Η LVMH δείχνει ότι η αγορά Πολυτελείας πραγματικά υποφέρει

Η LVMH δείχνει ότι η αγορά Πολυτελείας πραγματικά υποφέρει
epa05139545 (FILE) A file photo dated 10 August 2008 showing a Louis Vuitton store in Frankfurt, Germany. World's leading luxury products group LVMH, the parent company that owns Louis Vuitton, is to release their 2015 full year results on 02 February 2016. EPA/MAURITZ ANTIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο όμιλος του Μπερνάρ Αρνό παρουσίασε το χαμηλότερο επίπεδο ανάπτυξης από το 2009

Καθώς ο κόσμος γίνεται ολοένα και πιο τρομακτικός, η σαμπάνια λιγοστεύει… Αυτό ήταν το μήνυμα της LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE. 

Συνεπώς, ακόμη και ο μεγαλύτερος όμιλος πολυτελείας στον κόσμο δεν έχει ανοσία στις γεωοικονομικές εξελίξεις.

Ο ιδιοκτήτης των Louis Vuitton και Dior την Τρίτη 23 Ιουλίου ανέφερε αύξηση 1% στις πωλήσεις -εξαιρουμένων των συναλλαγματικών κινήσεων και των συγχωνεύσεων και εξαγορών στο δεύτερο τρίμηνο- που κινήθηκε κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών για κέρδος 2,89%, ενώ παράλληλα ο όμιλος παρουσίασε το χαμηλότερο επίπεδο ανάπτυξης από το 2009, εξαιρουμένης της βουτιάς που παρατηρήθηκε την περίοδο της πανδημίας.

Οι πωλήσεις ειδών μόδας, ο κινητήριος μοχλός του ομίλου, αυξήθηκαν επίσης κατά 1% το τρίμηνο έως τις 30 Ιουνίου, περίπου το μισό από αυτό που περίμεναν οι αναλυτές. Ως αποτέλεσμα οι μετοχές υποχώρησαν έως και 6,5%.

Το λειτουργικό περιθώριο του πρώτου εξαμήνου μειώθηκε στο 25,6% από 27,4%. Μετά από τρία χρόνια ισχυρής αύξησης των πωλήσεων, οι βάσεις κόστους αναπόφευκτα θα έχουν επεκταθεί, ενώ η εταιρεία δικαίως συνέχισε να επενδύει. 

Σύμφωνα με τον Οικονομικό Διευθυντή Jean-Jacques Guiony, υπήρξε επίσης μια «βίαιη» στροφή των Κινέζων πελατών προς την Ιαπωνία.

Το αδύναμο γεν έχει επηρεάσει αρνητικά τις τιμές στις τσάντες, ενώ τα ενοίκια των καταστημάτων έχουν αυξηθεί παράλληλα με τις πωλήσεις, ασκώντας πίεση στην κερδοφορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ύφεση στον κλάδο γίνεται αισθητή επειδή και οι δύο βασικοί παράγοντες της ζήτησης —οι ΗΠΑ και η Κίνα— έχουν επιβραδυνθεί. Το δεύτερο τρίμηνο συγκρίνεται με την περίοδο πριν από ένα χρόνο, όταν η Κίνα βγήκε από τα lockdown. Τώρα οι αγοραστές είναι πιο επιφυλακτικοί εν μέσω της βαθιάς επιβράδυνσης που παρατηρείται στην εκεί αγορά ακινήτων, κάτι που εξηγεί γιατί είναι τόσο πρόθυμοι να κάνουν οικονομία για να ταξιδέψουν στην οικονομία. Εν τω μεταξύ, οι καταναλωτές της μεσαίας τάξης των ΗΠΑ παραμένουν υπό πίεση λόγω πληθωρισμού και υψηλότερου κόστους δανεισμού.

Ωστόσο, ο πόνος από τις τάσεις της βιομηχανίας δεν έχει εξαπλωθεί ομοιόμορφα. Οι νικητές χρειάζονται μια κορυφαία πελατειακή βάση — και καυτές μάρκες. Η LVMH έχει σίγουρα και τα δύο, αλλά είναι εκτεθειμένη στα οινοπνευματώδη ποτά, όπου υπήρξε «σοβαρό ζήτημα ζήτησης στη σαμπάνια», αλλά και σε πελάτες της μεσαίας τάξης, για παράδειγμα στις ΗΠΑ, όπου η εταιρεία προσπαθεί να «εξυψώσει» την Tiffany τη στιγμή που οι βασικοί αγοραστές του περιορίζουν τα δαχτυλίδια αρραβώνων.

