Η… μάχη του Μασκ με τους δασμούς: Η αποτυχημένη έκκληση στον Τραμπ, το μήνυμα για το παγκόσμιο εμπόριο και οι αιχμές

Η… μάχη του Μασκ με τους δασμούς: Η αποτυχημένη έκκληση στον Τραμπ, το μήνυμα για το παγκόσμιο εμπόριο και οι αιχμές
US President Donald Trump and Elon Musk (R) speak before departing the White House on his way to his South Florida home in Mar-a-Lago in Florida on March 14, 2025. Trump is spending the weekend at his Florida Mar-a-Lago resort. (Photo by ROBERTO SCHMIDT / AFP) Photo: AFP
Ο Έλον Μασκ φέρεται να απηύθυνε προσωπική έκκληση στον Ντόναλντ Τραμπ για να αποτραπεί η επιβολή νέων δασμών 50% στην Κίνα, όμως η προσπάθειά του δεν είχε αποτέλεσμα.

Σε μία ακόμη προσπάθεια να επηρεάσει την οικονομική πολιτική των ΗΠΑ, ο Έλον Μασκ φέρεται να απηύθυνε απευθείας έκκληση στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ζητώντας του να μην προχωρήσει στην επιβολή επιπλέον δασμών 50% στις εισαγωγές από την Κίνα, μετά τα αντίποινα του Πεκίνου στο πρώτο κύμα των αμερικανικών μέτρων. Το δημοσίευμα της Washington Post αποκαλύπτει ότι ο ισχυρός άνδρας της Tesla είχε άμεση επικοινωνία με τον Τραμπ, χωρίς ωστόσο το αποτέλεσμα να είναι το επιθυμητό.

Σε μια πιο δημόσια παρέμβαση, ο Μασκ ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Χ ένα βίντεο με τον διάσημο Αμερικανό οικονομολόγο Μίλτον Φρίντμαν, γνωστό για την υπεράσπισή του στο ελεύθερο εμπόριο. Στο βίντεο ο Φρίντμαν εξηγεί, μέσα από την περιβόητη «ομιλία του μολυβιού», πώς το παγκόσμιο εμπόριο αποτελεί προϊόν πολύπλοκων διεθνών συνεργασιών που ωφελούν τελικά όλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν υπάρχει κανείς στον κόσμο που να μπορεί να φτιάξει μόνος του ένα μολύβι», υποστήριζε ο Φρίντμαν, αναλύοντας πως το ξύλο, ο γραφίτης, η γόμα και τα μεταλλικά μέρη προέρχονται από διαφορετικές χώρες και η παραγωγή τους είναι αποτέλεσμα μιας παγκόσμιας αλυσίδας αξίας.

Η παρέμβαση του Μασκ δεν περιορίστηκε εκεί. Το Σαββατοκύριακο στράφηκε και κατά του Πίτερ Ναβάρο, συμβούλου του Τραμπ και εκ των βασικών εμπνευστών της επιθετικής δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ. Σχολιάζοντας βίντεο στο οποίο ο Ναβάρο εξηγεί τη στρατηγική των δασμών, ο Μασκ έγραψε με ειρωνική διάθεση: «Ένα διδακτορικό στην οικονομία από το Χάρβαρντ είναι κακό πράγμα, όχι καλό».

Η νέα αυτή διαμάχη αναδεικνύει τις εντάσεις μεταξύ των υπέρμαχων του προστατευτισμού και των υπερασπιστών της παγκοσμιοποίησης, με τον Έλον Μασκ να τοποθετείται ξεκάθαρα στο δεύτερο στρατόπεδο, προειδοποιώντας για τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχουν οι πολιτικές δασμών όχι μόνο για την Κίνα, αλλά και για την αμερικανική οικονομία και την καινοτομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