Η μεγάλη «κλοπή» βουτύρου στη Ρωσία – Kαι τι φανερώνει για την πολεμική οικονομία του Πούτιν
- 13/11/2024, 17:30
- SHARE
της Prarthana Prakash
Ο πληθωρισμός της Ρωσίας πάει από το κακό στο χειρότερο καθώς η χώρα συνεχίζει να διεξάγει πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα ακόμη και τα καθημερινά αγαθά να γίνονται απρόσιτα για τον μέσο άνθρωπο.
Μια πρόσφατη …ληστεία βουτύρου, κατά οποία δύο μασκοφόροι μπήκαν σε ένα γαλακτοκομείο και έκλεψαν 20 κιλά βούτυρο, έδειξε πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα. Η τιμή μιας πλάκας βουτύρου έχει αυξηθεί κατά 25,7% από τον Δεκέμβριο, προκαλώντας σωρεία κλοπών σε ολόκληρη τη Ρωσία και φανερώνοντας την κατάσταση της οικονομίας εν καιρώ πολέμου.
Μετά το αρχικό κύμα κυρώσεων στη Ρωσία, υπήρξαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία τα σούπερ μάρκετ κολλούσαν αντικλεπτικές ετικέτες σε κονσέρβες κρέατος για να αποτρέψουν τις κλοπές σε καταστήματα. Τώρα, οι λιανοπωλητές πρέπει να λάβουν παρόμοια μέτρα για το βούτυρο και άλλα βασικά είδη παντοπωλείου.
Τον περασμένο μήνα, η ρωσική κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια στο 21% —σχεδόν επταπλάσιο από αυτό της ευρωζώνης. Ελπίζει ότι με την αύξηση των επιτοκίων στην «υπερθερμασμένη οικονομία», ο πληθωρισμός θα μπορούσε να μειωθεί στο 4,5-5% έως το επόμενο έτος, από 9,1% τον Αύγουστο.
Ο πληθωρισμός σχεδόν ποτέ δεν λειτουργεί ανεξάρτητα. Η αγορά εργασίας της χώρας είναι «σφιχτή», ωθώντας τους εργοδότες να αυξήσουν τους μισθούς για να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Ούτε τα στοιχεία του πληθυσμού της χώρας συμβαδίζουν, επιδεινώνοντας την έλλειψη εργατικού δυναμικού.
Ενώ ο πληθωρισμός ανεβαίνει, ο Πούτιν έχει επίσης αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες.
Για το 2025, το Κρεμλίνο έχει δεσμεύσει 13,5 τρισεκατομμύρια ρούβλια (145 δισεκατομμύρια δολάρια) ή 6,3% του ΑΕΠ της Ρωσίας για την άμυνα, υπονοώντας έναν μακροχρόνιο πόλεμο και ξεπερνώντας τις δαπάνες για την εκπαίδευση και την υγεία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι κλάδοι που συνδέονται με τον πόλεμο, όπως οι μεταφορές και οι υπηρεσίες πλοήγησης, έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια.
Το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται εν μέρει λόγω αυτών των κλάδων καθώς και της αύξησης των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα.
Αλλά το πιο ζωτικό περιουσιακό στοιχείο της Ρωσίας είναι οι εξαγωγές πετρελαίου της. Ο ισολογισμός της κυβέρνησης είναι σταθερός εξαιτίας τους, παρόλο που οι κυρώσεις έχουν πλήξει τη ρωσική οικονομία και το ρούβλι έχει υποχωρήσει έναντι του δολαρίου και του ευρώ.
Οι ειδικοί φοβούνται ότι η ρωσική οικονομία τα πάει χειρότερα από ό,τι φαίνεται, καθώς ένας συνδυασμός οικονομικών, τεχνολογικών και δημογραφικών παραγόντων απειλεί τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή της.
Η Ρωσία δεν σχεδιάζει να τερματίσει τον πόλεμο με την Ουκρανία. Αλλά ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε κάποτε ότι θα μπορούσε να τον τερματίσει εντός 24 ωρών επειδή θέλει οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί «να σταματήσουν να πεθαίνουν».
Εάν αυτό συμβεί και επέλθει κατάπαυση του πυρός, θα μπορούσε να σημαίνει χαλάρωση των κυρώσεων για τη Ρωσία και λιγότερη απομόνωση. Η Ουκρανία θα μπορούσε ενδεχομένως να χάσει την ουσιαστική υποστήριξη από τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν δώσει στη κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα βοήθεια 108 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η υποσήριξη της Αμερικής προς την Ουκρανία είναι αυτή που εμπόδισε τη Ρωσία να πανηγυρίσει την επιστροφή του Τραμπ στην εξουσία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι οι ΗΠΑ είναι «μια μη φιλική χώρα που εμπλέκεται άμεσα και έμμεσα σε έναν πόλεμο εναντίον του κράτους μας».
Αλλά η λήξη του δεν θα είναι τόσο απλή όσο φαίνεται, καθώς δεν υπάρχει σταθερό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου.
Το πώς η προεδρία του Τραμπ θα μπορούσε να βοηθήσει (ή να βλάψει) τη Ρωσία θα αποκαλυφθεί το 2025 και το Κρεμλίνο θα παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση, έτοιμο να ανταποδώσει εάν παραστεί ανάγκη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Ενισχύονται οι σχέσεις Βόρειας Κορέας – Ρωσίας: Η Πιονγκγιάνγκ επικύρωσε τη συνθήκη άμυνας με τη Μόσχα
- Μεντβέντεφ μετά την εκλογή Τραμπ: Η Ευρώπη προσπαθεί να κλιμακώσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία
Πηγή: Fortune.com