Η οικονομία της Ευρώπης είναι καταδικασμένη σε στασιμότητα, εκτός εάν…

Η οικονομία της Ευρώπης είναι καταδικασμένη σε στασιμότητα, εκτός εάν…
Photo: pixabay.com
Προειδοποιεί ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Michael Spence.

Του Jason Ma

Η Ευρώπη πάσχει από έλλειμμα καινοτομίας και αδύναμη παραγωγικότητα, θέτοντας την οικονομία της περιοχής σε τροχιά στασιμότητας, εκτός αν αλλάξει πορεία, σύμφωνα με τον βραβευμένο με Νόμπελ Michael Spence.

Σε κείμενό του την Τετάρτη, ο οικονομολόγος ανέφερε ότι η μακροπρόθεσμη αύξηση της παραγωγικότητας στις προηγμένες οικονομίες εξαρτάται από τη δομική αλλαγή, και πρωτίστως από την τεχνολογική καινοτομία.

«Ιδού το κύριο πρόβλημα της Ευρώπης: σε διάφορους τομείς, από την τεχνητή νοημοσύνη και τους ημιαγωγούς μέχρι την κβαντική πληροφορική, η Ευρώπη …τρώει τη σκόνη των ΗΠΑ ή ακόμη και της Κίνας», έγραψε.

Η καθυστέρηση της Ευρώπης συνεχίζεται εδώ και χρόνια. Το 2008, το ΑΕΠ των ΗΠΑ και το ΑΕΠ της ευρωζώνης ήταν περίπου ίσα. Τώρα, η οικονομία των ΗΠΑ είναι περίπου 75% μεγαλύτερη από εκείνη της ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Βεβαίως, οι νομισματικές διακυμάνσεις έχουν στρεβλώσει τους αριθμούς. Προσαρμοσμένη για την αγοραστική δύναμη, η παραγωγή της ΕΕ υπολείπεται μόνο κατά 4% εκείνης των ΗΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια. Και ακόμη και στην πιο αδύναμη μεγάλη οικονομία της Ευρώπης, οι Γερμανοί καταναλωτές εξακολουθούν να αισθάνονται αισιόδοξοι.

Εντωμεταξύ, οι επενδυτές επισημαίνουν όλο και περισσότερο ότι ζούμε μια εποχή «αμερικάνικης εξαίρεσης» στην παγκόσμια οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το στάτους της Ευρώπης ως κέντρο αναψυχής, σε τέτοιο βαθμό που οι ορδές των τουριστών προκαλούν πλέον αντιδράσεις μεταξύ των ντόπιων που έρχονται αντιμέτωποι με πολυκοσμία και αυξήσεις τιμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Spence, ο οποίος είναι ανώτερος συνεργάτης στο Ίδρυμα Hoover, αποδίδει το έλλειμμα καινοτομίας της Ευρώπης στους εξής παράγοντες: υποεπένδυση σε ένα ήδη αποκεντρωμένο τοπίο έρευνας & ανάπτυξης, ελλιπής ολοκλήρωση της κοινής αγοράς, έλλειψη βασικών υποδομών όπως η υπολογιστική ισχύς, και περιορισμένη διαθεσιμότητα VC και ιδιωτικών κεφαλαίων.

Η Ευρώπη μπορεί να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια και έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως το ταλέντο που προέρχεται από τα πανεπιστήμια της και ένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας που επιτρέπει την επιχειρηματική ανάληψη κινδύνων, σημείωσε ο ίδιος.

Χωρίς ένα νέο οικονομικό όραμα, ωστόσο, οι παραδοσιακοί βιομηχανικοί τομείς που είναι λιγότερο καινοτόμοι θα συνεχίσουν να κυριαρχούν, ενώ οι καλύτεροι και πιο εξελιγμένοι θα μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες, προειδοποιεί. «Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει: μπορεί να παραμείνει στην τρέχουσα πορεία της, η οποία είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε σχετική στασιμότητα ή μπορεί να καταγράψει μια εντελώς νέα πορεία», γράφει ο Spence. «Η τελευταία προσέγγιση είναι πιο επικίνδυνη, αλλά έχει επίσης μεγαλύτερες προοπτικές μελλοντικής ανόδου».

Αλλά αυτή η επιλογή δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα μεταξύ των πολιτικών ή των ψηφοφόρων της Ένωσης, λέει ο Spence, ενθαρρύνοντας τους ηγέτες να προσφέρουν μια σαφή εικόνα για το τι θα κόμιζε ένα νέο οικονομικό όραμα. Η Ευρώπη μπορεί να το κάνει αυτό και έχει ήδη βρει επιτυχία στη στόχευση νέων μοντέλων βιώσιμης ανάπτυξης, επεσήμανε.

«Αλλά πρώτα, οι Ευρωπαίοι πρέπει να απαντήσουν σε μια απλή αλλά κρίσιμη ερώτηση: με τι θα μοιάζει η ΕΕ – όσον αφορά την καινοτομία, την οικονομία, την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα – σε μια δεκαετία;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com