Η μέρα που η Ευρώπη κράτησε ζωντανές τις ελληνικές τράπεζες
- 19/06/2015, 18:18
- SHARE
Η απόφαση της ΕΚΤ να ενισχύσει την έκτακτη παροχή ρευστότητας έδωσε το «φιλί της ζωής» στο τραπεζικό σύστημα.
Η ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να δώσει έκτακτη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες κρατώντας τις ζωντανές τουλάχιστον έως να κληθούν τη Δευτέρα οι πολιτικοί ηγέτες να αποφασίσουν για το μέλλον της Ελλάδας. Όπως είπε στο CNN ο Νίκος Παππάς, «η ΕΚΤ απάντησε στις ανάγκες της χώρας. Οι καταθέσεις είναι ασφαλείς. Αυτό είναι πολύ καλό για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος».
Όπως σημειώνει το CNNMoney, η αποτυχία του Eurogroup να βρει μια λύση στο ελληνικό ζήτημα έφερε τη χώρα μια ανάσα πριν τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ. Ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας, οι ελληνικές τράπεζες είδαν να χάνουν μέσα σε ελάχιστες ώρες τεράστια ποσά από τις καταθέσεις, εξαιτίας των μαζικών εκροών.
Περισσότερο από 30 δισ. ευρώ έχουν φύγει από το τραπεζικό σύστημα τους επτά τελευταίους μήνες, σημειώνει το CNNMoney, επικαλούμενο και δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου που έκαναν λόγο για απόσυρση ενός δισ. ευρώ αυτήν την Πέμπτη.
«Αυτό αφήνει τις τράπεζες στην πλήρη εξάρτησή τους από την ΕΚΤ», σημειώνει η αρθρογράφος Ιβάνα Κοτασόβα, «η βοήθεια της οποίας έχει ανέλθει στο ποσό των 118 δισ. ευρώ αυτό το έτος, ή αλλιώς το 66% το ελληνικού ΑΕΠ».
Το CNNMoney σημειώνει ότι η ΕΚΤ δεν έχει άλλη επιλογή από το να στηρίξει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Σημειώνει, μάλιστα, ότι οι τραπεζικές μετοχές ανέκαμψαν θεαματικά στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου μετά την είδηση της νέας παρέμβαση της ΕΚΤ.
«Η Ελλάδα καλείται να πληρώσει το ΔΝΤ 1,54 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου, ημέρα όπου λήγει και το παρόν πρόγραμμα που συμφώνησε με τους δανειστές της. Η χώρα παραμένει εκτός αγορών και χωρίς τα χρήματα των πιστωτών είναι αναγκασμένη να χρεοκοπήσει», σημειώνει η αρθρογράφος.
«Μακροπρόθεσμα, η Ελλάδα ίσως αναγκαστεί να τυπώσει το δικό της νόμισμα για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, αποχωρώντας από την Ευρωζώνη», γράφει η Κοτασόβα, σημειώνοντας ότι η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Δευτέρας ίσως αποτελέσει ένα από τα τελευταία επεισόδια στο σήριαλ της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους δανειστές της.