Η ΝΔ «τα παίζει όλα» για αυτοδυναμία – Γιατί δεν θέλει να μπει σε «παζάρια» με ΚΙΝΑΛ
- 02/07/2019, 12:37
- SHARE
Bίκυ Σαμαρά
Μετά τις ευρωεκλογές και ιδίως μετά την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από το Κίνημα Αλλαγής, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε να θέτει σταδιακά όλο και πιο ξεκάθαρα το στόχο της αυτοδυναμίας, τον οποίο πλέον έχει αναγάγει σε βασικό δίλημμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου.
Με τον εξαναγκασμό επί της ουσίας του κ.Βενιζέλου σε αποχώρηση, στο Μοσχάτο συνειδητοποίησαν ότι η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά εννοούσε αυτό που έλεγε πως δε θα μπει σε κυβέρνηση παρά μόνο και με τα δύο μεγάλα κόμματα και ότι δεν θα ήταν καθόλου διατεθειμένη να αφήσει στελέχη του Κινήματος να τη φέρουν προς τη ΝΔ μετά τις εκλογές.
Στη συνέχεια κινήσεις της Χαριλάου Τρικούπη, όπως η διαφωνία με την κατάργηση του ασύλου, έδωσαν στην αξιωματική αντιπολίτευση να καταλάβει ότι η κ. Γεννηματά είτε θα αποφύγει εφόσον μπορεί μία συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, θεωρώντας ότι θα ήταν αυτοκτονική για το ΚΙΝΑΛ, είτε εάν αναγκαστεί να μπει σε συζητήσεις θα επιχειρήσει να θέσει πολύ σκληρούς όρους ώστε να δείξει ότι ως εταίρος θα ήλεγχε τη δεξιά ή με έναν τρόπο θα… μάθαινε στον κ.Μητσοτάκη να γράφει με το κεντροαριστερό, κατά το περίφημο σλόγκαν του Πάνου Καμμένου.
Ο κ.Μητσοτάκης όμως προφανώς δεν έχει καμία διάθεση να γίνει πρωθυπουργός υπό ομηρία ενός εταίρου που θα έχει αγωνία εκλογικής επιβίωσης, αλλά κυρίως θεωρεί ότι δεν μπορεί να κάνει εκπτώσεις στην εφαρμογή του προγράμματος του. Εχει άλλωστε πολλές φορές τονίσει ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά προς συγκεκριμένη κατεύθυνση.Και η κατάργηση του ασύλου για παράδειγμα αποτελεί μία από τις κομβικές του δεσμεύσεις, την οποία έχει προαναγγείλει ότι θα κάνει πράξη με ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει. Δεν ήταν τυχαίο ότι είχε εκφράσει την ενόχληση και έκπληξη του για τη στάση του ΚΙΝΑΛ όσον αφορά το άσυλο, αφού το τότε ΠΑΣΟΚ ήταν που είχε ψηφίσει σχετικό νομο το 2011 το νόμο Διαμαντοπούλου- η οποια μαζί με την υποψήφια με τη ΝΔ στο Επικρατείας, πρώην υπουργό, Μαριέττα Γιαννάκου υπέγραψε προσφάτως κείμενο για την ανάγκη κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου.
Χθες ο κ.Μητσοτάκης μιλώντας στο Σκάι έθεσε για άλλη μία φορά εμφατικά το στόχο της αυτοδυναμίας, εκτιμώντας ότι “δεν αντέχει η χώρα περιπέτειες κατακαλόκαιρο” και έδειξε ότι θεωρεί αρνητικό το ενδεχόμενο να χρειαστεί να μπει σε συζητήσεις για συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ, αλλά ότι πρέπει να υπάρξει την επομένη των εκλογών της 7ης Ιουλίου ισχυρή κυβέρνηση που θα πάρει γρήγορα αποφάσεις.
“Το πρόγραμμά μας μπορεί να εφαρμοστεί μόνο εάν την επόμενη μέρα έχω ισχυρή εντολή νομιμοποίησης. Δεν αντέχει η χώρα περιπέτειες κατακαλόκαιρο και δεν νομίζω ότι πρέπει να μπούμε αυτή τη στιγμή σε μία λογική παζαριών, συζητήσεων, εκπτώσεων σε αυτά τα οποία θέλουμε” είπε χαρακτηριστικά.Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε εξάλλου ότι πολλοί πολίτες που εμπιστεύτηκαν το ΚΙΝΑΛ στις προηγούμενες εκλογές θα εμπιστευτούν σε αυτές τη ΝΔ, γιατί αντιλαμβάνονται ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας.
Στους ψηφοφόρους άλλωστε του ΚΙΝΑΛ είχε απευθυνθεί ο κ.Μητσοτάκης και κατά την ευρωπροεκλογική εκστρατεία.Οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη ΝΔ αυτοδύναμη δεν εφησυχάζουν το Μοσχάτο και ο κ.Μητσοτάκης δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν προεξοφλεί την ετυμηγορία της κάλπης και δε θεωρεί ότι το ματς έληξε στο πρώτο ημίχρονο των ευρωεκλογών. Πολλοί και στην αξιωματική αντιπολίτευση πάντως βλέπουν αυτοδυναμία με εξακομματική Βουλή. Αλλά ο πρόεδρος της ΝΔ δίνει το σύνθημα για μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή, καθώς ο επερχόμενος καυσωνας, οι άδειες που ξεκινούν και η υπερβολική σιγουριά μπορεί να αποδειχθούν “παγίδες” για το στόχο της αυτοδυναμίας και το εύρος αυτής.Υπάρχει βέβαια στην εσχάτη των περιπτώσεων και το σενάριο μίας συντομης συνεργασίας ΝΔ- ΚΙΝΑΛ με στόχο να αλλάξει ο εκλογικός νόμος και να διεξαχθούν νέες εκλογές. Αλλά αυτό είναι ένα σενάριο που και οι δυο πλευρές απεύχονται.
Πηγή: news247.gr