Η μία μετά τις άλλες, οι φαρμακευτικές υπόσχονται να επιταχύνουν την παραγωγή εμβολίων

Η μία μετά τις άλλες, οι φαρμακευτικές υπόσχονται να επιταχύνουν την παραγωγή εμβολίων
epa08870073 A phial of the Pfizer/BioNTech Covid-19 vaccine ahead of being administered at the Royal Victoria Hospital, in Belfast, Northern Ireland, Britain, 08 December 2020. The UK started the largest immunisation programme in the country's history. Care home workers, NHS staff and people aged 80 and over will begin receiving the jab. EPA/Liam McBurney / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι φαρμακευτικές εταιρείες υπόσχονται να εντείνουν τις προσπάθειες μπροστά στο κλίμα δυσαρέσκειας που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φαρμακευτικοί όμιλοι υποσχέθηκαν σήμερα να επιταχύνουν την παραγωγή εμβολίων κατά του Covid μόλις πριν από την διάσκεψη κορυφής για το θέμα στο Βερολίνο και την ώρα που αυξάνονται οι επιθέσεις κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την διαχείριση της κρίσης.

Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech ανακοίνωσε την παράδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως και 75 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων του εμβολίου που έχει αναπτύξει σε συνεργασία με την αμερικανική Pfizer κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Ταυτόχρονα, η γερμανική Bayer δεσμεύθηκε να παραγάγει το εμβόλιο της γερμανικής CureVac, το οποίο βρίσκεται σε φάση πιστοποίησης, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Υγείας Γενς Σπαν.

Στόχος, η παραγωγή 160 δόσεων εμβολίου το 2022. Η παραγωγική ικανότητα της Bayer προστίθεται στην παραγωγή του υπάρχοντος δικτύου της CureVac 300 εκατομμυρίων δόσεων φέτος και ενός δισεκατομμυρίου δόσεων το 2022, εξήγησε ο Φραντς-Βέρνερ Χάας, διευθυντής της CureVac.

Χθες, Κυριακή, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε δηλώσει ότι η αγγλοσουηδική AstraZeneca, κατά της οποίας κατευθύνεται η οργή των ευρωπαίων ηγετών λόγω των σημαντικών καθυστερήσεων στην παραγωγή, πρόκειται να παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιπλέον 9 εκατομμύρια δόσεις σε σχέση με ό,τι είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή 40 εκατομμύρια δόσεις συνολικά.

Η «χρεωκοπία» της ΕΕ

Οι ανακοινώσεις πραγματοποιούνται μόλις πριν από την διάσκεψη κορυφής για την αντιμετώπιση του Covid το απόγευμα ανάμεσα στην γερμανική ηγεσία και τους φαρμακευτικούς ομίλους. Της σύσκεψης θα προεδρεύσει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, την ώρα που η κυβέρνησή της και η ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση, τελούν υπό πίεση λόγω των καθυστερήσεων της εκστρατείας εμβολιασμού.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης επιτίθενται σήμερα ανηλεώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία κατηγορείται για καθυστερημένη παραγγελία των εμβολίων και για κακή διαπραγμάτευση των συμβολαίων, ειδικά με την AstraZeneca.

Οι επιδόσεις της Ευρώπης στον εμβολιασμό είναι χαμηλότερες του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου η υποστηρικτές του Brexit θεωρούν ότι το γεγονός αυτό αποτελεί από μόνο του απόδειξη ότι καλώς η χώρα αποχώρησε από την Ένωση.

Πρόκειται για «ομολογία χρεωκοπίας των Βρυξελλών, απόδειξη ανικανότητας των 27 χωρών μελών, γράφει η λαϊκή Bild.

«Μπορούμε στην σοβαρότερη κρίση από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, να έχουμε παραμελήσει τόσο την τροφοδοσία;» σε εμβόλια, αναρωτιέται ο Spiegel.

Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συγκροτήσει ένα πακέτο 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για να θωρακίσει την οικονομία απέναντι στις συνέπειες της πανδημίας, επένδυσε περί τα 3 δισεκατομμύρια για την τροφοδοσία σε εμβόλια και αυτό είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί», σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρίσκεται στο στόχαστρο και ορισμένοι, όπως το ακροδεξιό γερμανικό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία, ζητούν την παραίτησή της.

«Δέχθηκε ένα μεγάλο πλήγμα, αλλά δεν πιστεύω ότι θα φύγει», δήλωσε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

«Κανείς δεν γνώριζε για προβλήματα τροφοδοσίας μέχρι πρόσφατα. Δεν μπορεί να κατηγορείται μόνο η Κομισιόν», δήλωσε άλλη ευρωπαϊκή πηγή.

Η σημερινή χαώδης κατάσταση πλήττει επίσης την Γερμανίδα καγκελάριο λίγους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Η καλή εικόνα της κυβέρνησης και του συντηρητικού κόμματος στηρίχθηκε εδώ και μήνες σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, την οποία αντιμετώπισε ικανοποιητικά την άνοιξη η πρώτη ευρωπαϊκή οικονομία πριν πληγεί τον χειμώνα από το δεύτερο κύμα.

Η επιβράδυνση της εκστρατείας εμβολιασμού έχει δώσει την εντύπωση της απώλειας του ελέγχου από την Γερμανίδα καγκελάριο που ηγείται της χώρας εδώ και 16 χρόνια και προκαλεί τριγμούς και στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

Ο υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία Όλαφ Σολτς πολλαπλασίασε τις επιθέσεις κατά του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν και, εμμέσως, κατά της Άνγκελα Μέρκελ, απαιτώντας μία πραγματική «εκστρατεία εμβολιασμού», σε μία προσπάθεια του κόμματος, που βρίσκεται σε υποχώρηση στις δημοσκοπήσεις, να ξεκινήσει δυναμικά την προεκλογική του εκστρατεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