Η Λευκορωσία μόλις έγινε μέλος του αντι-ΝΑΤΟ. Τι είναι και τι πρεσβεύει ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO)

Η Λευκορωσία μόλις έγινε μέλος του αντι-ΝΑΤΟ. Τι είναι και τι πρεσβεύει ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO)
epa10940676 Russian Prime Minister Mikhail Mishustin (6-L) speaks during a meeting of the heads of government of the Commonwealth of Independent States (CIS) in Bishkek, Kyrgyzstan, 26 October 2023. The capital of Kyrgyzstan on 26 October is hosting meetings of the heads of government of the Commonwealth of Independent States, the Shanghai Cooperation Organization and the Eurasian Intergovernmental Council. EPA/IGOR KOVALENKO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η SCO ιδρύθηκε το 2001 και αρχικά αποτελούνταν από έξι μέλη.

Στις 3 Ιουλίου, η Λευκορωσία προσχώρησε στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), έναν περιφερειακό οργανισμό που διοικείται από την Κίνα και τη Ρωσία, στην ετήσια σύνοδο κορυφής ως πλήρες μέλος μετά την επίσημη αίτηση τον Σεπτέμβριο του 2022. Αυτή η κίνηση αύξησε τον αριθμό των μελών του οργανισμού σε δέκα.

Η SCO ιδρύθηκε το 2001 και αρχικά αποτελούνταν από έξι μέλη μέχρι το 2017, όταν προσχώρησαν σε αυτή η Ινδία και το Πακιστάν. Ωστόσο, ο ρόλος της Ινδίας στην SCO είναι αμφίβολος λόγω του ότι από τη μία ο πρωθυπουργός Narendra Modi επιδιώκει στενότερους δεσμούς με τη Δύση και, από την άλλη η χώρα του έχει μακροχρόνια εχθρότητα με το Πακιστάν, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του CNN. Το 2023 το Ιράν ολοκλήρωσε επίσης την ένταξη στην SCO, μετά από μια μακρά διαδικασία ένταξης που ξεκίνησε το 2005.

Ο προκάτοχος της SCO, η επονομαζόμενη Shanghai Five, ιδρύθηκε το 1996. Τότε αποτελούνταν από την Κίνα, τη Ρωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν. Στις 15 Ιουνίου 2001, το Ουζμπεκιστάν προσχώρησε και η συμμαχία μετονομάστηκε σε SCO. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας, στόχος της είναι «η ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών μελών· η προώθηση της αποτελεσματικής συνεργασίας […]· η καταβολή κοινών προσπαθειών για τη διατήρηση και διασφάλιση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή “.

Το τελευταίο μέρος, ειδικότερα, αύξησε τις συγκρίσεις της SCO με το ΝΑΤΟ, αν και οι κοινές δραστηριότητες της SCO δεν περιορίζονται στην ασφάλεια. Είναι επίσης διαφορετικού είδους συμμαχία, λόγω του ότι τα κράτη μέλη του βρίσκονται σε μια ήπειρο αντί να απλώνονται σε πολλές γεωγραφικές περιοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: