Η Mastercard προάγει τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό των νέων
- 17/07/2023, 10:41
- SHARE
Δράση για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό των νέων αναλαμβάνει η Mastercard, με στόχο οι πολίτες του αύριο να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να λάβουν περίπλοκες οικονομικές αποφάσεις σε ένα πολυσύνθετο οικονομικό περιβάλλον. Οι πολίτες με χρηματοοικονομικές δεξιότητες, αφενός διαθέτουν τα εφόδια για να βελτιώσουν τη ζωή τους, και αφετέρου μπορούν να συμβάλουν σε μια οικονομική ανάπτυξη που θα είναι βιώσιμη και δίκαιη για όλους. Η προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού είναι προτεραιότητα της Mastercard στο πλαίσιο της στρατηγικής σε θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνικής Ευθύνης και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG).
Στις χώρες που είναι μέλη του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) διαπιστώνεται χαμηλό επίπεδο χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού, με σημαντικό μέρος του πληθυσμού να παρουσιάζει αδυναμίες στην κατανόηση βασικών εννοιών, όπως η αποταμίευση, ο δανεισμός, ο σχεδιασμός και η κατάρτιση ενός προϋπολογισμού, γεγονός που δυσχεραίνει τη διαχείριση των οικονομικών τους καθημερινά, αλλά και τον προγραμματισμό τους για το μέλλον.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Ελλάδα. Η έρευνα που διεξήγαγε η Focus Bari σε 1.200 ερωτώμενους, για λογαριασμό της Mastercard αποκαλύπτει ότι το επίπεδο των σχετικών γνώσεων και δεξιοτήτων, όπως αποτυπώνεται στο δείκτη οικονομικού αλφαβητισμού, είναι χαμηλό (56% σε σύγκριση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο 64% ), γεγονός που αντανακλάται και στο δείκτη οικονομικής ευημερίας (40% σε σύγκριση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο 48%). Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι Έλληνες καταναλωτές είναι συνετοί, με το 71% να αναφέρει ότι ζυγίζει προσεκτικά κάθε αγορά τους, ωστόσο οι μισοί αναφέρουν ότι αγοράζουν υπηρεσίες και προϊόντα που δεν είναι απολύτως απαραίτητα. Την ίδια στιγμή, η ανησυχία για τα έξοδα διαβίωσης φαίνεται να οδηγεί τους Έλληνες στην στενή παρακολούθηση των δαπανών τους.
Οι Έλληνες δεν είναι επαρκώς εξοικειωμένοι με τις βασικές χρηματοοικονομικές έννοιες, με τους νέους 16-22 ετών να υστερούν ιδιαίτερα σε οικονομικές γνώσεις και στην κατανόηση εννοιών όπως ο πληθωρισμός ή το μακροπρόθεσμο επιτόκιο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η έλλειψη χρηματοοικονομικών γνώσεων αποτρέπει πολλούς Έλληνες από τη χρήση προϊόντων αποταμίευσης και επενδύσεων, καθώς και πληρωμών.
Η Mastercard επενδύει σε ένα πρόγραμμα χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης στη χώρα μας, ξεκινώντας από τους εφήβους 14-18 ετών και τους νέους ενήλικες, που ζουν σε έναν κόσμο ευκαιριών αλλά και πρωτόγνωρων προκλήσεων. Το πρόγραμμα απευθύνεται και στις οικογένειές τους, που είναι βασικός παράγοντας επιρροής, αλλά και το πεδίο όπου οι νέοι διαμορφώνουν ουσιαστικά τις αξίες και τις προσεγγίσεις τους ως προς τα οικονομικά και τη διαχείρισή τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: