Η μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων μετά τον Ψυχρό Πόλεμο – Οι αντιδράσεις από Δύση και Ρωσία

Η μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων μετά τον Ψυχρό Πόλεμο – Οι αντιδράσεις από Δύση και Ρωσία
Wall Street Journal reporter Evan Gershkovich speaks to press at Joint Base Andrews, Maryland on August 2, 2024, after he was freed by Russia in a prisoner exchange deal. (Photo by Bryan Olin Dozier/NurPhoto) (Photo by Bryan Olin Dozier / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Φον ντερ Λάιεν: Στιγμή «μεγάλης χαράς» - Μπάιντεν: Υποδεχόμαστε τους συμπατριώτες μας πρώην κρατουμένους στη Ρωσία.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε ικανοποίηση χθες Πέμπτη το βράδυ για την ανταλλαγή κρατουμένων Ρωσίας-Δύσης. «Καλωσορίζω την (…) ανταλλαγή άδικα φυλακισμένων πολιτών συμμαχικών κρατών και ρώσων πολιτικών κρατουμένων», ανέφερε μέσω X ο επικεφαλής του NATO.

«Η στενή συνεργασία μεταξύ συμμάχων στο NATO κατέστησε εφικτό το επίτευγμα αυτό. Το δικαίωμα στην ειρηνική αντιπολίτευση και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης έχουν ζωτική σημασία για κάθε λειτουργική κοινωνία», πρόσθεσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Η Ρωσία και η Λευκορωσία από τη μια και δυτικά κράτη από την άλλη αντάλλαξαν στο αεροδρόμιο της Άγκυρας -με τη διευκόλυνση της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (MİT)- συνολικά 26 κρατούμενους, υπηκόους δυτικών κρατών κι αντιφρονούντες με πρόσωπα που φέρονταν να επιδίδονταν σε κατασκοπεία και ρώσο υπήκοο που εξέτιε ποινή κάθειρξης στη Γερμανία για τη δολοφονία εξόριστου Τσετσένου στο κέντρο του Βερολίνου το 2019.

Φον ντερ Λάιεν: Στιγμή «μεγάλης χαράς» η ανταλλαγή κρατουμένων Ρωσίας-Δύσης

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε αργά χθες Πέμπτη το βράδυ την ανταλλαγή κρατουμένων της Ρωσίας και δυτικών κρατών «στιγμή μεγάλης χαράς».

«Χαιρετίζω την απελευθέρωση αθώων πολιτών της ΕΕ και των ΗΠΑ και ακέραιων ρώσων δημοκρατών που κρατούνταν αιχμάλωτοι στη Ρωσία», ανέφερε η κυρία φον ντερ Λάιεν μέσω X.

«Το Κρεμλίνο τους αντάλλαξε με καταδικασμένους εγκληματίες και δολοφόνους. Αυτό δείχνει την απόλυτη διαφορά. Αυτή είναι στιγμή μεγάλης χαράς για όσους όσοι αγωνίστηκαν για την ελευθερία τους», συμπλήρωσε η γερμανίδα πολιτικός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορέλ: «Ανακουφισμένη» η ΕΕ για την απελευθέρωση κρατουμένων από τη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την «ανακούφισή» της για την απελευθέρωση χθες Πέμπτη από τη Μόσχα κρατουμένων οι οποίοι υπέστησαν «διωγμό άδικα», στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων ανάμεσα στη Ρωσία και κράτη της Δύσης, ενώ αξίωσε την απελευθέρωση όλων των «πολιτικών κρατουμένων».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανακουφισμένη για την απελευθέρωση και τη μεταφορά στην ελευθερία εκτός Ρωσίας και Λευκορωσίας ορισμένου αριθμού πολιτικών κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων πολιτών της ΕΕ, που διευκολύνθηκε με τη βοήθεια της Τουρκίας», ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την κοινή εξωτερική πολιτική, ο Τζουζέπ Μπορέλ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).

Σάλιβαν: Δεν βλέπουμε σύνδεση της ανταλλαγής κρατουμένων με δυνητικές διαπραγματεύσεις για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία

Η ευρείας κλίμακας ανταλλαγή κρατουμένων ανάμεσα σε δυτικά κράτη με τη Ρωσία δεν έχει καμιά σύνδεση ή επίπτωση σε ενδεχόμενες διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, δήλωσε χθες Πέμπτη ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν σε δημοσιογράφους.

