Η μάχη στο Κουρσκ: Τα ρίσκα που παίρνουν η Ρωσία και η Ουκρανία

Ukraine russia
epa11547750 A still image taken from a handout video provided by the Russian Defence Ministry shows the BM-21 ‘Grad’, a self-propelled 122 mm multiple rocket launcher, firing near the line of combat close to Soledar, Donetsk Region, Ukraine, 13 August 2024. EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALESHANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στόχος της εισβολής στο Κουρσκ φαίνεται να είναι να αναγκάσει τη Ρωσία να αποσύρει στρατεύματα από την Ουκρανία.

Η Ουκρανία σφυροκόπησε ρωσικές περιοχές με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη την Τετάρτη, καθώς το Κίεβο δήλωσε ότι προχωρά βαθύτερα στη μεγαλύτερη ξένη εισβολή στη Ρωσία εδώ και δεκαετίες, η οποία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, θέτει ένα «πραγματικό δίλημμα» για τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Χιλιάδες ουκρανικά στρατεύματα εισέβαλαν μέσω των ρωσικών συνόρων τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Αυγούστου στη δυτική περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, σε αυτό που ο Πούτιν δήλωσε ότι ήταν μια μεγάλη πρόκληση που είχε ως στόχο να αποκτήσει ισχυρότερο χέρι σε πιθανές μελλοντικές συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός.

Σε μια αμηχανία για τη Ρωσία, η Ουκρανία χάραξε ένα κομμάτι του Κουρσκ και παρόλο που ο Πούτιν δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός θα εκδιώξει τα ουκρανικά στρατεύματα, οι έντονες μάχες δεν έχουν μέχρι στιγμής καταφέρει να τα εκδιώξουν.

Η Ρωσία δήλωσε την Τετάρτη ότι κατέστρεψε 117 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της νύχτας, κυρίως στις περιοχές Κουρσκ, Βορονέζ και Μπέλγκοροντ και Νίζνι Νόβγκοροντ. Είπε ότι καταρρίφθηκαν επίσης πύραυλοι και έδειξε βομβαρδιστικά Sukhoi Su-34 να σφυροκοπούν ουκρανικές θέσεις στο Κουρσκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρώσοι διοικητές είχαν δηλώσει ότι το μέτωπο στο Κουρσκ είχε σταθεροποιηθεί, αν και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι δυνάμεις του συνέχιζαν να προελαύνουν εκεί και διέταξε τους στρατηγούς του να αναπτύξουν τα επόμενα «βασικά βήματα» της επιχείρησης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την Ουκρανία για την εισβολή της Ρωσίας, η οποία, όπως είπε, «δημιούργησε ένα πραγματικό δίλημμα» για τον Πούτιν, ο οποίος διέταξε χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία το 2022.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν ειδοποίησε εκ των προτέρων για την εισβολή της και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν καμία ανάμειξη στην επιχείρηση, αν και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν προτείνει ότι οι δυτικοί υποστηρικτές της Ουκρανίας πρέπει να γνώριζαν για την επίθεση.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο στόχος της εισβολής στο Κουρσκ φαίνεται να είναι να αναγκάσει τη Ρωσία να αποσύρει στρατεύματα από την Ουκρανία για να υπερασπιστεί το ρωσικό έδαφος από τη διασυνοριακή επίθεση.

Η ουκρανική επίθεση κατά της Ρωσίας, η μεγαλύτερη από ξένη δύναμη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, άλλαξε δραματικά την αφήγηση γύρω από τον πόλεμο. Η Ρωσία είχε προελάσει μετά την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης του 2023 να σημειώσει σημαντικά κέρδη κατά των δυνάμεων της Μόσχας.

Η Ρωσία σε άμυνα

Ο Πούτιν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ουκρανία «με τη βοήθεια των δυτικών αφεντικών της» αποσκοπεί στη βελτίωση της διαπραγματευτικής θέσης του Κιέβου ενόψει πιθανών ειρηνευτικών συνομιλιών και στην επιβράδυνση της προέλασης των ρωσικών δυνάμεων.

Όμως, σε μια ένδειξη ότι η επίθεση σκληραίνει τη θέση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν διερωτήθηκε τι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να υπάρξουν με έναν εχθρό τον οποίο κατηγόρησε ότι πυροβολεί αδιακρίτως εναντίον Ρώσων πολιτών και πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Ρώσοι αξιωματούχοι λένε ότι η Ουκρανία προσπαθεί να δείξει στους δυτικούς υποστηρικτές της ότι μπορεί ακόμη να συγκεντρώνει μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις, καθώς αυξάνεται η πίεση τόσο στο Κίεβο όσο και στη Μόσχα να συμφωνήσουν να συζητήσουν για την παύση του πολέμου.

Μεταφέροντας τον πόλεμο στη Ρωσία, η Ουκρανία ανάγκασε σχεδόν 200.000 Ρώσους να εκκενώσουν συνοριακές περιοχές.

Ο κυβερνήτης της συνοριακής περιοχής Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, κήρυξε την Τετάρτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη την περιοχή, επικαλούμενος τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των ουκρανικών δυνάμεων.

«Η κατάσταση στην περιοχή του Μπέλγκοροντ εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη και τεταμένη», δήλωσε ο Γκλάντκοφ σε βίντεο που αναρτήθηκε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Οι καθημερινοί βομβαρδισμοί από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν καταστρέψει σπίτια, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αμάχους, πρόσθεσε.

Η επίθεση εγκυμονεί κινδύνους για το Κίεβο: η Ουκρανία μπορεί να αφήσει άλλα τμήματα του μετώπου εκτεθειμένα, αφιερώνοντας δυνάμεις για μάχες σε ρωσικό κυρίαρχο έδαφος. Η Ρωσία ελέγχει το 18% της ουκρανικής επικράτειας και τους τελευταίους μήνες προελαύνει.

Η Ουκρανία έχει υποστηρίξει ότι ελέγχει τουλάχιστον 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (386 τετραγωνικά μίλια) της Ρωσίας, υπερδιπλάσια από ό,τι δείχνουν τα στοιχεία της Μόσχας. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα την κατάσταση στο πεδίο της μάχης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com