Η Nintendo σε κρίση: Πτώση-ρεκόρ για το Switch και κάμψη στα έσοδα

Η Nintendo σε κρίση: Πτώση-ρεκόρ για το Switch και κάμψη στα έσοδα
Visitors stand in front of a poster of the Nintendo Switch at the Nintendo booth at the Gamescom video game fair in Cologne, western Germany, on August 23, 2023. According to the organisers, around 1,100 exhibitors from 53 countries will be presenting their products during the fair running until August 27, 2023. (Photo by Ina FASSBENDER / AFP) Photo: AFP
H κονσόλα θεωρείται πλέον "γερασμένη" ναυαρχίδα της εταιρείας.

Η Nintendo κατέγραψε σημαντική μείωση στα έσοδα και τα κέρδη της κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς οι πωλήσεις της κονσόλας Switch, που θεωρείται πλέον “γερασμένη” ναυαρχίδα της εταιρείας, παρουσίασαν πτώση. Συγκεκριμένα, η Nintendo πούλησε 2,1 εκατομμύρια κονσόλες Switch, σημειώνοντας πτώση 46% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Στο πρώτο οικονομικό τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, τα έσοδα της Nintendo ανήλθαν σε 246,6 δισεκατομμύρια ιαπωνικά γεν (1,65 δισεκατομμύρια δολάρια), ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για 289,61 δισεκατομμύρια γεν. Τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 80,9 δισεκατομμύρια ιαπωνικά γεν, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των 70,73 δισεκατομμυρίων γεν.

Οι καθαρές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 46,5% σε ετήσια βάση, ενώ τα καθαρά κέρδη σημείωσαν πτώση 55,3%. Τα οικονομικά αποτελέσματα ανακοινώθηκαν σήμερα, Παρασκευή.

Οι επενδυτές αναμένουν με ανυπομονησία την επόμενη κονσόλα της Nintendo, που θα αντικαταστήσει το Switch και θα φέρει νέα πνοή στις δραστηριότητες παιχνιδιών της εταιρείας. Η Nintendo έχει δηλώσει ότι η νέα αυτή συσκευή θα παρουσιαστεί κατά το τρέχον οικονομικό έτος, το οποίο ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2025.

Επιπλέον, η Nintendo προβλέπει ότι θα πουλήσει 13,5 εκατομμύρια μονάδες του υπάρχοντος μοντέλου Switch εντός της συγκεκριμένης περιόδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κονσόλα Switch, που κυκλοφορεί εδώ και περισσότερα από επτά χρόνια, είναι η δεύτερη πιο επιτυχημένη κονσόλα της εταιρείας σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις, μετά το Nintendo DS. Η Nintendo ανανέωσε το Switch με καλύτερη οθόνη και εκμεταλλεύτηκε τη δημοτικότητα παιχνιδιών με χαρακτήρες όπως ο Mario και η Zelda, γεγονός που συνέβαλε στη διατήρηση των πωλήσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, αυτή η δυναμική φαίνεται να εξασθενεί. Η Nintendo δεν κυκλοφόρησε κανένα μεγάλο παιχνίδι κατά το τρίμηνο του Ιουνίου, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις λογισμικού της εταιρείας να μειωθούν κατά 41% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 30,64 εκατομμύρια μονάδες.

Ο ιαπωνικός κολοσσός ανακοίνωσε ωστόσο μια σειρά από νέα παιχνίδια που θα κυκλοφορήσουν τους προσεχείς μήνες, με γνωστούς χαρακτήρες όπως ο Mario και ο Donkey Kong.

Παράλληλα με την επιβράδυνση των πωλήσεων στις κονσόλες, η Nintendo προσπαθεί να αξιοποιήσει την πνευματική της ιδιοκτησία σε διάφορους τομείς, όπως κινηματογράφος και θεματικά πάρκα. Η εταιρεία εργάζεται πάνω σε μια ταινία κινουμένων σχεδίων Super Mario, η οποία θα παραχθεί από την Illumination και είναι προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει το 2026. Η Nintendo ελπίζει ότι αυτό θα συνεχίσει να προσελκύει ενδιαφέρον για τα βιντεοπαιχνίδια της.

Παρά τις προσπάθειες αυτές, οι πωλήσεις από το τμήμα της επιχείρησης που ασχολείται με τα κινητά και την πνευματική ιδιοκτησία μειώθηκαν κατά 54% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 14,7 δισεκατομμύρια γεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: