Η Nvidia ξεπερνά τους τεχνολογικούς γίγαντες, αλλά παραμένει… άγνωστη

Η Nvidia ξεπερνά τους τεχνολογικούς γίγαντες, αλλά παραμένει… άγνωστη
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Nvidia, αν και έχει αφήσει πίσω κολοσσούς όπως η Microsoft στην κεφαλαιοποίηση αγοράς, παραμένει σχετικά άγνωστη στους καταναλωτές.

Στα τέλη του 2023, η Apple, η Microsoft, η Amazon και η Google ήταν τα τέσσερα κορυφαία παγκόσμια brands, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Interbrand. Είναι επίσης τέσσερις από τις πέντε πιο πολύτιμες εταιρείες του κόσμου. Η πέμπτη είναι η Nvidia, η οποία για ένα διάστημα αυτή την εβδομάδα ξεπέρασε τη Microsoft και έγινε η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο σε κεφαλαιοποίηση αγοράς.

Ωστόσο, παρά την αποτίμησή της στα 3,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, η Nvidia δεν είναι γνωστή: όπως αναφέρει το CNBC, το όνομά της δεν περιλαμβάνεται στην πιο πρόσφατη λίστα της Interbrand με τα 100 πιο εμβληματικά brands, όπου φιγουράρουν εταιρείες όπως η McDonald’s, τα Starbucks, η Disney και το Netflix.

Η ιστορική άνοδος της αποτίμησης της Nvidia – η μετοχή της έχει σχεδόν εννεαπλασιαστεί από τα τέλη του 2022 – οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στη ζήτηση για τις μονάδες επεξεργασίας γραφικών της (GPU), που βρίσκονται στο επίκεντρο της έκρηξης της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης και της διαφημιστικής εκστρατείας για την τεχνητή νοημοσύνη. Η Nvidia κατέχει πάνω από το 80% της αγοράς για τσιπ που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση και την ανάπτυξη λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT, έχοντας τεράστιες εταιρείες τεχνολογίας ως πελάτες.

Η ταχύτητα της ανόδου της Nvidia και η σχετική έλλειψη επαφής με τους καταναλωτές θέτουν την αναγνώριση της επωνυμίας της εταιρείας πολύ πίσω από τη γοητεία της στη Wall Street. Το Νο. 100 στη λίστα της Interbrand για το 2023 είναι η ιαπωνική εταιρεία κατασκευής φωτογραφικών μηχανών Canon, με την ολλανδική ζυθοποιία Heineken στο Νο. 99.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ως μια εταιρεία προϊόντων που προχωρά σε μια παγκόσμια σκηνή, η Nvidia δεν είχε χρόνο ούτε αφιέρωσε πόρους για να ενισχύσει το εμπορικό της σήμα και να προστατεύσει τα μελλοντικά έσοδα, αναφέρει ο Greg Silverman της Interbrand. Ο κίνδυνος για τη Nvidia, προσθέτει ο Silverman, είναι ότι η αδύναμη ισχύς της επωνυμίας της θα περιορίσει το πόσο πολύτιμη θα είναι, παρά την υψηλή κεφαλαιοποίηση της αγοράς.

Η ετήσια αύξηση των εσόδων της Nvidia ξεπέρασε το 200% σε καθένα από τα τρία τελευταία τρίμηνα. Για το οικονομικό 2025, τα έσοδα αναμένεται να διπλασιαστούν σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας τα 120 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το LSEG.

Αντίθετα, η Apple κατατάσσεται στο Νο. 1 της Interbrand, με τη συντριπτική πλειοψηφία των εσόδων της να προέρχονται από τις πωλήσεις iPhone και άλλων συσκευών. Η Microsoft, στο Νο. 2, είναι γνωστή για το λογισμικό Windows και Office. Η Amazon προσπαθεί να είναι το κατάστημα όλων των καταναλωτών, ενώ η Google είναι η κύρια πύλη εισόδου στο διαδίκτυο για πολλούς ανθρώπους.

Το top 10 της Interbrand συμπληρώνουν οι Samsung, Toyota, Mercedes-Benz, BMW, Coca-Cola και Nike. Στο Νο. 24 βρίσκεται ο αντίπαλος της Nvidia, Intel, γνωστή για τους επεξεργαστές της και τη μακροχρόνια διαφημιστική καμπάνια «Intel Inside». Η Hewlett Packard Enterprise βρέθηκε στο Νο. 91.

Παρά την έλλειψη αναγνώρισης από το ευρύ κοινό, η αξία της επωνυμίας της Nvidia πλησιάζει αυτή των ομοτίμων της. Σε κατάταξη των 100 πιο πολύτιμων παγκόσμιων εμπορικών σημάτων από την Kantar BrandZ, η Nvidia έφτασε στο Νο. 6, πηδώντας 18 θέσεις σε ένα χρόνο με εκτίμηση περίπου 202 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Nvidia είναι επίσης γνωστή στον χώρο του gaming. Ιδρύθηκε το 1991, εστιάζοντας στο σχεδιασμό τσιπ για 3D παιχνίδια. Η επωνυμία GeForce και το πράσινο λογότυπό της είναι γνωστά στους gamers, με την Nvidia να παρέχει τα τσιπ για την κονσόλα Nintendo Switch.

Αν και η Nvidia δεν έχει προβάλει το όνομά της με εντυπωσιακές διαφημιστικές καμπάνιες, η αναγνώριση του ονόματός της αυξάνεται ραγδαία. Η Nvidia έχει αναδειχθεί ως η μετοχή με τη μεγαλύτερη διακράτηση μεταξύ των λιανικών επενδυτών, σύμφωνα με στοιχεία της Vanda Research.

Ενώ το όνομα δεν μπήκε στη λίστα των κορυφαίων 100 της Interbrand για το 2023, τα στοιχεία δείχνουν ότι η αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας της Nvidia τετραπλασιάστηκε τους τελευταίους 12 μήνες, κάτι που θα βοηθήσει στην επόμενη κατάταξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: