Η νεοσύστατη εταιρεία της Οξφόρδης που στοχεύει να αντιμετωπίσει τους κορωνοϊούς με ένα αντιικό χάπι

Η νεοσύστατη εταιρεία της Οξφόρδης που στοχεύει να αντιμετωπίσει τους κορωνοϊούς με ένα αντιικό χάπι
epa08954858 An undated handout photo made available by the Nanographics GmbH company in Vienna, Austria, shows a high resolution render of a SARS-CoV-2 cyro-electron tomography (cryo-ET) scan (issued 21 January 2021). Researchers have photographed SARS-CoV-2 for the first time in 3D, based on data from researchers at Tsinghua University in Beijing, who succeeded in extracting, scanning and digitizing SARS-CoV-2 virus particles in samples. The novel coronavirus SARS-COV-2, which causes the COVID-19 disease, has been recognized as a pandemic by the World Health Organization (WHO) on 11 March 2020. EPA/NANOGRAPHICS GMBH HANDOUT -- MANDATORY CREDIT: NANOGRAPHICS GMBH https://nanographics.at -- HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Exscientia είναι μια εταιρεία η οποία αναζητά θεραπείες που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον Sars-Cov-2, άλλους κορωνοϊούς, τη γρίπη και τον ιό Nipah, ο οποίος μπορεί να περάσει από τα ζώα στους ανθρώπους και σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί λοίμωξη του αναπνευστικού.

Σε αντίθεση με την ταχεία και επιτυχημένη ανάπτυξη των εμβολίων κατά του Covid-19, τα φάρμακα για την άμεση αντιμετώπιση του ιού εισέρχονται τώρα στο τελευταίο στάδιο των δοκιμών, με την Merck και την Pfizer να ξεκινούν τις σχετικές μελέτες τους την περασμένη εβδομάδα. Αρκετοί επιστήμονες που προσπαθούν να σχεδιάσουν αντιιικά χάπια τα οποία θα μπορούσαν να θεραπεύσουν τον Covid-19 και να σταματήσουν πιθανές πανδημίες στην αρχή τους, χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για το σκοπό τους. Η προσπάθεια αυτή επέτρεψε σε μια νεοσύστατη εταιρεία της Οξφόρδης να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το πρόγραμμα ανάπτυξης φαρμάκων από το Ίδρυμα Gates.

Η Exscientia είναι μια εταιρεία η οποία αναζητά θεραπείες που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον Sars-Cov-2, άλλους κορωνοϊούς, τη γρίπη και τον ιό Nipah, ο οποίος μπορεί να περάσει από τα ζώα στους ανθρώπους και σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί λοίμωξη του αναπνευστικού.

Πώς θα μπλοκάρει τις πανδημίες

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Άντριου Χόπκινς, δήλωσε στους Financial Times ότι εστιάζοντας στην εξεύρεση φαρμάκων που αντιμετωπίζουν τα μέρη των ιών που είναι λιγότερο πιθανό να αλλάξουν, οι επιστήμονες μπορούν να αναπτύξουν θεραπείες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να απενεργοποιήσουν τις ιογενείς απειλές που θα εμφανιστούν στο μέλλον. «Αν είχαμε ένα ευρέως φάσματος παράγοντα κατά του κορωνοϊού στο φαρμακείο μας, μόλις εμφανίστηκαν οι πρώτοι ασθενείς στη Γουχάν, θα μπορούσαμε όχι μόνο να τους θεραπεύσουμε αλλά ενδεχομένως και να σταματήσουμε το ξέσπασμα εκεί και στη συνέχεια να αποτρέψουμε τη μετάδοση», υποστήριξε.

Το ίδρυμα Bill & Melinda Gates θα λάβει μετοχικό κεφάλαιο στην εταιρεία, βασισμένο σε μια προηγούμενη δωρεά για το έργο της Exscientia στον Covid-19, σε μια συμφωνία αξίας έως και 70 εκατ. δολαρίων.

Η κίνηση αυτή έρχεται την ώρα που οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επενδύουν για να προετοιμαστούν καλύτερα για τις μελλοντικές πανδημίες. Ο Χόπκινς είπε ότι οι πολιτικοί γνωρίζουν τώρα ότι τέτοιες προσπάθειες θα τους ξεπληρώσουν «πολλαπλάσια».

Το ιερό δισκοπότηρο

Οι γιατροί εξακολουθούν να στερούνται καλών επιλογών για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19. Με αμφίβολη την αποτελεσματικότητα της ρεμδεσιβίρης, τη μοναδική αντιική ουσία που έχει εγκριθεί για τη νόσο, οι περισσότεροι βασίζονται σε φάρμακα που αντιμετωπίζουν μόνο τα συμπτώματα όπως η στεροειδής δεξαμεθαζόνη και οι θεραπείες αντισωμάτων.

Το ιερό δισκοπότηρο είναι ένα αντιικό χάπι που μπορεί να δοθεί εκτός νοσοκομείου και είναι εύκολο στη μεταφορά και την αποθήκευση.

Ωστόσο, η ανάπτυξη φαρμάκων για την αντιμετώπιση του Covid-19 έχει μείνει πίσω συγκριτικά με τα εμβόλια.

Η Exscientia χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη σε κάθε στάδιο της διαδικασίας για να μειώσει το χρόνο που απαιτείται για την ανακάλυψη ενός φαρμάκου έως και 80%, δήλωσε ο Χόπκινς. Χρησιμοποιώντας τόσο δημόσια όσο και ιδιόκτητα δεδομένα στα μοντέλα της, η εταιρεία μπορεί να βελτιστοποιήσει αποφάσεις, όπως ποια δόση θα δώσει και πώς θα στοχεύσει τα σωστά κύτταρα.

Ο Χόπκινς περιγράφει την τεχνική ως «μηχανική ακριβείας σε μοριακή κλίμακα».

Η εταιρεία έχει ήδη υποψήφια φάρμακα σε κλινικές δοκιμές, δύο ψυχιατρικές θεραπείες σε συνεργασία με την ιαπωνική Sumitomo Dainippon Pharma και άλλη μία στην ογκολογία, την οποία αναπτύσσει η ίδια.

Νωρίτερα φέτος, η Exscientia υπέγραψε συμφωνία αξίας έως και 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Bristol-Myers Squibb για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων.