Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό από τις αρχές του 2023
- 18/10/2024, 08:19
- SHARE
Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό από τις αρχές του 2023 το τρίτο τρίμηνο, και παρόλο που τα στοιχεία για την κατανάλωση και την εργοστασιακή παραγωγή ξεπέρασαν τις προβλέψεις τον περασμένο μήνα, ο καταρρέων τομέας των ακινήτων παραμένει μια σημαντική πρόκληση για το Πεκίνο.
Οι αρχές έχουν αυξήσει απότομα την πολιτική τόνωσης από τα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά οι αγορές περιμένουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το μέγεθος της δέσμης μέτρων και έναν σαφέστερο οδικό χάρτη για να τεθεί η οικονομία ξανά σε στέρεες μακροπρόθεσμες βάσεις.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναπτύχθηκε κατά 4,6% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, λίγο πάνω από την πρόβλεψη του 4,5% σε δημοσκόπηση του Reuters, αλλά κάτω από το ρυθμό 4,7% του δεύτερου τριμήνου.
«Τα στοιχεία της Κίνας για το γ’ τρίμηνο του 2024 δεν είναι μια ανατροπή για τα βιβλία», δήλωσε ο Μπρους Πανγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της JLL. «Οι επιδόσεις ευθυγραμμίζονται με τις προσδοκίες της αγοράς, δεδομένης της αδύναμης εγχώριας ζήτησης, της ακόμη προβληματικής αγοράς κατοικιών και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης των εξαγωγών».
«Το πακέτο μέτρων τόνωσης που ανακοινώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου θα χρειαστεί χρόνο και υπομονή για να τονώσει την ανάπτυξη κατά τα επόμενα τρίμηνα», πρόσθεσε.
Αξιωματούχοι που μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου μετά τα στοιχεία την Παρασκευή εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η οικονομία μπορεί να επιτύχει τον στόχο της κυβέρνησης για ανάπτυξη περίπου 5% για το σύνολο του έτους, με τη στήριξη της περαιτέρω πολιτικής στήριξης και της νέας μείωσης του ποσού που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες ως αποθεματικό.
«Με βάση τη συνολική μας αξιολόγηση, η οικονομία το τέταρτο τρίμηνο αναμένεται να συνεχίσει την τάση σταθεροποίησης και ανάκαμψης που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο.
Είμαστε απόλυτα βέβαιοι για την επίτευξη του στόχου για ολόκληρο το έτος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σενγκ Λαγιούν, αναπληρωτής επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας της Κίνας.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν να ανακουφιστούν από τα κορυφαία στις προβλέψεις στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις του Σεπτεμβρίου, αλλά ο τομέας των ακινήτων συνέχισε να παρουσιάζει έντονη αδυναμία και να υπογραμμίζει τις εκκλήσεις των αγορών για περισσότερα μέτρα στήριξης.
«Αμφιβάλλω ότι αυτοί οι αριθμοί επηρεάζονται από τα κίνητρα που ανακοινώθηκαν τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο Σέιν Όλιβερ, επικεφαλής οικονομολόγος της AMP. «Δεν αλλάζει πραγματικά πολύ η ιστορία για την Κίνα. Συνεχίζει να αναπτύσσεται, αλλά με αρκετά υποτονικό ρυθμό σε σχέση με τα ιστορικά πρότυπα».
Μια δημοσκόπηση του Reuters έδειξε ότι η οικονομία της Κίνας είναι πιθανό να αναπτυχθεί κατά 4,8% το 2024, υπολειπόμενη του στόχου του Πεκίνου, και η ανάπτυξη θα μπορούσε να ψυχρανθεί περαιτέρω στο 4,5% το 2025.
«Πόνος» στην αγορά ακινήτων
Σε τριμηνιαία βάση, η οικονομία επεκτάθηκε κατά 0,9% το τρίτο τρίμηνο, έναντι αύξησης 0,7% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου και κάτω από τις προβλέψεις για 1,0%.
Με το 70% του πλούτου των κινεζικών νοικοκυριών να κατέχεται σε ακίνητα, έναν τομέα που στην κορύφωσή του αντιπροσώπευε το ένα τέταρτο της οικονομίας, οι καταναλωτές έχουν κρατήσει σφιχτά κλειστά τα πορτοφόλια τους.
Η αδύναμη κατανάλωση έχει επιβαρύνει πολλές επιχειρήσεις, με τη μεγάλη γαλλοϊταλική εταιρεία κατασκευής γυαλιών EssilorLuxottica να είναι μία από τις πολλές που βρίσκονται στη γραμμή του πυρός. Οι κατασκευαστές των οίκων Rayban και Oakley ανακοίνωσαν ότι δεν πέτυχαν τις προσδοκίες για τα έσοδα του τρίτου τριμήνου λόγω της αδύναμης καταναλωτικής ζήτησης στην Κίνα.
Ανησυχητικά, υπήρχαν λίγα σημάδια αναζωογόνησης της αγοράς ακινήτων παρά τους διάφορους γύρους μέτρων πολιτικής στήριξης κατά το περασμένο έτος, με ξεχωριστά στοιχεία την Παρασκευή που έδειξαν ότι οι τιμές των νέων κατοικιών στην Κίνα μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο του 2015.
Η παραγωγή ακατέργαστου χάλυβα της Κίνας τον Σεπτέμβριο διολίσθησε για τέταρτο μήνα, χάνοντας τις προσδοκίες για ανάκαμψη των αγορών του κατασκευαστικού αγαθού.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι οποίοι παραδοσιακά στηρίζονταν στις επενδύσεις σε υποδομές και στη μεταποίηση για την προώθηση της ανάπτυξης, έχουν δεσμευτεί να στρέψουν την προσοχή τους στην τόνωση της κατανάλωσης.
Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου τα πιο επιθετικά μέτρα νομισματικής στήριξης μετά την πανδημία COVID-19, συμπεριλαμβανομένων μειώσεων των επιτοκίων, ένεσης ρευστότητας ύψους 1 τρισεκατομμυρίου γιουάν και άλλων μέτρων για τη στήριξη των αγορών ακινήτων και μετοχών.
Ωστόσο, τα πολυάριθμα βήματα έχουν αφήσει ακόμη τους επενδυτές να περιμένουν λεπτομέρειες σχετικά με το συνολικό μέγεθος του πακέτου μέτρων τόνωσης και έναν σαφή οδικό χάρτη για την αναζωπύρωση της ευρύτερης ανάπτυξης.
Οι παρατηρητές της Κίνας έχουν επίσης επανειλημμένα επισημάνει την ανάγκη οι αρχές να αντιμετωπίσουν τις μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές προκλήσεις, όπως η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, τα υψηλά επίπεδα χρέους και η γήρανση του πληθυσμού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Η Κομισιόν σκέφτεται να «βάλει χέρι» στις εταιρείες του Έλον Μασκ για την «τιμωρία» του X
- Ποια μέτρα λαμβάνει το Χονγκ Κονγκ για να αντιμετωπίσει τη στεγαστική κρίση
Πηγή: reuters.com