Η μεγάλη επιστροφή του Ιράν
- 20/01/2016, 19:00
- SHARE
Η χώρα επανέρχεται στο προσκήνιο με ανεκμετάλλευτο δυναμικό.
Ύστερα από μια δεκαετία απομόνωσης, το Ιράν επιστρέφει.
Η άρση των δυτικών κυρώσεων, ύστερα από την εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας από το Ιράν, συμπίπτει με την έναρξη του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ.
Πριν από δύο χρόνια, στο Νταβός, ο Πρόεδρος Χασάν Ροχανί στάθηκε μπροστά σε ένα μεγάλο πλήθος παρευρισκομένων και μίλησε για την επιθυμία της χώρας του να αναδυθεί από τη σκιά των κυρώσεων. Παράλληλα, παρουσίασε τι έχει να προσφέρει το Ιράν.
Έχοντας επιτύχει τον πρώτο του στόχο, ο πρόεδρος πλέον καλείται να αποδείξει στον ιρανικό λαό ότι ήρθε πλέον η εποχή των ευκαιριών, μετά από χρόνια δυσκολιών και απομόνωσης.
Όταν οι κυρώσεις κορυφώθηκαν μεταξύ 2011 και 2014, οι Ιρανοί είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται κατά 20%, μόλις στα 5.300 δολάρια κατά μέσο όρο. Σε κάποιο σημείο, το ιρανικό ριάλ έπεσε κατά 80%, η τιμή των βασικών αγαθών εκτοξεύθηκε στα ύψη, και η οικονομία βρέθηκε σε μια περίοδο υπερπληθωρισμού.
Και ενώ άλλοι παραγωγοί πετρελαίου απολάμβαναν τιμές στα 100 δολάρια το βαρέλι για τρία συνεχόμενα μέρη, οι κυρώσεις κόστιζαν στην Τεχεράνη περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε απολεσθέντα έσοδα ετησίως.
Οι αξιωματούχοι σχεδιάζουν να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως. Η επόμενη προτεραιότητα είναι να υπάρξει πρόσβαση σε «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία ύψους 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων ώστε να βοηθηθεί η ανοικοδόμηση μιας οικονομίας που οι αναλυτές λένε ότι έχει το δυναμικό να γίνει «η Γερμανία της Μέσης Ανατολής».
Το Ιράν έχει ένα εργατικό δυναμικό παρεμφερές με εκείνο της εξαγωγικής υπερδύναμης της Ευρώπης, έναν πληθυσμό νεαρής ηλικίας και υψηλού εκπαιδευτικού επιπέδου, και μια ισχυρή μεταποιητική βάση στο σταυροδρόμι της Ασίας και της Ευρώπης.
Το Ιράν είναι ήδη ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας ατσαλιού στον κόσμο, και οι πωλήσεις αυτοκινήτων προβλέπεται να διπλασιαστούν στα δύο εκατομμύρια οχήματα ετησίως μέχρι το 2020.
Παράλληλα, το Ιράν – σε αντίθεση με τη Γερμανία – έχει την ευλογία του να διαθέτει φυσικούς πόρους. Συγκεκριμένα, κατέχει το 7% των ορυκτών αποθεμάτων του πλανήτη, με αξία που προσεγγίζει τα 750 δισεκατομμύρια δολάρια, που περιλαμβάνουν ψευδάργυρο, χαλκό, ουράνιο και μόλυβδο.
Το Ιράν ήταν η πρώτη χώρα της Μέσης Ανατολής που ανακάλυψε πετρέλαιο το 1902. Με 157 εκατομμύρια βαρέλια διαθέτει 9% των παγκοσμίων αποθεμάτων, όντας ο δεύτερος μεγαλύτερος «παίκτης» στην περιοχή πίσω από τον μεγάλο εχθρό, τη Σαουδική Αραβία.
Όμως, αυτό που μπορεί να αλλάξει το τοπίο για το Ιράν είναι το φυσικό αέριο. Σήμερα, το Ιράν «αναπαύεται» πάνω στο 18% των παγκοσμίων αποθεμάτων φυσικού αερίου, με πληθώρα ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων.