Τα «κρυμμένα» μηνύματα στην ομιλία του Ζούκερμπεργκ στο Χάρβαρντ
- 29/05/2017, 14:19
- SHARE
Γιατί ο ιδρυτής του Facebook κάλεσε τους νέους να αναθεωρήσουν τις προτεραιότητες τους;
Ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, τιμήθηκε από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το οποίο είχε εγκαταλείψει στο δεύτερο έτος για να μεταφερθεί στην Sillicon Valley και να “ταράξει” τον παγκόσμιο χάρτη της τεχνολογίας μέσα από το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Στην τελετή αποφοίτησης (του δόθηκε το απολυτήριο τιμής ένεκεν) με το πανεπιστήμιο να ανακοινώνει το όνομά του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Ζούκερμπεργκ είχε τη διάθεση να επιστρέψει στο Χάρβαρντ, ωστόσο η μεγάλη επιτυχία που γνώρισε η επιχείρησή του τον ώθησε να δώσει όλη του την ενέργεια στην εταιρεία του», ο Μάρκ Ζούκερμπεργκ εκφώνησε μια ομιλία στην οποία αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο μέλλον της εργασίας, στο timing της μεγάλης αλλαγής της τεχνολογίας, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο οι νέοι πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τους εαυτούς τους μέσα στις κοινωνίες. Τα λόγια του, όπως σχολίασαν και πολλοί αναλυτές αλλά και ακροατές, σε πολλά σημεία έμοιαζαν με εκείνα που θα εκφωνούσε ένας πολιτικός και όχι ένας επιχειρηματίας. Ωστόσο, όλοι παραδέχτηκαν ότι επρόκειτο για σκέψεις ρεαλιστικές από την οπτική γωνία ενός ανθρώπου που, όντως, μπορεί να δει τι «έρχεται».
Ο ιδιοκτήτης του Facebook υπογράμμισε, λοιπόν, ότι πολλές τεχνολογίες -κάποιες εκ των οποίων αναπτύσσονται και χρησιμοποιούνται στην εταιρεία του- αλλάζουν την μορφή του κόσμου και θέτουν νέες δυσκολίες στον άνθρωπο.
«Είστε απόφοιτοι μιας πολύ κρίσιμης στιγμής. Όταν οι γονείς σας αποφοίτησαν, βρήκαν σκοπό μέσα απ’ την δουλειά τους, την εκκλησία και την κοινότητα. Αλλά σήμερα η τεχνολογία και η αυτοματοποίηση έχουν αρχίσει σταδιακά να εξαφανίζουν πολλές δουλειές. Όπως επίσης έχουν μειώσει και τα μέλη των διάφορων κοινοτήτων» είπε ο ιδρυτής της Facebook και πρόσθεσε πως «πολλοί άνθρωποι νοιώθουν αποκομμένοι και δυστυχείς και προσπαθούν κάπως να καλύψουν το κενό».
Πολλά από αυτά που είπε ο Ζούκερμπεργκ είναι γραμμένα και στο μανιφέστο που εξέδωσε νωρίτερα μέσα στην χρονιά, στο οποίο έλεγε ότι βλέπει το Facebook σαν μια αποστολή που θα εγκαθιδρύσει νέες μορφές «κοινωνικών υποδομών».
«Δεν είμαι εδώ να σας πω, όπως όλοι, να βρείτε τον σκοπό στην ζωή σας. Είμαστε millennials και θα προσπαθήσουμε να τον βρούμε ενστικτωδώς. Όμως, είμαι εδώ να σας πω ότι το να βρει κανείς τον σκοπό του δεν είναι αρκετό».
«Η κοινωνία θα δει δεκάδες εκατομμύρια δουλειές να αντικαθιστώνται από αυτόματες εφαρμογές όπως τα αυτοκίνητα που οδηγούνται μόνα τους». Ο Ζούκερμπεργκ κάλεσε τους νέους ανθρώπους να δουλέψουν πάνω σε μεγάλα και δημόσια έργα προκειμένου να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Ωστόσο, δεν ξεκαθάρισε τι έργα είχε ακριβώς στο μυαλό του.
Πάντως, επεσήμανε πως μια διαφορά έγκεται στο γεγονός ότι ενώ παλαιότερα οι άνθρωποι αισθανόνταν μέλη ενός κράτους, οι millenials αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους περισσότερο ως πολίτες του κόσμου.
«Για να διατηρήσουμε την κοινωνία μας σε ανοδική τροχιά πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια πρόκληση γενεών- όχι μόνο να δημιουργήσουμε νέες δουλειές αλλά και μια ανανεωμένη αίσθηση σκοπού. Τι περιμένουμε; Είναι η ώρα για την γενιά μας να ορίσει το δημόσιο γίγνεσθαι. Να κάνει μεγάλα πράγματα, όχι μόνο για την δημιουργία ανάπτυξης, αλλά και για τη δημιουργία σκοπού».
Σε πρόσφατη εμφάνισή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Ντρου Φάουστ, αποκάλεσε την επιστροφή του Ζούκερμπεργκ «μία τέλεια στιγμή για όλους ώστε να τον συγχαρούμε και να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας τον τρόπο με τον οποίο γίναμε καινοτόμοι και τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσουμε να είμαστε καινοτόμοι». Προκειμένου να ενισχύσει όσα άτομα έχουν έφεση στο πεδίο την υψηλής τεχνολογίας, το πανεπιστήμιο ίδρυσε πρόσφατα τρία νέα κέντρα επιχειρηματικότητας. Σε αυτά περιλαμβάνεται το Innovation Lab, το οποίο απευθύνεται στους φοιτητές που είναι ταυτοχρόνως και επιχειρηματίες, με απώτερο στόχο να μην εγκαταλείψουν τις σπουδές τους και να καινοτομούν εντός του πανεπιστημιακού ιδρύματος.