Η μοναξιά του Έλληνα πωλητή πολυτελών αυτοκινήτων
- 20/08/2013, 10:01
- SHARE
Η κρίση στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου αύξησε τις εξαγωγές αυτοκινήτων από τη χώρα μας!
«Δεν πρέπει να υπάρχει πιο μοναχικό επάγγελμα στην Ελλάδα από αυτό του πωλητή πολυτελών οχημάτων, συμπέρανε στο ρεπορτάζ της για την κρίση στην αγορά του αυτοκινήτου η Έλενα Σμιθ, ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας Guardian στην Ελλάδα. Αφορμή αποτέλεσε η συζήτησή της με την Αγγελική Καρίτσα, διευθύντρια μάρκετινγκ της εταιρείας που εισάγει αυτοκίνητα και προϊόντα Ferrari στην Ελλάδα, η οποία ανέφερε ότι έχει να πουλήσει αυτοκίνητο σχεδόν δύο χρόνια.
«Στις αρχές του 2012 πουλήσαμε μία Spider 458, αλλά από τότε τίποτε άλλο. Και όχι, δεν διατηρούμε αποθέματα. Φέρνουμε το αυτοκίνητο κατόπιν παραγγελίας». Ακόμη και αυτή η μία Ferrari που πουλήθηκε εκτιμάται ότι δεν κυκλοφορεί στους ελληνικούς δρόμους αλλά αποκτήθηκε από κάποιον Εγγλέζο που ήθελε να παρακάμψει την λίστα αναμονής στην χώρα του -τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη για Ferrari- και επέλεξε την Ελλάδα για να την αποκτήσει σε μόνο τρεις μήνες.
Διαβάστε ακόμη: Φρένο στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη
Από την αρχή της κρίσης έως τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους τα νέα οχήματα που έχουν ταξινομηθεί μειώθηκαν περισσότερο από 75%, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ). Προ της κρίσης, τα κρατικά έσοδα από τα αυτοκίνητα ήταν στα ύψη και η αγορά αυτοκινήτου στην Ελλάδα αντιπροσώπευε το 12% του ΑΕΠ.
Κατά τη διάρκεια του επταμήνου το 2008, περισσότερα από 187.000 επιβατικά αυτοκίνητα είχαν πουληθεί στην Ελλάδα (12 από αυτά Ferrari και πάνω από 300 Porsche). Αντίστοιχα στο επτάμηνο φέτος οι πωλήσεις είναι κάτω από 37.000, χωρίς ούτε μία Ferrari, αν και πουλήθηκε μισή ντουζίνα Porsche.
Διαβάστε ακόμη: Ξεχάστε το αμάξι που ξέρατε!
Και όσο η κρίση και η υπερφορολόγιση συνεχίζεται, η Ελλάδα από χώρα εισαγωγής αυτοκινήτων έχει μετατραπεί σε χώρα εξαγωγική ελαφρώς μεταχειρισμένων -πολυτελών κυρίως- αυτοκινήτων.
«Οι συνολικές εξαγωγές, για όλα τα είδη των αυτοκινήτων, έχουν εκτοξευθεί από 3.035 αυτοκίνητα το 2010 σε 22.053 το 2012» δήλωσε στoν Guardian ο Δημήτρης Πάτσιος, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΑΑ. Η συντριπτική πλειοψηφία των οχημάτων φαίνεται ότι καταλήγει στη γειτονική Αλβανία και τη Γεωργία, σε τιμές που φθάνουν στο 1/3 της τιμής αγοράς τους.