Η Μόσχα υπέβαλε αίτηση στον ΠΟΥ για ταχεία έγκριση του εμβολίου Sputnik-V κατά του κορωνοϊού

Η Μόσχα υπέβαλε αίτηση στον ΠΟΥ για ταχεία έγκριση του εμβολίου Sputnik-V κατά του κορωνοϊού
epa08675841 A Russian medical worker displays a trial vaccine against COVID-19 in a post-registration phase of the test at outpatient hospital number 68 in Moscow, Russia, 17 September 2020. Russia registered the new vaccine called 'Sputnik V' against Coronavirus Sars-Cov-2 and opens the stage of its massive testing. EPA/SERGEI ILNITSKY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επισημαίνεται ότι η Ρωσία ήταν μια από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που απευθύνθηκαν στον ΠΟΥ για να εντάξει το εμβόλιο της κατά του κορωνοϊού στην διαδικασία προεπιλογής.

Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund-RDIF), που χρηματοδοτεί την ανάπτυξη του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά του κορωνοϊού, υπέβαλε αίτηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την χορήγηση εσπευσμένης άδειας κυκλοφορίας (Emergency use listing, EUL) και την ένταξη του στη διαδικασία προεπιλογής του εμβολίου Sputnik-V.

Αυτό αναφέρεται σε δηλώσεις του προέδρου του RDIF, Κιρίλ Νμτίτριεφ, στις οποίες επισημαίνεται ότι αυτό θα δώσει την δυνατότητα να συμπεριληφθεί το εμβόλιο Sputnik-V στην σειρά των φαρμακευτικών σκευασμάτων που ανταποκρίνονται στις κύριες προδιαγραφές ποιότητας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Παράλληλα ο πρόεδρος του RDIF εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς τον ΠΟΥ για την ενεργό συνεργασία και ευελπιστεί στην επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας προεπιλογής σε όλα τα βασικά στάδια.

Επισημαίνεται ότι η Ρωσία ήταν μια από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που απευθύνθηκαν στον ΠΟΥ για να εντάξει το εμβόλιο της κατά του κορωνοϊού στην διαδικασία προεπιλογής.

Το RDIF ανακοίνωσε ότι στις συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού, η άδεια κυκλοφορίας του εμβολίου στο πλαίσιο της διαδικασίας EUL θα δώσει την δυνατότητα στο ρωσικό εμβόλιο να γίνει προσιτό σε όλο τον κόσμο, σε μικρότερο χρονικό διάστημα απ’ ότι απαιτούν οι συνήθεις διαδικασίες και να στηρίξει τις προσπάθειες που γίνονται παγκοσμίως με τη λήψη προληπτικών μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Στην ανακοίνωση του RDIF διευκρινίζεται ότι το πρόγραμμα που αφορά στην διαδικασία προεπιλογής είναι πρόγραμμα του ΟΗΕ , τον συντονισμό του οποίου έχει ο ΠΟΥ. Είναι το μοναδικό παγκόσμιο πρόγραμμα που διασφαλίζει την ποιότητα των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Ο ΠΟΥ με την διαδικασία προεπιλογής των φαρμακευτικών σκευασμάτων αξιολογεί την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τους. Υπό τον όρο ότι το ιατρικό σκεύασμα πληροί τις καθορισμένες απαιτήσεις και προδιαγραφές του ΠΟΥ, εντάσσεται στον κατάλογο των φαρμακευτικών σκευασμάτων που έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία προεπιλογής.