την κεντρική Ευρώπη- περισσότερο από τη συνολική παραγωγή της Λιβύης, η οποία είναι χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ. Το αργό πετρέλαιο κατευθύνεται απευθείας σε διυλιστήρια μέσω δύο χωριστών αγωγών και μέσω δεξαμενόπλοιων από τον τερματικό σταθμό εξαγωγών Ust-Luga στη Βαλτική.
Παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις από τις ρωσικές αρχές για επανάληψη των παραδόσεων σε μερικές ημέρες, η κρίση αποδεικνύεται ότι είναι μεγαλύτερη και δαπανηρότερη απ’ ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι, και μια λύση ίσως απαιτήσει εβδομάδες για να εφαρμοστεί.
Στη Γερμανία, ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της ευρωπαϊκής ηπείρου- το διυλιστήριο Leuna που ανήκει στον γαλλικό πετρελαϊκό γίγαντα Total SA- έκλεισε. Η Πολωνία αναγκάστηκε να στραφεί στα αποθέματα πετρελαίου έκτακτης ανάγκης. Και στο Ρότερνταμ, τον πετρελαϊκό κόμβο της Ευρώπης, κάποια διυλιστήρια έχουν αναγκαστεί να λειτουργούν σε χαμηλότερους ρυθμούς.
Στην τεχνική πρόκληση της διαχείρισης εκατομμυρίων βαρελιών μολυσμένου αργού πετρελαίου έχει προστεθεί μια οξεία διαμάχη ως προς το ποιος θα πληρώσει το κόστος της κρίσης. Μια έκτακτη σύνοδος στη Βαρσοβία την Πέμπτη σημείωσε κάποια πρόοδο, αλλά δεν έφερε λύση.
«Μέχρι στιγμής, η επανέναρξη των ροών στον αγωγό Druzhba εξελίσσεται πολύ αργά», δήλωσε στους πελάτες της η εταιρεία συμβούλων JBC Energy GmbH με έδρα στη Βιέννη. «Οι διαπραγματεύσεις και οι ρυθμίσεις πληρωμών ίσως απαιτήσουν κάποιο χρόνο, καθυστερώντας την πλήρη επανέναρξη των ροών».
Πόσο έχει επηρεάσει το κλείσιμο του αγωγού Druzhba την παραγωγή αργού πετρελαίου στη Ρωσία; Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η παραγωγή μειώθηκε ελάχιστα τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, από 11,23 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο σε 11,15 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέχρι στιγμής τον Μάιο. Όμως, η χώρα μεταφέρει περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως λιγότερα απ’ ό,τι συνήθως – ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο ένα δέκατο της συνολικής παραγωγής της.