Η Λεπέν δεσμεύεται στις αγορές για τήρηση των δημοσιονομικών και προσέλκυση επενδύσεων

Η Λεπέν δεσμεύεται στις αγορές για τήρηση των δημοσιονομικών και προσέλκυση επενδύσεων
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Υποστηρίζει πως μπορεί να εμπιστευτεί τα δημόσια οικονομικά, εάν αναλάβει την εξουσία στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Μια νέα γαλλική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) της Μαρίν Λεπέν θα τερματίσει την επί δεκαετίες πρακτική των υψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων και θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε στο Reuters ο υπεύθυνος οικονομικών του κόμματος.

Ο νομοθέτης του RN Ζαν-Φιλίπ Τανγκουί θεωρείται ευρέως ως ένας από τους πιθανότερους υποψηφίους να ηγηθεί του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας, εάν το αντιμεταναστευτικό κόμμα του κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές δύο γύρων στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.

«Δεν θα αφήσουμε το έλλειμμα να ξεφύγει από τον έλεγχο. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε κανένα περιθώριο παρέκκλισης, το οποίο η Γαλλία δεν διαθέτει πλέον και θα σπάσουμε 50 χρόνια συστηματικής λειτουργίας των ελλειμμάτων» ανέφερε ο δήλωσε ο Τανγκουί σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή.

Το RN, το οποίο, όπως είπε ο Τανγκουί, είχε έρθει σε επαφή με απροσδιόριστους επενδυτές τις τελευταίες ημέρες, επιθυμεί να αποδείξει ότι μπορεί να εμπιστευτεί τα δημόσια οικονομικά, εάν αναλάβει την εξουσία για πρώτη φορά μετά από χρόνια στο πολιτικό περιθώριο.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε τις πρόωρες εθνικές εκλογές μετά την ήττα του κεντρώου κόμματός του από το RN στην ψηφοφορία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτόν τον μήνα. Η κίνησή του προκάλεσε αρχικά ένα ισχυρό ξεπούλημα των γαλλικών μετοχών και ομολόγων, καθώς οι επενδυτές τρόμαξαν στην προοπτική να αναλάβει την εξουσία είτε η ακροδεξιά είτε η ακροαριστερά – αμφότερες προσκολλημένες σε δαπανηρές πολιτικές δαπανών.

Το RN διεύρυνε την υποστήριξή του στις ευρωεκλογές πολύ πέρα από τα παραδοσιακά του προπύργια στη βόρεια ζώνη της σκουριάς και στις μεσογειακές ακτές, με υποσχέσεις για αντιστροφή της πτώσης του βιοτικού επιπέδου των ψηφοφόρων.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το RN εξακολουθεί να προηγείται των αντιπάλων του, αλλά ενδεχομένως να υπολείπεται της απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Ο Τανγκουί δήλωσε ότι το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματός του θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από το κλείσιμο των φορολογικών παραθύρων, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τις περικοπές δαπανών, ιδίως στην κοινωνική πρόνοια για τους μετανάστες.

«Αυτό που έχω να πω στους επιχειρηματίες και τις αγορές είναι ότι ο Εθνικός Συναγερμός δεν έχει άλλη επιλογή από το να πετύχει.Δεν θα έχουμε την επιείκεια (των χρηματοπιστωτικών αγορών) που απολάμβανε ο Μακρόν» σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com