Η Νότια Κορέα έχει συγκεντρώσει τα πιο λεπτομερή δεδομένα σε σχέση με τον κορωνοϊό
- 21/03/2020, 17:01
- SHARE
Η Νότια Κορέα έχει το υψηλότερο ποσοστό εξέτασης του πληθυσμού για κορωνοϊό στον κόσμο, και ίσως όλοι έχουμε επωφεληθεί χωρίς να το γνωρίζουμε από το γεγονός αυτό.
Μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, στη Νότια Κορέα είχαν κάνει το τεστ για τον κορωνοϊό πάνω από 295.000 άτομα. Απ’ αυτούς, 8.500 ήταν φορείς του ιού ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους 81 άτομα. Συνολικά, το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν εξεταστεί για τον ιό είναι πάνω από 5.000 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό στον κόσμο. Στις ΗΠΑ, ενδεικτικά, ο αντίστοιχος λόγος των ατόμων που έχουν κάνει το τεστ προς τον συνολικό πληθυσμό είναι περίπου 100 ανά ένα εκατομμύριο.
«Στην επιδημιολογία, πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι η διασπορά αυτού του ιού, ποιος είναι φορέας του και ποιος όχι» λέει ο καθηγητής Ooi Eng Eong, επιδημιολόγος στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης. Και χάρη στο τεστ στο οποίο έχει υποβληθεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού της, η Νότια Κορέα έχει προσφέρει στον υπόλοιπο κόσμο μια «χρήσιμη εικόνα» του ιού, όπως τονίζει ο Ooi – αν και δεν είναι αυτή η πλήρης εικόνα.
Τα δεδομένα από τη Νότια Κορέα είναι χρήσιμα, καταρχήν, επειδή μας λένε ότι είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ ό,τι νομίζαμε ο αριθμός των ατόμων που έχουν κολλήσει τον ιό και είναι νέα σε ηλικία και χωρίς συμπτώματα. Μέχρι τις 14 Μαρτίου, η Νότια Κορέα ανέφερε ότι σχεδόν το 30% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού ήταν ηλικίας 20-29 ετών. Στην Ιταλία, αντιθέτως, μόνο το 3,7% των κρουσμάτων ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία σύμφωνα με έκθεση του Andreas Backhaus, ερευνητή στο Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής.
«Η Νότια Κορέα κάνει τεστ για τον κορωνοϊό βασικά στον καθέναν από τότε που εμφανίστηκε η επιδημία» παρατηρεί ο Backhaus. «Συνεπώς, η Νότια Κορέα έχει εντοπίσει περισσότερα ασυμπτωματικά κρούσματα κορωνοϊού σε σχέση με την Ιταλία, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων».
Υπάρχουν όμως και συγκεκριμένα όρια στη χρήση των δεδομένων της Νότιας Κορέας ως μοντέλο για τη μελέτη της εξάπλωσης του κορωνοϊού και αλλού. «Είναι πιθανό περισσότεροι άνθρωποι να είναι φορείς του ιού απ’ όσοι έχουν εντοπιστεί ήδη», λέει ο Ooi, βασιζόμενος στα στοιχεία από τη χώρα του, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και το πόσο νέος είναι ο πληθυσμός της Νότιας Κορέας.
Συγκεκριμένα, η μέση ηλικία των Νοτιοκορεατών είναι 43,7 έτη. Στην Ιταλία, ο μέσος όρος ηλικίας ανεβαίνει στα 47,3 έτη. Επιπλέον, στην Ιταλία ο ιός έπληξε με σκληρότητα τους ηλικιωμένους – μιλάμε για πάνω από 15.000 νοσηλείες και σχεδόν 4.000 θανάτους μέχρι τώρα, γεγονός που οδήγησε σε παράλυση τα νοσοκομεία της χώρας. Κάπως έτσι, το ποσοστό των θανάτων από τον ιό είναι 8% στην Ιταλία, ενώ το αντίστοιχο στη Νότια Κορέα είναι μόλις 1%, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Επιπλέον, τα δεδομένα που αφορούν τα τεστ για τον ιό δεν λαμβάνουν υπόψη ζητήματα όπως οι κυβερνητικές πολιτικές κατά της επιδημίας και ο βαθμός ετοιμότητας διαφορετικών εθνικών συστημάτων δημόσιας υγείας. «Κάθε χώρα προσεγγίζει διαφορετικά το πρόβλημα» λέει ο Ooi. «Δεν συγκρίνουμε ακριβώς το ίδιο πράγμα στην παρούσα φάση».