Η οικονομική αβεβαιότητα «τρομάζει» τα πονταρίσματα των hedge funds – Η προσοχή στην Fed

Η οικονομική αβεβαιότητα «τρομάζει» τα πονταρίσματα των hedge funds – Η προσοχή στην Fed
Traders work on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) during morning trading on January 3, 2024, in New York City. Wall Street stocks slumped to start Wednesday with all three major US indices in the red and key names such as Facebook parent Meta Platforms and Nvidia falling. (Photo by ANGELA WEISS / AFP) Photo: AFP
Η θέση των hedge funds στο ιαπωνικό γιεν συρρικνώθηκε στη μικρότερη καθαρή θέση short από τον Φεβρουάριο του 2023.

Οι διαχειριστές χαρτοφυλακίου των αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου αποσύρθηκαν από ορισμένες από τις πιο ριψοκίνδυνες θέσεις τους μετά από μια ευμετάβλητη εβδομάδα για τις αγορές.

Το βίαιο ξεπούλημα και η ανάκαμψη των παγκόσμιων αγορών την περασμένη εβδομάδα προκλήθηκε από την εκκαθάριση συναλλαγών αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που χρηματοδοτήθηκαν από το γιεν και από τις ανησυχίες ότι η αμερικανική οικονομία οδεύει προς την ύφεση.

Ο δείκτης μεταβλητότητας του CBOE έκλεισε στο υψηλότερο κλείσιμο των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων ετών στις 5 Αυγούστου.

Η πτώση της αγοράς ήταν επώδυνη για πολλά αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου.

Τα παγκόσμια ποσοτικά μακροοικονομικά αμοιβαία κεφάλαια κατέγραψαν απώλειες μεταξύ 1,5% και 2,5% μεταξύ 1ης και 5ης Αυγούστου, ενώ τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου που επικεντρώνονται στον τομέα της τεχνολογίας κατέγραψαν απώλειες μεταξύ 2,5% και 3,5%, σύμφωνα με το μοντέλο έκθεσης της εταιρείας ερευνών για αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου PivotalPath.

«Είδαμε κάποιο βαθμό απομόχλευσης. Όχι πανικό, αλλά οι διαχειριστές χαρτοφυλακίου μείωσαν τις θέσεις τους» δήλωσε ο Εντουάρντο Ρούλι, επικεφαλής επενδύσεων στην UBS Hedge Fund Solutions, η οποία επενδύει σε hedge funds.

Μια απροσδόκητη έξαρση της μεταβλητότητας είναι πιθανό να καταστείλει τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου έως ότου οι επενδυτές αισθανθούν πιο άνετα για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης, σύμφωνα με την Σοφία Δρόσου, οικονομολόγο και στρατηγική αναλήτρια της Point72 Asset Management.

«Όταν έχετε μια πολύ μακροπρόθεσμη συναλλαγή που αρχίζει να ξετυλίγεται πολύ απότομα, αυτό πλήττει τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου.Πιθανότατα θα δούμε ένα περιβάλλον όπου οι επενδυτές θα παραμείνουν επιφυλακτικοί ή επιφυλακτικοί στο να αναλάβουν ξανά υπερβολικό ρίσκο» δήλωσε η ίδια.

«Θα μπορούσε να είναι ένας αντίθετος άνεμος για το υπόλοιπο του καλοκαιριού». Οι απόψεις της Δρόσου δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τη θέση του hedge fund, ανέφερε το Point72 Asset Management.

Οι σύμβουλοι διαπραγμάτευσης εμπορευμάτων (CTAs), ή διαχειριστές κεφαλαίων που παρακολουθούν τις τάσεις της αγοράς, κατέγραψαν μια «απότομη εκκαθάριση» των θέσεων long σε μετοχές, short σε γεν και short σε ιαπωνικά και 10ετή γερμανικά ομόλογα ξεκινώντας μετά τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ στις 2 Αυγούστου, ανέφερε η JPMorgan σε σημείωμά της την περασμένη εβδομάδα.

Ένα σημείωμα της Goldman Sachs προς τους πελάτες έδειξε επίσης την Παρασκευή ότι τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου long/short μετοχών μείωσαν τη συνολική έκθεσή τους στην Ιαπωνία στο 4,8% την περασμένη εβδομάδα από 5,6% την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ μείωσαν τη συνολική μόχλευση των χαρτοφυλακίων κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα, στο 188,2%.

Τα στοιχεία της αμερικανικής Επιτροπής Εμπορευματικών Συμβολαίων και της LSEG που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή έδειξαν ότι η θέση των hedge funds στο ιαπωνικό γιεν συρρικνώθηκε στη μικρότερη καθαρή θέση short από τον Φεβρουάριο του 2023 την τελευταία εβδομάδα, υποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές έχουν επίσης κλείσει το carry trade του γιεν.

Οι μάκρο ανησυχίες

Στο μυαλό των διαχειριστών χαρτοφυλακίων βρίσκεται τώρα η κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, καθώς οι φόβοι για ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αυξήθηκαν μετά την αύξηση του ποσοστού ανεργίας στις ΗΠΑ τον Ιούλιο.

Ο Ρούλι είπε ότι τα μακροοικονομικά hedge funds επανεξετάζουν επίσης ορισμένες θέσεις, παρόλο που κέρδισαν χρήματα κατά τη διάρκεια της πτώσης της αγοράς, αφού ήταν long στα αμερικανικά επιτόκια.«Τα μακροοικονομικά hedge funds εξακολουθούν να έχουν πεποίθηση γύρω από την απότομη καμπύλη αποδόσεων, αλλά παίρνουν κάποια κέρδη επειδή προφανώς τα πήγαν πολύ καλά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες» πρόσθεσε.

Οι πιθανότητες να μειώσει η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης ή 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο είναι σχεδόν ίδιες, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME στις 11 Αυγούστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com