Η μεγάλη μάχη του πετρελαίου μόλις άρχισε
- 15/05/2015, 11:00
- SHARE
Ο πόλεμος για την πετρελαϊκή αγορά βρίσκεται μόλις στην αρχή του…
Η Διεθνής Υπηρεσία Ενεργείας (ΙΕΑ) ανέφερε την Τετάρτη ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκε τον περασμένο μήνα, καθώς ο αριθμός των γεωτρήσεων μειώνεται και οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν πιέσεις να μειώσουν τα κόστη. Το συνολικό επίπεδο παραγωγής τον Απρίλιο μειώθηκε κατά 25.000 βαρέλια ημερησίως, στα 12,6 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα.
Εντωμεταξύ, ο ΟΠΕΚ έχει δώσει ώθηση στη δική του παραγωγή, σε μια προσπάθεια να συνθλίψει άλλους αναδυόμενους παίκτες και να προστατέψει το μερίδιο αγοράς του, όπως επισημαίνει η ΙΕΑ.
Η Υπηρεσία, που έχει την έδρα της στο Παρίσι και παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς ενεργείας, σημείωσε ότι θα ήταν «πρώιμο» να υποστηρίξει κάποιος ότι το καρτέλ του ΟΠΕΚ έχει κερδίσει τη μάχη της παγκόσμιας αγοράς.
«Η μάχη, στην πραγματικότητα, μόλις ξεκίνησε», αναφέρεται σε έκθεση της ΙΕΑ.
Άλλες χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ αψήφησαν τις πιέσεις στις τιμές και αύξησαν την παραγωγή τους τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας.
Η παραγωγή της Βραζιλίας αυξήθηκε κατά 17% το πρώτο τρίμηνο, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ η Ρωσία κατάφερε να υπερβεί τις δυτικές κυρώσεις και τις χαμηλές τιμές, παράγοντας 10,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο – 185.000 βαρέλια ανά ημέρα περισσότερα από πέρυσι την ίδια εποχή.
Όσο για την παραγωγή αργού πετρελαίου του ΟΠΕΚ, αυτή τον Απρίλιο αυξήθηκε κατά 160.000 βαρέλια ημερησίως, στα 31,2 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα – το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2012.
Ο Απρίλιος ήταν ο 12ος συνεχόμενος μήνας κατά τον οποίο η παραγωγή των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ βρέθηκε πάνω από το στόχο των 30 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως.
Ο ΟΠΕΚ συμφώνησε τον Νοέμβριο να μην μειώσει την παραγωγή παρά την κατάρρευση των τιμών. Το τελευταίο εξάμηνο του 2014, οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν κατά 50% περίπου, αλλά έχουν σταθεροποιηθεί από τότε.
Και σύμφωνα με την ΙΕΑ, αυτό είναι μόλις το πρώτο βήμα ενός σχεδίου διατήρησης του δικού της μεριδίου της αγοράς.
«Οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ επενδύουν επιθετικά στις μελλοντικές παραγωγικές τους δυνατότητες – ακόμα κι αν τα μη μέλη του ΟΠΕΚ συνεχίζουν να ‘σφίγγουν το ζωνάρι’», αναφέρει η έκθεση.