Η Λαγκάρντ υπερασπίζεται τα ψηφιακά νομίσματα και συνιστά «προσοχή» στους χαρακτηρισμούς
- 15/10/2017, 12:02
- SHARE
Η Λαγκάρντ προέβλεψε πως θα δημιουργηθεί αναστάτωση στις χρηματοπιστωτές υπηρεσίες εφόσον ήδη αλλάζουν το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών.
H γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ τοποθετήθηκε εκ νέου σχετικά με τον ολοένα και πιο δυναμικό και σημαντικό ρόλο των ψηφιακών νομισμάτων στον μηχανισμό της παγκόσμιας οικονομίας. «Θα πρέπει οι κεντρικές τράπεζες και οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές να είναι προσεκτικές ως προς τα ψηφιακά νομίσματα και εν γένει τα νέα τεχνολογικά χρηματοπιστωτικά προϊόντα, ώστε να αντιληφθούν πώς λειτουργούν και να τα κατανοήσουν, εφόσον ήδη αλλάζουν το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ σε συνέντευξή της στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, η Λαγκάρντ προέβλεψε πως θα δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση στον μηχανισμό χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν συμφωνεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον, ο οποίος χαρακτηρίζει «απάτη» το bitcoin, απάντησε: «Νομίζω πως πρέπει να προσέχουμε να μη βάζουμε ταμπέλες σε ό,τι σχετίζεται με ψηφιακά νομίσματα σε αυτά τα πυραμιδοειδή κερδοσκοπικά σχήματα, επειδή είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτά».
Ενα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζει το ενδεχόμενο να αναπτύξει το δικό του ψηφιακό νόμισμα, αντί των Ειδικών Τραβηχτικών Δικαιωμάτων (SDR), τα οποία χρησιμοποιούνται ως συναλλαγματικά διαθέσιμα. Όπως τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, τα SDR θα μπορούσαν να ενσωματώσουν τεχνολογία ανάλογη των ψηφιακών νομισμάτων. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μπορέσουμε με την τεχνολογία να καταστήσουμε τα Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα περισσότερο αποτελεσματικά και λιγότερο δαπανηρά», υπογράμμισε. Στο περιθώριο της συνόδου ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας, η επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού είχε αναλάβει να συντονίσει συζήτηση με θέμα την τεχνολογία, που αναπτύσσεται στο πλαίσιο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, καθώς και τον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν στις νέες συνθήκες οι κεντρικές τράπεζες. Μιλώντας στο CNBC, εξέφρασε την ελπίδα ότι το ΔΝΤ θα καταφέρει να ρυθμίσει τον κλάδο της τεχνολογίας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. «Επιθυμώ να συμμετάσχουμε ως διεθνής οργανισμός στην όλη διαδικασία, η οποία έχει διεθνή και διασυνοριακό χαρακτήρα», επισήμανε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η Λαγκάρντ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι ήδη η τεχνολογία των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών έχει δημιουργήσει εμπόδια και σύγχυση στον κλάδο. Μία τέτοια τεχνολογία είναι η πλατφόρμα blockchain, η οποία καταγράφει κάθε συναλλαγή, είναι ανοιχτή σε όλους, ενημερώνεται συνεχώς και δεν αποθηκεύει τα δεδομένα της σε συγκεκριμένο κεντρικό σημείο, οπότε δεν βάλλεται από κυβερνοεπιθέσεις είχε τονίσει στο Bloomberg. «Μια τέτοια τεχνολογία μπορεί να κάνει το τραπεζικό σύστημα πολύ πιο ευρύ στο ποιους συμπεριλαμβάνει», προσθέτει, τέλος, η κ. Λαγκάρντ. «Σκέπτομαι τις γυναίκες σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες που πρέπει να έχουν χρήματα πάνω τους, διανύοντας μεγάλες αποστάσεις και ενδεχομένως διατρέχουν τον κίνδυνο να τους επιτεθούν, χρησιμοποιώντας το κινητό τους για τις συναλλαγές θα ήταν πολύ καλύτερο».
Με πληροφορίες από Bloomberg και Reuters