Οι νέοι περιορισμοί στη μετανάστευση στις ΗΠΑ προκαλούν τις αντιδράσεις των Amazon, Google και Twitter
- 23/06/2020, 11:18
- SHARE
Την έντονη αντίδραση κολοσσών της τεχνολογίας και άλλων μεγάλων επιχειρήσεων έχει προκαλέσει η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να κλείσει τις πύλες των ΗΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων από το εξωτερικό, σε μία κίνηση που η κυβέρνηση Τραμπ χαρακτηρίζει άνοιγμα χιλιάδων θέσεων εργασίας σε Αμερικανούς ενώ η αμερικανική οικονομία παραπέει εν μέσω της πανδημίας του Covid-19.
Ειδικότερα, Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να παρατείνει έως το τέλος του έτους την «αναστολή» χορήγησης πράσινων καρτών, αδειών μόνιμης παραμονής, σε μετανάστες, την οποία αποφάσισε πριν από δύο μήνες, επεκτείνοντας το μέτρο αυτό σε πολλές άλλες θεωρήσεις εισόδου για εργασία.
Στόχος, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχος ο οποίος μίλησε χθες σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, είναι να ανοίξουν 525.000 θέσεις εργασίας για Αμερικανούς πολίτες. «Προτεραιότητα του προέδρου είναι να επιστρέψουν οι Αμερικάνοι στη δουλειά», σημείωσε ο αξιωματούχος.
Το νέο διάταγμα ωστόσο θα περιλαμβάνει διάφορους τύπους θεωρήσεων εισόδου, περιλαμβανομένης της H1B που χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας ή της μεταφοράς βίζας στις τάξεις των εταιρειών που χρησιμοποιείται για συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.
Μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων Amazon, Google και Twitter, ωστόσο επέκριναν αμέσως τα νέα όρια που θέτει η κυβέρνηση Τραμπ στη μετανάστευση.
Η Amazon, σε δήλωσή της, χαρακτήρισε την κίνηση «κοντόφθαλμη» υποστηρίζοντας ότι «η αποτροπή της εισόδου εξειδικευμένων επαγγελματιών στη χώρα και η συμβολή τους στην οικονομική ανάκαμψη της Αμερικής θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της χώρας».
«Η μετανάστευση συνέβαλε πάρα πολύ στην οικονομική επιτυχία της Αμερικής, καθιστώντας την παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα της τεχνολογίας, καθώς και την Google την εταιρεία που είναι σήμερα», δήλωσε ο Σουντάρ Πιτσάι, διευθύνων σύμβουλος της Google. «Απογοητευμένος από τη σημερινή διακήρυξη- θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των μεταναστών και θα εργαζόμαστε για να επεκτείνουμε τις ευκαιρίες για όλους», πρόσθεσε.
«Αυτή η απόφαση υπονομεύει το μεγαλύτερο οικονομικό πλεονέκτημα της Αμερικής: την ποικιλομορφία της. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο έρχονται εδώ για να ενταχθούν στο εργατικό μας δυναμικό, να πληρώσουν φόρους και να συνεισφέρουν στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητά μας στην παγκόσμια σκηνή», τόνισε επίσης η Τζέσικα Χερέρα-Φλάνιγκαν, αντιπρόεδρος του Twitter για τη δημόσια πολιτική και τη φιλανθρωπία.
Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 13,3% τον Μάιο, έναντι 3,5% το Φεβρουάριο, λόγω των μέτρων περιορισμού που ελήφθησαν για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού.