Η μυστική φόρμουλα της… Sephora

Η μυστική φόρμουλα της… Sephora
epa07942437 Visitors walk around a Sephora shop during a media preview in Seoul, South Korea, 23 October 2019. The Paris-based beauty store is set to open its first South Korean branch in Seoul on 24 October 2019. EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Oι πωλήσεις της ξεπέρασαν τα 80,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μια εντυπωσιακή αύξηση 47,3% σε σύγκριση με το 2022

Σε μια εποχή αυξανόμενων τιμών και οικονομικών πιέσεων, η διάθεση χρημάτων για προϊόντα ομορφιάς μπορεί να φαίνεται παράδοξη. Όμως, οι καταναλωτές, επηρεασμένοι και από τα video των influencers σε Instagram, TikTok και YouTube, βλέπουν τα καλλυντικά ως ένα μέσο ενίσχυσης της αυτοπεποίθησής τους και βελτίωσης της καθημερινής τους ζωής. 

Αλληλεπίδραση που αποτυπώνεται και στους οικονομικούς δείκτες εταιρειών όπως της Sephora Greece, της ελληνικής θυγατρικής του Γαλλικού κολοσσού LVMH

Παραδείγματος χάριν πέρυσι οι πωλήσεις της ξεπέρασαν τα 80,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μια εντυπωσιακή αύξηση 47,3% σε σύγκριση με το 2022. Αυτή η εντυπωσιακή επίδοση δεν προήλθε μόνο από τις τουριστικές αφίξεις, αλλά και από την αύξηση της εγχώριας ζήτησης. Και πως το ξέρουμε αυτό; Είναι μια από τις βασικές επισημάνσεις που κάνει η διοίκηση της εταιρείας στις οικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσε χθες Πέμπτη. Μάλιστα κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε δύο περιόδους όπου υπάρχει μείωση του τουριστικού ρεύματος

Η πρώτη περίοδος είναι το περσινό φθινόπωρο που αποτέλεσε την κορύφωση αυτής της αναπτυξιακής τάσης, καθώς οι καταναλωτές, τόσο εγχώριοι όσο και τουρίστες, κατευθύνθηκαν στα καταστήματα της Sephora. Όμως ακόμη πιο εντυπωσιακές ήταν οι πωλήσεις του τελευταίου τριμήνου του 2023 που ανήλθαν σε 24,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 34% λόγω της συνεχώς αυξανόμενης εγχώριας κατανάλωσης, αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας. Μάλιστα το τελευταίο τρίμηνο του 2023 επιβεβαίωσε την τάση ότι η περσινή χρονιά ήταν χρονιά-ορόσημο για την εταιρεία στην Ελλάδα, χάρη στη στρατηγική επανεξέτασης του επιχειρηματικού της μοντέλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στρατηγική μείωσης των εκπτώσεων και το νέο μίγμα προϊόντων

Μια σημαντική διαφοροποίηση στην προσέγγιση της Sephora το 2023 ήταν η μείωση των εκπτώσεων. Παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτές είχαν συνηθίσει τις συχνές προσφορές, η πολιτική αυτή αναθεωρήθηκε προς όφελος της κερδοφορίας της. Οι καταναλωτές δεν φάνηκαν να επηρεάζονται αρνητικά από τη μείωση των εκπτώσεων· αντίθετα, η αγοραστική τους δύναμη αυξήθηκε, με τον κύκλο εργασιών να παρουσιάζει αύξηση 47,1% σε σχέση με το 2022.

Το μίγμα προϊόντων που διατέθηκαν στην αγορά αποτέλεσε άλλο ένα σημαντικό στοιχείο της επιτυχίας. Επικεντρωμένη σε προϊόντα με υψηλότερο περιθώριο κέρδους η Sephora κατάφερε να αυξήσει το μικτό περιθώριο κέρδους της ενώ τα καθαρά κέρδη άγγιξαν τα 8,47 εκατ. ευρώ, από 6,29 εκατ. ευρώ το 2022.

Αυτή η στρατηγική επέτρεψε στη Sephora να ενισχύσει την οικονομική της απόδοση, παρά τη μείωση του αριθμού των καταστημάτων της στην Ελλάδα από 34 το 2022 σε 30 το 2023. Παρά τον περιορισμό των φυσικών της σημείων, η εταιρεία διατήρησε ένα ισχυρό ηλεκτρονικό κατάστημα, που συνέβαλε στη διατήρηση της ανάπτυξης και στην προσέλκυση νέων πελατών.

Το νέο άλμα του φετινού πρώτου εξαμήνου 

Η θετική πορεία της Sephora στην Ελλάδα δείχνει να συνεχίζεται και το 2024. Οι επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου της φετινής χρονιάς επιβεβαιώνουν την τάση ανάπτυξης, με τον κύκλο εργασιών να καταγράφει αύξηση 27% και το μικτό κέρδος να παρουσιάζει επίσης άνοδο. Το μικτό περιθώριο κέρδους έχει αυξηθεί στο 40,2%, από 39% από πέρυσι, δείχνοντας πως η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει στη βελτίωση της κερδοφορίας της.

Εν κατακλείδι, η Sephora επιβεβαιώνει τη θέση στην εγχώρια αγορά καλλυντικών. Με έναν συνδυασμό προσαρμοσμένων στρατηγικών, όπως η μείωση των εκπτώσεων, η προώθηση προϊόντων με υψηλότερο περιθώριο κέρδους και η αξιοποίηση των social media, η εταιρεία συνεχίζει να αναπτύσσεται. Με το 2023 να αποτελεί έτος-ρεκόρ, οι προσδοκίες της διοίκησής της για περαιτέρω ανάπτυξη το 2024 παραμένουν υψηλές, σε μια αγορά που παρά τις πιέσεις, φαίνεται να ευνοεί τα προϊόντα που προσφέρουν στους καταναλωτές μια αίσθηση πολυτέλειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: