Η Meta αλλάζει το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης με νέα εμπορική έκδοση ανοιχτού κώδικα

Η Meta αλλάζει το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης με νέα εμπορική έκδοση ανοιχτού κώδικα
Meta logo displayed on a phone screen and a laptop keyboard are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on October 29, 2021. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η Meta θα κυκλοφορήσει εμπορικό μοντέλο AI σε μια προσπάθεια να κάνει catch up με τους αντιπάλους της

Να κυκλοφορήσει μια εμπορική έκδοση του μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης της,  επιτρέποντας σε νεοφυείς επιχειρήσεις και επιχειρήσεις να δημιουργήσουν λογισμικό με βάση την τεχνολογία της, ετοιμάζεται η Meta. Η κίνηση αυτή θα της επιτρέψει να ανταγωνιστεί τις OpenAI και Google, που υποστηρίζονται από τη Microsoft.

Το εν λόγω λογισμικό, που θα μπορεί να δημιουργήσει κείμενο, εικόνες και κώδικα, τροφοδοτείται από γλωσσικά μοντέλα (LLM) τα οποία έχουν πρόσβαση σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων και απαιτούν τεράστια υπολογιστική ισχύ.

Υπενθυμίζεται πως η Meta κυκλοφόρησε το δικό της μοντέλο γλώσσας, γνωστό ως LLaMA, αλλά η νέα έκδοση θα είναι ευρέως διαθέσιμη και προσαρμόσιμη από εταιρείες. Η νέα εμπορική έκδοση αναμένεται άμεσα, είπε ένας από τους ανθρώπους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Meta λέει ότι τα LLM μοντέλα της είναι «ανοιχτού κώδικα», πράγμα που σημαίνει ότι οι λεπτομέρειες του νέου μοντέλου αναμένεται να δημοσιοποιηθούν. Αυτή η στρατηγική τελεί σε αντίθεση με την προσέγγιση ανταγωνιστών όπως η OpenAI, της οποίας το τελευταίο μοντέλο GPT-4 είναι ένα «μαύρο κουτί», καθώς τα δεδομένα και ο κώδικας που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του δεν είναι διαθέσιμα σε τρίτους. 

«Το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης πρόκειται να αλλάξει εντελώς τους επόμενους μήνες, ίσως τις επόμενες εβδομάδες, καθώς θα υπάρχουν πλατφόρμες ανοιχτού κώδικα που θα είναι τόσο καλές όσο αυτές των οποίων ο κώδικας δεν είναι ανοιχτός» ανέφερε ο αντιπρόεδρος και επικεφαλής επιστήμονας AI στη Meta, Yann LeCun, είπε σε συνέδριο στην Aix-en-Provence το περασμένο Σάββατο. 

Γράφοντας στους Financial Times αυτή την εβδομάδα, ο επικεφαλής παγκόσμιων υποθέσεων της Meta, Nick Clegg, εξήρε τις αρετές μιας προσέγγισης ανοιχτού κώδικα, λέγοντας ότι «η ανοιχτότητα (sic) είναι το καλύτερο αντίδοτο στους φόβους που περιβάλλουν την τεχνητή νοημοσύνη». 

«Στόχος είναι να περιοριστεί η κυριαρχία του OpenAI», είπε άτομο με γνώση στρατηγικής υψηλού επιπέδου στη Meta. Ενώ η τεχνολογία της Meta είναι ανοιχτού κώδικα και επί του παρόντος δωρεάν, δύο άτομα που είναι εξοικειωμένα με το θέμα είπαν ότι η εταιρεία διερευνούσε την επιλογή των χρεώσεων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: