Η Νότια Κορέα εξετάζει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, λόγω των σχέσεων της Πιονγιάνγκ με τη Ρωσία

Η Νότια Κορέα εξετάζει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, λόγω των σχέσεων της Πιονγιάνγκ με τη Ρωσία
epa11553574 Ukrainian military vehicles travel on a road in the Sumy region near the border with Russia, Ukraine, 17 August 2024 amid the Russian invasion. Ukrainian troops have advanced 35 kilometers with battles, taken control of 1,150 square kilometers of the territory of the Russian Federation and 82 settlements since the beginning of the operation in the Kursk region on 06 August 2024 according to the report of the Commander-in-Chief of the Ukrainian Armed Forces Oleksandr Syrskyi at the Staff meeting on 15 August 2024. Russian troops entered Ukrainian territory on 24 February 2022, starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis. EPA/GEORGE IVANCHENKO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Σεούλ υποστηρίζει ότι η Πιονγκγιάνγκ συμπεριφέρεται ως «εγκληματική οργάνωση».

Ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Ευρώπη συνεχίζει να απασχολεί ενεργά την κορεατική χερσόνησο, με τη Νότια Κορέα να εξετάζει το εάν θα αποστείλει όπλα στο Κίεβο, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση των στρατιωτικών δεσμών μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το Reuters, η υπηρεσία κατασκοπείας της Νότιας Κορέας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Βόρεια Κορέα είχε στείλει 1.500 άτομα των ειδικών δυνάμεων στη ρωσική Άπω Ανατολή για εκπαίδευση και εγκλιματισμό σε τοπικές στρατιωτικές βάσεις, πιθανότατα για μάχη στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ανώτερος αξιωματούχος στο γραφείο του προέδρου Γιουν Σουκ Γιολ δήλωσε ότι προετοιμάζει διπλωματικά, οικονομικά και στρατιωτικά μέτρα στο πλαίσιο διαφόρων σεναρίων στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ και της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένης της παροχής θανατηφόρων όπλων στην Ουκρανία σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης.

«Θα εξετάζαμε την παροχή όπλων για αμυντικούς σκοπούς ως μέρος των σεναρίων βήμα προς βήμα, και αν φαίνεται ότι το παρατραβάνε, θα μπορούσαμε επίσης να εξετάσουμε την επιθετική χρήση», δήλωσε ο προεδρικός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

Η Σεούλ, η οποία έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο παραγωγό όπλων, δέχεται πιέσεις από ορισμένες δυτικές χώρες και το Κίεβο να παράσχει στην Ουκρανία φονικά όπλα, αλλά μέχρι στιγμής έχει επικεντρωθεί σε μη φονική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένου εξοπλισμού αποναρκοθέτησης.

Το γραφείο του Γιουν είχε δηλώσει ότι θα επανεξετάσει το ενδεχόμενο παροχής όπλων στην Ουκρανία μετά την υπογραφή από τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία μιας συνθήκης αμοιβαίας άμυνας τον Ιούνιο, αλλά οι παρατηρήσεις του ανώτερου αξιωματούχου σηματοδοτούν την πιο ενεργή θέση της Σεούλ προς τον εξοπλισμό της Ουκρανίας.

Το σχόλιο έγινε μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (NSC) της Νότιας Κορέας για να διερευνήσει τις αντιδράσεις του σχετικά με τους αυξανόμενους στρατιωτικούς δεσμούς της Βόρειας Κορέας με τη Ρωσία.

Το NSC δήλωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ συμπεριφέρεται ως «εγκληματική οργάνωση», στέλνοντας νέους άνδρες να πολεμήσουν ως «μισθοφόροι της Ρωσίας», ενώ αγνοεί το βιοπορισμό του λαού της και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της χώρας.

«Η κυβέρνησή μας ζήτησε την άμεση απόσυρση των βορειοκορεατικών στρατευμάτων και αν συνεχιστεί η τρέχουσα στρατιωτική συμπαιγνία μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας, δεν θα καθίσουμε άπραγοι και θα απαντήσουμε αυστηρά μαζί με τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Ο ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι μια ομάδα αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών και της άμυνας θα επισκεφθεί την έδρα του ΝΑΤΟ «εντός των προσεχών ημερών», αφού ο επικεφαλής του Μαρκ Ρούτε ζήτησε από τον πρόεδρο Γιουν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τη Δευτέρα να στείλει αντιπροσωπεία για την ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com