Η Μάντσεστερ Σίτι «τινάζει τη μεταγραφική μπάνκα» και «αλώνει» το βρετανικό ποδοσφαιρο
- 17/05/2024, 16:02
- SHARE
Μετά από μια σκληρή νίκη με 2:0 επί της Τότεναμ την Τρίτη, η Μάντσεστερ Σίτι απέχει μόλις μία εντός έδρας νίκη επί της Γουέστ Χαμ από την κατάκτηση ενός ιστορικού τέταρτου συνεχόμενου τίτλου στην Πρέμιερ Λιγκ. Κανένας σύλλογος της αγγλικής κορυφαίας κατηγορίας δεν έχει κερδίσει ποτέ τέσσερα πρωταθλήματα στη σειρά και το γεγονός ότι θα ήταν ο έκτος τίτλος της Σίτι σε επτά χρόνια δείχνει πολλά για την πρόσφατη κυριαρχία του συλλόγου.
Πριν από τη σύγκρουση της Τρίτης με την Τότεναμ, ο προπονητής της Σίτι, Πεπ Γκουαρδιόλα, προκάλεσε αναστάτωησ όταν αρνήθηκε τις θεωρίες ππυ υποστηρίζουν ότι η επιτυχία της Σίτι ήταν βαρετή ή απλώς προβλεπόμενη λόγω χρημάτων. “Δεν είναι βαρετό”, είπε, “είναι δύσκολο. Πριν ήταν τα λεφτά. Εάν ήταν έτσι, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έπρεπε να είχε κερδίσει όλους τους τίτλους, η Τσέλσι – όλους τους τίτλους, η Άρσεναλ – όλους τους τίτλους.” Και ενώ είχε δίκιο στον ισχυρισμό του ότι αυτοί οι σύλλογοι ξόδεψαν τόσα χρήματα τα τελευταία πέντε χρόνια όσα η Σίτι – στην πραγματικότητα, και οι τρεις σύλλογοι ξεπέρασαν σημαντικά τη Σίτι όσον αφορά τις καθαρές μεταγραφικές δαπάνες από τη σεζόν 2019/20 – αγνόησε το γεγονός ότι τα θεμέλια της τελευταίας επιτυχίας της Σίτι είχαν τεθεί πριν από την τελευταία πενταετία. Παίκτες όπως ο Κέβιν Ντε Μπρόινε, ο Κάιλ Γουόκερ, ο Τζον Στόουνς, ο Μπερνάρντο Σίλβα ή ο Έντερσον -όλοι αναπόσπαστα μέρη της ομάδας της Σίτι- εντάχθηκαν στο κλαμπ πριν από περισσότερα από πέντε χρόνια. Το να κοιτάς μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια είναι στην καλύτερη περίπτωση αυθαίρετο και σκόπιμα παραπλανητικό στη χειρότερη, ενώ στην πραγματικότητα κανένας άλλος σύλλογος δεν έχει ξοδέψει περισσότερα χρήματα για να δημιουργήσει μια δυνατή ομάδα από τότε που η Σίτι άλλαξε ιδιοκτησία το 2008.
Από τότε που το Abu Dhabi United Investment Group απέκτησε τη Μάντσεστερ Σίτι το 2008, η νέα ηγεσία του συλλόγου υπό τον πρόεδρο Khaldoon Al Mubarak έχει μετατρέψει τον σύλλογο από μετριότητα σε παγκόσμια ποδοσφαιρική δύναμη, κερδίζοντας επτά τίτλους Premier League από την παρθενική τους νίκη το 2011/12. Ωστόσο, η επιτυχία της Σίτι αντιμετωπίζεται πάντα με καχυποψία, καθώς δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την οικονομική δύναμη των ιδιοκτητών της στα Εμιράτα. Σύμφωνα με το Transfermarkt.com, έναν γερμανικό ιστότοπο που ειδικεύεται στις μεταγραφές ποδοσφαίρου, οι καθαρές δαπάνες της Μάντσεστερ Σίτι (δαπάνες μεταγραφών μείον τα έσοδα από μεταγραφές) από το 2008 ανέρχονται σε περίπου 1,59 δισεκατομμύρια ευρώ (1,73 δισεκατομμύρια δολάρια), ξεπερνώντας τις δαπάνες της τοπικής αντίπαλης Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατά σχεδόν 200 εκατομμύρια ευρώ και της, πρώην ρωσικής και τώρα αμερικάνικης, Τσέλσι με περισσότερα από 250 εκατομμύρια ευρώ. Η Σίτι αντιμετωπίζει επίσης περισσότερες από 100 κατηγορίες στην Πρέμιερ Λιγκ για φερόμενη παραβίαση των οικονομικών κανονισμών, κάτι που αμαυρίζει περαιτέρω τους τελευταίους θριάμβους της.
Αυτό ωστόσο, δεν μειώνει τα επιτεύγματα του συλλόγου στο γήπεδο. Εξάλλου, «τα λεφτά δεν βάζουν γκολ» όπως είπε περίφημα ο θρυλικός προπονητής της Γερμανίας, Ότο Ρεχάγκελ, το 1995. Κοιτάζοντας στην άλλη πλευρά του Μάντσεστερ μπορούμε σίγουρα να πούμε ότι τα χρήματα από μόνα τους δεν εγγυώνται την επιτυχία. Από τότε που ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον αποσύρθηκε το 2013, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αγωνίζεται να ανταποκριθεί στο όνομά της, παρά το γεγονός ότι ξοδεύει σχεδόν τόσα χρήματα με τον τοπικό της αντίπαλο.