Το «γκουγκλάρισμα» χάνει έδαφος: Πώς η Gen Z αλλάζει τον τρόπο που κάνουμε αναζητήσεις

Το «γκουγκλάρισμα» χάνει έδαφος: Πώς η Gen Z αλλάζει τον τρόπο που κάνουμε αναζητήσεις
Photo: pixabay.com
Μπορεί η Google να αποφύγει την τύχη της Yahoo;

Πριν από δύο δεκαετίες, η Google κατάφερε το ακατόρθωτο: το όνομά της αναγνωρίστηκε ως ρήμα, κατακτώντας τις καρδιές και τα πληκτρολόγια εκατομμυρίων ανθρώπων. Η λέξη «γκουγκλάρω» μπήκε στη διεθνή και ελληνική καθημερινότητα, συμβολίζοντας την κυριαρχία της εταιρείας στον χώρο των διαδικτυακών αναζητήσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα της Bernstein Research, τα νεότερα κοινά -η γενιά Ζ και η Gen Alpha- δεν χρησιμοποιούν πλέον το «Google» σαν ρήμα.

Συγκεκριμένα, τα νέα δεδομένα αποκαλύπτουν πως οι χρήστες της Gen Z, δηλαδή όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2012, δεν ανατρέχουν πια στο Google για τις καθημερινές τους αναζητήσεις, αλλά σε εφαρμογές όπως το TikTok ή σε sites που συστήνουν influencers. Όπως εξηγούν οι αναλυτές, η τάση αυτή είναι ανησυχητική για την Google, καθώς το γεγονός πως η λέξη «γκουγκλάρω» χάνει τη δημοτικότητά της υποδεικνύει πως οι τεχνολογικές συνήθειες εξελίσσονται και μετατοπίζονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν και το γεγονός ότι η Google εξελίχθηκε σε ρήμα θεωρήθηκε αρχικά μια τεράστια επιτυχία, σήμερα η παρακμή αυτής της γλωσσικής καταξίωσης μπορεί να είναι ένδειξη ότι η κυριαρχία της εταιρείας στις αναζητήσεις δέχεται πιέσεις. «Η τεχνολογία και η συμπεριφορά των χρηστών έχουν προχωρήσει», σχολιάζει ο αναλυτής Mark Shmulik, υπογραμμίζοντας ότι η αλλαγή αυτή ίσως αποτελεί προειδοποίηση για τη μελλοντική θέση της Google στην αγορά.

Μπορεί η Google να αποφύγει την τύχη της Yahoo, η οποία γνώρισε παρόμοια μοίρα πριν από δύο δεκαετίες; Η αλλαγή στον τρόπο που η Gen Z προσεγγίζει το διαδίκτυο ίσως είναι μόνο η αρχή μιας νέας εποχής στις διαδικτυακές αναζητήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: