Η Nokia έφτιαξε το ταχύτερο 5G δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο

Η Nokia έφτιαξε το ταχύτερο 5G δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο

40 φορές γρηγορότερο από το 4G και 10 φορές από το καλωδιακό Google Fiber, θα μπορεί να μεταφέρει video 8K. 

Σύμφωνα με τη Nokia, το δίκτυο 5ης γενιάς έχει ταχύτητα 10 Gigabit το δευτερόλεπτο, δηλαδή αρκετά γρήγορο ώστε μια ολόκληρη ταινία HD να κατεβεί στη συσκευή μας σε λίγα δευτερόλεπτα. Κι αν περιμένουμε μερικά λεπτά, θα κατεβεί μια ολόκληρη ταινία σε ανάλυση 8Κ, δηλαδή σε καθαρότητα διπλάσια από του 4K και 16 φορές καλύτερη από αυτό που σήμερα αποκαλούμε Full HD.

Γιατί το δίκτυο 5G θα αλλάξει τον κόσμο;

Αν και τo 5G της Nokia είναι πέντε χρόνια μακριά, η εξέλιξή του είναι σε πλήρη λειτουργία, ενώ τη δική της εκδοχή (αν και σε μικρότερες ταχύτητες, περίπου 7,5 Gbps) έχει ανακοινώσει η Samsung.

Οι ταχύτητες αυτές μπορεί να δείχνουν καλές στη θεωρία, αλλά στην πράξη -όπως συμβαίνει και σήμερα με το 4G- ίσως δεν είναι και τόσο υψηλές. Ωστόσο η Nokia τονίζει πως ακόμα και με 100 Megabits το δευτερόλεπτο (δηλαδή το 1/10 της μέγιστης ονομαστικής ταχύτητας, αλλά και πάλι 4 φορές ταχύτερο από το ταχύτερο 4G) θα είναι δυνατόν να μεταφέρουμε τεράστια ποσά πληροφορίας και να εκτελούμε εργασίες όπως το να κινούμε ρομπότ σε τέλειο συγχρονισμό με τις κινήσεις του σώματός μας. Επίσης η χωρητικότητα του δικτύου θα αυξηθεί κατά 10.000 φορές, πράγμα που θα επιτρέψει σε δισεκατομμύρια συσκευές (τηλέφωνα, ταμπλέτες, αυτοκίνητα, οικιακές συσκευές κάθε είδους, εργαλεία κ.λπ.) να συνδέονται στο Internet ταυτόχρονα και με υψηλές ταχύτητες.

Τα προβλήματα

Φυσικά, όλα αυτά έρχονται με τις αντίστοιχες τεχνικές δυσκολίες. Υψηλότερες ταχύτητες σημαίνει υψηλότερες συχνότητες και εδώ έρχονται οι ανυπέρβλητοι νόμοι της φυσικής: όσο υψηλότερη η συχνότητα τόσο μικρότερη η απόσταση που ταξιδεύει το σήμα και τόσο δυσκολότερο είναι να ξεπεράσει κτίρια και τοίχους. Θα χρειαστούν, συνεπώς, περισσότερες κεραίες, ακόμα και στην κορυφή της κάθε κολώνας της ΔΕΗ, ή στην ταράτσα κάθε κτιρίου, πράγμα που -γνωρίζοντας τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης- θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Ποια θα είναι η λύση; Κανείς δεν ξέρει ακόμα.

Ύστερα είναι το κόστος του data. Πόσο θα χρεώσει η εταιρεία κινητής τα Gigabyte που θα κατεβάζουμε; Ως τότε οι τιμές θα έχουν πέσει, αλλά αυτό δεν αρκεί. Μια λύση θα είναι η μεταφορά όχι από το κάθε τηλέφωνο προς την κεραία, αλλά από τηλέφωνο σε τηλέφωνο απευθείας εφόσον βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Λογικά, όλα αυτά τα προβλήματα θα λυθούν. Οι εταιρείες και οι επιστήμονες έχουν μπροστά τους πέντε ολόκληρα χρόνια.