Κατά συνέπεια, ο συνολικός ρυθμός ανάπτυξής της υστερεί σε σχέση με την ιταλική Brunello Cucinelli SpA, η οποία προβλέπει ότι οι πωλήσεις της θα αυξηθούν κατά 10% φέτος. Η Hermes International SCA, που κατασκευάζει τσάντες Birkin αξίας 10.000 δολαρίων, αναμένεται επίσης να παρουσιάσει ανθεκτικότητα. Η LVMH σημείωσε ότι η ζήτηση για πιο ακριβά είδη, όπως ρούχα επώνυμων σχεδιαστών, ήταν πιο ισχυρή από τη ζήτηση για τις φθηνότερες τσάντες της.

Συγκριτικά, όσοι πωλούν στους απλά άνετους φαίνονται πιο ευάλωτοι. Η βρετανική Burberry Group Plc προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι θα μπορούσε να έχει ζημιά για το πρώτο εξάμηνο του έτους, ανέστειλε τη διανομή μέρισματός της και απάλλαξε από τα καθήκοντά του τον διευθύνοντα σύμβουλό της Jonathan Akeroyd. Η Kering SA προσπαθεί να προωθήσει τη ναυαρχίδα της μάρκας Gucci, αλλά αγωνίζεται να κερδίσει την έλξη. Οι πωλήσεις βιολογικών προϊόντων Gucci μειώθηκαν κατά 18% το πρώτο τρίμηνο και οι αναλυτές δεν αναμένουν ότι η κατάσταση θα έχει βελτιωθεί πολύ.

Τέλος, η κρίση επωνυμίας έχει τη σημασία της. Τα δεινά της Burberry και της Gucci έχουν επιδεινωθεί από το γεγονός ότι υποφέρουν από την αλλαγή επωνυμίας. Από την άλλη, τα κοσμήματα έλαμψαν στις Cartier και Van Cleef & Arpels της Cie Financiere Richemont SA.

Ο οίκος μόδας Loewe του LVMH είναι ένας από τους πιο hot στον κόσμο, ενώ η Louis Vuitton έχει ρεύμα ιδιαίτερα στην Κίνα. Υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία για τον Dior μετά από καταγγελίες για κακές συνθήκες εργασίας στην αλυσίδα εφοδιασμού του στην Ιταλία. Ο Guiony είπε ότι η μάρκα θα εντείνει τους ελέγχους στους προμηθευτές και θα προσπαθήσει να αυξήσει την παραγωγή εντός του οίκου, ώστε να μην παρατηρηθούν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια εταιρεία που αναμένεται να παρουσιάσει ισχυρές επιδόσεις είναι η Prada SpA, της οποίας η ομότιτλη επωνυμία διατήρησε τον καλό της πρόσωπο μετά την ανάκαμψή της πριν από μερικά χρόνια, ενώ η αδελφή εταιρεία MiuMiu βρίσκεται στην άνοδο.

Παρά τα λιγοστά φωτεινά σημεία, οι μετοχές πολυτελείας έχουν απολέσει τα κέρδη τους από τον Ιανουάριο, όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της LVMH Bernard Arnault δήλωσε ότι ο κλάδος δείχνει να εξομαλύνεται αντί να πέφτει από τον γκρεμό.

Οι συγκρίσεις γίνονται ευκολότερες στο δεύτερο εξάμηνο, καθώς οι δαπάνες στην Κίνα και τις ΗΠΑ επιβραδύνθηκαν το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Ο Guiony είπε ότι η ζήτηση από τους καταναλωτές των ΗΠΑ βελτιώθηκε το δεύτερο τρίμηνο, όσον αφορά τόσο τη μόδα όσο και τα δερμάτινα είδη και το κονιάκ. Ωστόσο, η όρεξη από τους Κινέζους πελάτες εξασθένησε ελαφρώς.

Αν και οποιαδήποτε ουσιαστική ανάκαμψη δείχνει να καθυστερεί τουλάχιστον μέχρι το 2025, μακροπρόθεσμα οι κορυφαίοι θα συνεχίσουν να επωφελούνται από την αύξηση των εισοδημάτων σε όλο τον κόσμο. Και η LVMH θα κερδίσει μεγάλο μερίδιο πωλήσεων όταν τελικά τα πράγματα γίνουν καλύτερα.

Αλλά έως ότου οι Κινέζοι και οι αμερικανοί καταναλωτές ανακτήσουν την αγάπη τους για την πολυτέλεια, θα πρέπει να υπάρξει υπομονή…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: