Κασσελάκης στην ΚΕ: «Όχι σε εκλογές. Καταθέστε πρόταση μομφής»

Κασσελάκης στην ΚΕ: «Όχι σε εκλογές. Καταθέστε πρόταση μομφής»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μιλάει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024. Συνεδριάζει σήμερα Σάββατο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν με την εισήγηση του προέδρου του Κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη. Κείμενο αμφισβήτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη που θα καταθέσουν στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος έδωσαν στην δημοσιότητα 99 μέλη του καθογηγητικού οργάνου. Στο κείμενο ασκούν σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη για τις ενέργειές του τους τελευταίους μήνες καταλογίζοντας του την ευθύνη για την εσωστρέφεια που επικρατεί στο κόμμα. Το κείμενο καταλήγει ότι "στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα" και καλεί τον κ. Κασσελάκη να πάρει την πρωτοβουλία για την προσφυγή στην κομματική βάση. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Στέφανος Κασσελάκης στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ είπε «όχι» στους «87» και τον Παύλο Πολάκη σε προσφυγή στις κάλπες για εκλογή αρχηγού και να τους προκάλεσε να καταθέσουν πρόταση μομφής.

Ξεκίνησε η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το μεσημέρι του Σαββάτου (07/09), καθώς νωρίτερα, με κείμενό τους, δεκάδες μέλη αμφισβήτησαν ευθέως την ηγεσία.

Στο κείμενο που έδωσαν νωρίτερα στην δημοσιότητα 99 μέλη, ασκούν σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη για τις ενέργειές του τους τελευταίους μήνες, καταλογίζοντας του την ευθύνη για την εσωστρέφεια που επικρατεί στο κόμμα, ενώ ζητούν προσφυγή στη βάση και εσωκομματικές εκλογές.

«Εύχομαι ο τρόπος που θα μιλήσει ο καθένας να είναι αντάξιος της ιστορίας του κόμματος» δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινώντας την τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή. Εγώ θα το κάνω πράξη.

«Θα ήθελα να έχουμε κάτι στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Πόσα περάσαμε τον τελευταίο χρόνο. Κι’ όμως είμαστε όλοι σε αυτή την αίθουσα.

Η ΚΕ έχει δυο επιλογές: να χαράξουμε οδικό χάρτη για το μέλλον για την όσο το δυνατόν γρήγορη λύτρωση της χώρας από την κυβέρνηση. Η δεύτερη να συνεχίσουμε μια στείρα αντιπαράθεση που απωθεί τον ελληνικό λαό και πληγώνει τη βάση μας.

Θέλω να πιστεύω ότι επιδιώκουμε το πρώτο και όχι να γίνουμε ο «χρήσιμος ηλίθιος» της κυβέρνησης Μητσοτάκη που καταστρέφει τη χώρα. Επ’ αυτών θα μιλήσω αναλυτικά στη ΔΕΘ την επόμενη εβδομάδα, όπως είπε.

Ακολούθως άσκησε κριτική στην κυβέρνηση μιλώντας χαρακτηριστικά για “Δυστοπία Μητσοτάκη“. Είπε ο Στέφανος Κασσελάκης: «Στις πυρκαγιές της Αττικής είδαμε ένα κράτος σε διάλυση και μία αυτοχειροκτοτούμενη κυβέρνηση να τα ρίχνει τη ατομική ευθύνη. Μέσα στο καλοκαίρι η Τουρκία προχώρησε σε έμπρακτη αμφισβήτηση των νομίμων κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στην Κάσο. Ο πρωθυπουργός κυκλοφορεί πια μόνο με συνοδεία ΜΑΤ. Η Ελλάδα μαστίζεται από πολλαπλή κρίση, οικονομική, θεσμική, κοινωνική».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ καταρρέει υπό το βάρος της αλαζονείας που έφερε», υποστήριξε. Επεσήμανε δε ότι η κυβέρνηση κέρδισε από το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε το 2023 το θάρρος να πει «θέλω να κυβερνήσω».