Ο κ. Σάλιβαν τόνισε πως «δεν βλέπουμε σύνδεση των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση κρατουμένων και οποιαδήποτε δυνητική διπλωματική πρωτοβουλία για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Θεωρούμε ότι αυτά τα δυο ζητήματα βρίσκονται σε διαφορετικές ράγες».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου πρόσθεσε πως η μια διαπραγμάτευση αφορούσε «το πρακτικό ζήτημα του να γίνει αυτή η ανταλλαγή», ενώ η δεύτερη είναι «πολύ πιο περίπλοκη», σε αυτήν «θα ηγηθούν οι Ουκρανοί», ενώ οι «οι ΗΠΑ θα διαβουλευθούν εντατικά με τους συμμάχους» για να υποστηρίξουν το Κίεβο «όταν είναι έτοιμο να κάνει βήμα εμπρός και να εμπλακεί σε αυτού του είδους τη διπλωματία».

Μπάιντεν: Υποδεχόμαστε τους συμπατριώτες μας πρώην κρατουμένους στη Ρωσία

Ότι συνομίλησε με τους πρώην κρατουμένους που αφέθηκαν ελεύθεροι (1/8) από τη Ρωσία έκανε γνωστό ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ενώ οι ίδιοι επικοινώνησαν επίσης τηλεφωνικά με συγγενείς τους.

«Σε μερικές ώρες θα υποδεχτούμε στην πατρίδα τους συμπατριώτες μας», είπε συγκεκριμένα ο Μπάιντεν στο διάγγελμά του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος καταδίκασε τις «δίκες παρωδίες» που οργάνωσε η Ρωσία σε βάρος των τριών Αμερικανών, όπως έγινε και στην περίπτωση του δημοσιογράφου Έβαν Γκέρσκοβιτς.

«Οι ρωσικές αρχές τους συνέλαβαν, τους καταδίκασαν σε δίκες θεάματα σε βαριές ποινές κάθειρξης, χωρίς καμία νομιμοποίηση», σημείωσε.

Διεθνής Αμνηστία: Η ανταλλαγή κρατουμένων με τη Ρωσία αφήνει «μια πικρή γεύση»

Η απελευθέρωση «κατάδικων εγκληματιών», εκ των οποίων ο φερόμενος ως πράκτορας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) Βαντίμ Κράσικοφ, στο πλαίσιο της μεγάλης ανταλλαγής κρατουμένων που ανακοινώθηκε σήμερα, αφήνει «μια πικρή γεύση», επικρίνει σήμερα το γερμανικό σκέλος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σχολιάζοντας την ανταλλαγή κρατουμένων με τη Δύση, δήλωσε ότι οι προδότες της χώρας του πρέπει να σαπίζουν και να πεθαίνουν στη φυλακή, αλλά ήταν πιο χρήσιμο για τη Μόσχα να πάρει πίσω στη Ρωσία ανθρώπους της.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα υποδεχτεί τους κρατούμενους που απελευθερώθηκαν από την Ρωσία αργότερα απόψε στο αεροδρόμιο της Βόννης/Κολωνίας, ανακοίνωσε η Καγκελαρία. Απόψε αναμένεται επίσης και η επίσημη τοποθέτηση του κ. Σολτς για το θέμα ενώπιον των ΜΜΕ.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag Μίχαελ Ροτ (SPD) χαιρέτισε την συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων με την Ρωσία, έκανε ωστόσο λόγο για «συμφωνία με τον διάβολο».

«Μερικές φορές, για ανθρωπιστικούς λόγους, πρέπει κανείς να κάνει συμφωνία με τον διάβολο», έγραψε πριν από λίγη ώρα στο «Χ» ο κ. Ροτ και εξέφρασε την ικανοποίησή του ειδικά για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, ενώ ευχαρίστησε «όσους διαπραγματεύτηκαν επιτυχώς στο παρασκήνιο».

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ χαιρέτισε σήμερα την απελευθέρωση πολλών κρατουμένων από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του Ρωσοβρετανού αντιφρονούντα Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 25 ετών με την κατηγορία της προδοσίας. Κατήγγειλε επίσης «ένα βήμα προς την παράταση της (δικαστικής) ατιμωρησίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: