Η μάχη για το TikTok: 4 όμιλοι το διεκδικούν – «Εξαρτάται από εμένα» δηλώνει ο Τραμπ

Η μάχη για το TikTok: 4 όμιλοι το διεκδικούν – «Εξαρτάται από εμένα» δηλώνει ο Τραμπ
TikTok closeup logo displayed on a phone screen, smartphone and keyboard are seen in this multiple exposure illustration. Tik Tok is a Chinese video-sharing social networking service owned by a Beijing based internet technology company, ByteDance. It is used to create short dance, lip-sync, comedy and talent videos. ByteDance launched TikTok app for iOS and Android in 2017 and earlier in September 2016 Douyin fror the market in China. TikTok became the most downloaded app in the US in October 2018. President of the USA Donald Trump is threatening and planning to ban the popular video sharing app TikTok from the US because of the security risk. Thessaloniki, Greece - August 1, 2020 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Το μέλλον της TikTok στις ΗΠΑ κρέμεται από μια απόφαση της Ουάσινγκτον, καθώς τέσσερις μεγάλοι όμιλοι εξετάζουν την εξαγορά της.

Η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τέσσερις μεγάλους ομίλους που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν την TikTok, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Η κινεζικής ιδιοκτησίας εφαρμογή ανταλλαγής βίντεο βρίσκεται εδώ και μήνες αντιμέτωπη με την προοπτική απομάκρυνσής της από την αμερικανική αγορά, καθώς η νομοθεσία απαιτεί από την ByteDance, τη μητρική εταιρεία του TikTok, είτε να την πουλήσει είτε να αποσυρθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διαπραγμάτευση και οι πιθανοί αγοραστές

Ο Τραμπ, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια πτήσης με το Air Force One, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο άμεσης συμφωνίας: «Θα μπορούσε να γίνει», ανέφερε, προσθέτοντας πως «υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί όμιλοι που το θέλουν. Και αυτό εξαρτάται από εμένα». Ωστόσο, απέφυγε να αποκαλύψει ποιοι βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στους ενδιαφερόμενους αγοραστές συγκαταλέγονται:

  • Η Microsoft, η οποία είχε ενδιαφερθεί και το 2020 για την εξαγορά της πλατφόρμας.
  • Η Oracle, που έχει ήδη συνεργασία με την TikTok για τη διαχείριση δεδομένων στις ΗΠΑ.
  • Η πρωτοβουλία “The People’s Bid for TikTok”, που ηγείται ο δισεκατομμυριούχος Frank McCourt, γνωστός από τις επενδύσεις του σε ακίνητα και αθλητικά franchises.
  • Μια κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει ο δημοφιλής YouTuber MrBeast (Jimmy Donaldson), η οποία φέρεται να έχει τη στήριξη επενδυτών από τον χώρο των social media.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πίεση και η προθεσμία για την ByteDance

Ο νόμος για την απαγόρευση του TikTok τέθηκε σε ισχύ στις 19 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της αμερικανικής ανησυχίας για την πιθανή εκμετάλλευση της εφαρμογής από την κινεζική κυβέρνηση για κατασκοπεία ή για επηρεασμό της αμερικανικής κοινής γνώμης. Η εφαρμογή έκλεισε προσωρινά στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί από τα app stores, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους 170 εκατομμύρια χρήστες της στη χώρα.

Η ByteDance προσπαθεί να ελιχθεί μεταξύ των πιέσεων, αλλά η διορία για την εκποίηση της TikTok πλησιάζει. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, η εφαρμογή θα βρεθεί μπροστά στον κίνδυνο μόνιμης απαγόρευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ερώτημα που παραμένει ανοιχτό είναι αν η ByteDance θα δεχτεί να πουλήσει την TikTok – και ποιος από τους τέσσερις ισχυρούς ενδιαφερόμενους θα επικρατήσει στον αγώνα για την απόκτησή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