«Αυτός που πρέπει να διώξει τον Κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να είναι η παρέλαση σημιτικής διαπλοκής που είδαμε στο Ζάππειο στην εκδήλωση της 3ης Σεπτέμβρη, ούτε νεφελώδης δήθεν κεντροαριστερά στην οποία θα πάνε κάποιοι από αυτούς, με όλους αποστάτες που ο λαός έστειλε σπίτια τους και ελπίζω ότι όλοι εδώ έχουμε την πολιτική ευφυία να μην θέλουμε να είμαστε ανάμεσά τους.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ: «Ενώ εμείς η αξιωματική αντιπολίτευση και πέρυσι και εφέτος έπρεπε να πούμε στη ΝΔ “φύγετε” κάποιοι φωνάζουν στον πρόεδρο τους “φύγετε”. Ζούμε αυτό που έχει πει ο Αντόνιο Γκράμσι «το παλιό έχει πεθάνει και το νέο ακόμη δεν έχει γεννηθεί. Η φύση του νέου είναι να γεννιέται. Η μάχη του παλιού με το καινούργιο είναι αναπόφευκτη». Συνεχίζοντας για τα εσωκομματικά είπε: «Αν εξαιρέσουμε την “Ομπρέλα” που έκανε ζημιά στο κόμμα, ήθελα όλοι και όλες να πάμε μαζί, έδωσα αξιώματα και θέσεις σε όλες τις πλευρές».

Ο κ. Κασσελάκης είπε ακόμη ότι προσπαθεί να αλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε μία “αδυσώπητη κομματική γραφειοκρατία” και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα αλλάξει ή θα βουλιάξει. Κατηγόρησε την εσωκομματική αντιπολίτευση ότι «δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε και τον κατηγορούν ότι θέλει να φτιάξει ΙΧ κόμμα».

Η αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα

Αφιέρωσα πολλές ώρες ώστε να είμαστε μαζί με όλους όσους έφυγαν. Ηταν ανέφικτο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ποτέ ενιαίο κόμμα. Ακόμα και τον Αλέξη Τσίπρα οι φατρίες τον ανάγκασαν να παραιτηθεί, αφού πρώτα τον αποδομούσαν καθημερινά στα κανάλια. Τότε ήταν ο Φίλης και ο Τσακαλώτος, σήμερα απλά αλλάξαν τα ονόματα. Αυτές οι φατρίες είναι που τον εμπόδισαν να αλλάξει το κόμμα παρότι κατάφερε να αλλάξει πολλά στη χώρα.

Μιλάμε για την ενότητα που έφαγε δυο φορές εκλεγμένο πρωθυπουργό ή αυτή που θέλει να φάει εκλεγμένο πρόεδρο μετά από 11 μήνες; αναρωτήθηκε. «Η ενότητα απαιτεί ενότητα στην ψυχή και τη συντροφικότητα».

Χρειάζεται μια νέα ενότητα που βάλει τέλος στα οικόπεδα που χτίζουν μόνο τα αυθαίρετα «εγώ» των ιδιοκτητών τους. «Οποτε πάω να φύγω μπροστά βρίσκομαι εγκλωβισμένος σε ένα σύστημα που έχει φτιαχτεί για να μην μπορεί να φτιαχτεί τίποτα. Γιατί λειτουργούσε ένα σύστημα ισορροπίας ομάδων. Αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε το 2023».

Μου λένε οι ψηφοφόροι άλλαξε τα όλα. Προσπαθώ απέναντι σε μια αδυσώπητη γραφειοκρατία. Ή θα αλλάξουμε ή θα βουλιάξουμε. Και αυτό δεν είναι προεξοφλημένο. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποφασίσει την αργή βύθισή του, είπε.

Εγω μπορώ να δεσμευτώ ότι θα προσπαθήσω να γεννηθεί το νέο. Δεν κοροϊδεύω κανένα. Ο αγώνας είναι δύσκολος και άνισος. Το ξέφωτο είναι το καταστατικό συνέδριο και γι’ αυτό κάποιοι κάνουν τα πάντα να μην φτάσουμε εκεί, υποστήριξε.

Οπως είπε ο ίδιος καταθέτει προτάσεις αλλά είναι ανοικτός στο να υιοθετήσει καλύτερες προτάσεις από τα στελέχη του κόμματος. Δεν φοβάμαι να αλλάξω ιδέες και να δεχτώ καλύτερες από τις δικές μου. Άλλο σοβαρό κόμμα, άλλο αρχηγικό κόμμα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε αναλυτική αναφορά στις προτάσεις του για τις αλλαγές στο κόμμα. Μεταξύ αυτών ζήτησε όλα τα μέλη της ΚΕ να εκλέγονται από περιφερειακή ενότητα ανάλογα με τον πληθυσμό της.

