Η Microsoft Ιαπωνίας εφάρμοσε πειραματικά 4ήμερη εργασία και τα αποτελέσματα εξέπληξαν τους πάντες
- 04/11/2019, 19:28
- SHARE
Ο τεχνολογικός γίγαντας κατέγραψε άλμα σχεδόν 40% στα επίπεδα παραγωγικότητας μετά την μείωση των ωρών εργασίας του στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για την προώθηση μιας υγιέστερης ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Κατά την πρωτοβουλία της Microsoft, που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο, η εταιρεία έκλεινε τις πόρτες της την Παρασκευή για να δώσει στους 2.300 εργαζόμενους της τριήμερα Σαββατοκύριακα για ολόκληρο το μήνα για να αξιολογήσει τα πλεονεκτήματα μιας μειωμένης εβδομάδας εργασίας
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η παραγωγικότητα, η οποία μετράται από τις πωλήσεις ανά εργαζόμενο, αυξήθηκε κατά 39,9% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2018. Κάτι που επιτεύχθηκε εν μέρει, σύμφωνα με τη Microsoft, μέσω της επιβολής ορίου μισής ώρας στις συνεδριάσεις και με την αύξηση των απομακρυσμένων διασκέψεων. Εν τω μεταξύ, η εταιρεία σημείωσε μείωση κόστεων, με 23,1% λιγότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και 58,7% λιγότερες σελίδες που εκτυπώθηκαν κατά την περίοδο αναφοράς.
証明されたぞ!!!!!!
今から日本全体で週休3日にしよう!!!!!!週休3日制でも生産性4割向上、日本マイクロソフトが新施策の成果発表 https://t.co/678KX94ZDk
— shogo.yamada (@yshogo87) November 1, 2019
Το πείραμα, το οποίο περιελάμβανε επίσης προγράμματα αυτο-ανάπτυξης και οικογενειακής ευεξίας, συγκέντρωσε σε μεγάλο βαθμό τις θετικές εντυπώσεις των εργαζομένων καθώς το 92,1% δήλωσε ότι του άρεσε η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, σύμφωνα με την εταιρεία.
Η Microsoft Japan αναφέρει ότι τώρα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια παρόμοια δοκιμή νέας ισσοροπίας μεταξύ εργασίας-ζωής αυτό το χειμώνα, με στόχο την ενθάρρυνση μεγαλύτερης ευελιξίας στην εργασία.
Η ιδέα της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας ολοένα και επεκτείνεται, καθώς οι υποστηρικτές της τονίζουν τα πιθανά οφέλη της στη μείωση του στρες και την αποτροπή της υπερβολικής εργασίας. Το 2018, μια εταιρεία της Νέας Ζηλανδίας χαρακτήρισε τη δίμηνη δοκιμή της τετραήμερης εβδομάδας ως μια μεγάλη επιτυχία στη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ της εργασίας και της ζωής, ενώ ο ιδρυτής της Virgin, Richard Branson περιγράφει τακτικά τα πλεονεκτήματά της για την ενίσχυση της ευτυχίας.
Οι επιπτώσεις της υπερβολικής εργασίας είναι έντονες στην Ιαπωνία, η οποία είναι γνωστή ως μια από τις χώρες με τις περισσότερες ώρες εργασίας στον κόσμο. Σύμφωνα με μια κυβερνητική μελέτη του 2016, σχεδόν το ένα τέταρτο των ιαπωνικών εταιρειών απαιτούν από τους υπαλλήλους να εργάζονται πάνω από 80 ώρες υπερωρίες το μήνα. Η Ιαπωνία δημιούργησε ακόμη και τον δικό της όρο για αυτήν την ακραία κουλτούρα, “karoshi”, ο οποίος μεταφράζεται ως “θάνατος από υπερβολική εργασία”.