Οι μετοχές στις ΗΠΑ τρελάθηκαν – Αλλά δεν είναι κάτι καινούργιο όλο αυτό
- 04/01/2019, 18:29
- SHARE
Η λίστα των απωλειών για το 2018 είναι μεγάλη. Ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι;
Η λίστα των απωλειών για το 2018 είναι μεγάλη, όπως επισημαίνει και το Bloomberg. Οι μεγάλοι χαμένοι; Hedge funds, υψηλές αποτιμήσεις αξίας για την Apple και την Amazon, ρεκόρ αγοραπωλησιών, κλπ. Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Από την …οργή των μετοχών δεν γλίτωσαν ούτε τα Χριστούγεννα.
Αρμαγεδών; Αποκάλυψη; Τίποτε απ’ όλα αυτά.
Είναι αλήθεια ότι κάθε πτώση των μετοχών κατά 20 τοις εκατό πονάει, αλλά αυτό που συμβαίνει τώρα δεν είναι και τόσο πρωτοφανές από την άποψη της έντασης ή της ταχύτητας του φαινομένου. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 100 ετών, υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα κατακόρυφης πτώσης των μετοχών.
«Είναι μια αναπόφευκτη διαδικασία», δήλωσε ο Marshall Front, ιδρυτής της Front Barnett Advisers, ο οποίος ξεκίνησε να εργάζεται στη Γουόλ Στριτ το 1963. «Συμβαίνει ξανά και ξανά».
Οι επενδυτές καλό θα ήταν να μελετήσουν λίγη ιστορία, τώρα που οι μετοχές απέφυγαν την τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα πτώσης χάρη στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο που σημειώθηκε ποτέ από το 2009. Πλέον, οι απώλειες στον δείκτη S&P 500 κινούνται στο 15 τοις εκατό από τις 20 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα.
«Αυτό είναι πολύ φυσιολογικό. Οι άνθρωποι ανησυχούν επειδή μιλάμε όλοι για αυτό όλη την ώρα», είπε η Nancy Tengler, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην Tengler Wealth Management. «Είναι τριγύρω μας. Έχουμε επικεντρωθεί πάρα πολύ στις σχετικές εξελίξεις, σε καθημερινή βάση. Ιστορικά, είναι φυσιολογικό αυτό; Ναι».
Τους τελευταίους μήνες, πολύς λόγος έχει γίνει για τον ρόλο των traders υψηλής συχνότητας και των funds που βασίζονται στις ποσοτικές μεθόδους. Πράγματι, αυτές οι ομάδες είναι μεγάλες και γίνονται εύκολοι στόχοι για ένα κοινό που αναζητά …κακοποιούς για να ενοχοποιήσει. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, συγκαταλέγεται σε αυτούς που έχουν κάνει την εν λόγω σύνδεση.
Ένας λόγος για τον οποίον είναι μάλλον δύσκολο να αποδώσουμε την κατάρρευση των αγορών σε traders που βασίζονται σε μηχανές είναι το γεγονός ότι πολλές φορές στο παρελθόν οι αγορές κατέγραψαν παρόμοιες απότομες πτώσεις. Το Κραχ του 1929 είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Όσο κακά κι αν είναι τα πράγματα με την αγορά σήμερα, δεν συγκρίνονται με το τι συνέβη τότε.
«Οι μεγαλύτερες ποσοστιαίες μεταβολές, εκτός από το 1987, συνέβησαν στη δεκαετία του ’20 και του ’30», δήλωσε ο Donald Selkin, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της Newbridge Securities Corp. «Οι αλλαγές ήταν δραματικές τότε και, προφανώς, δεν υπήρχε ηλεκτρονική διαπραγμάτευση των μετοχών».