Εισηγείται να καταργηθούν τοπικές φράξιες που στοίχισαν προεκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό θα γίνει με έναν τρόπο: όλα τα μέλη της ΚΕ να εκλέγονται από κάθε περιφερειακή ενότητα ανάλογα με τον πληθυσμό της. Για παράδειγμα, άλλους υποψηφίους να εκλέγει η Δυτική Αττική, άλλους ο Νότιος Τομέας κοκ

Οπως είπε υποψήφιοι βουλευτές και ευρωβουλευτές θα πρέπει να εκλέγονται από τη βάση. Ο πρόεδρος κρατά μόνο το ψηφοδέλτιο επικρατείας.

Το ξεκαθάρισμα

Να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης:

Αλέξης Τσίπρας: Ηταν αυτός που με έφερε στην πολιτική. Τιμώ την κυβέρνησή του. Παρέδωσε χώρα όρθια με ρύθμιση χρέους και γεμάτα ταμεία. Εχω τρεις επιμέρους διαφωνίες: το πρώτο εξάμηνο, τον νόμο Κατρούγκαλου και το ύψος του «μαξιλαριού». Η παρέμβασή του στο πρόσφατο συνέδριο με αιφνιδίασε. Ο σεβασμός μου θα παραμείνει πάντα γι’ αυτό είπα «Αλέξη έλα και ανέλαβε, αλλά αν δεν θέλεις στήριξε τον εκλεγμένο πρόεδρο». Το ότι δεν έκανε κάτι από τα δυο το σέβομαι. Θα θυμίσω όμως ότι οι πρώην πρόεδροι συνηθίζεται να στηρίζουν δημόσια τους διαδόχους τους.

Μαύρο χρήμα: Αλήθεια εγώ ήρθα να σας πω πως λειτουργούν τα πράγματα. Εγω τα είδα σε λίγους μήνες και άλλοι δεν το ξέρουν; Πώς η ΝΔ έκανε την ακριβότερη καμπάνια στην Ευρώπη; Εγώ ξεκαθάρισα στον ΣΥΡΙΖΑ «μαύρο χρήμα» ποτέ.

Κομματικα ΜΜΕ: Με 8 εκατ κρατική χρηματοδότηση μιλούσατε για κλείσιμο της Αυγής, πώς θα μπορούν να λειτουργήσουν τώρα με την μισή χωρίς ριζικές αλλαγές. Τι κάνατε τα χρόνια πριν εκλεγώ για τις αποφάσεις του 2022. Δεν θα μου φορτώσετε τον μουτζούρη γιατί τόσα χρόνια δεν κάνατε τίποτα.

Παύλος Πολάκης: Ο άνθρωπος κρίκος στο κόμμα. Πολιτικός αρχηγός στην Ελλάδα σημαίνει ότι όταν κάνεις ένα λάθος επιμένεις. Το σπάω. Επέδειξε μη αποδεκτή συμπεριφορά αλλά θα μπορούσε να του γίνει σύσταση. Παρασύρθηκα από ένα θεατρικό παιχνίδι. Όταν το κατάλαβα το διόρθωσα. Προτίμησα να τα έχω καλά με τον εαυτό μου, παρότι ήξερα ότι θα έβλεπα πρωτοσέλιδα «υποτάχθηκα στον Πολάκη». Ο Παύλος βρισκόταν σε άλλη τροχιά, είχε πάρει τις αποφάσεις του και το γνώριζα. Όμως έκανα ότι επέβαλε η συνείδησή μου.

Σημειώνεται πως έξω από το κτίριο της συνεδρίσης της Κεντρικής Επιτροπής, πραγματοποίησαν συγκέντρωση οι απλήρωτοι εργααζόμενοι της “Αυγής” και του “Κόκκινου”.

Μετά από την άφιξή του, ο Στέφανος Κασσελάκης κάλεσε μέσα στη συνεδρίαση τους εργαζόμενους, οι οποίοι ξεκίνησαν να φωνάζουν συνθήματα: “Απλήρωτη εργασία, χρωστούμενοι μισθοί, φέρατε τη διάλυση σε Κόκκινο και Αυγή”.

Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι αποχώρησαν μετά από διαβούλευση με Σβίγκου – Καπνισάκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: