Η OpenAI «εισβάλει» και στις μηχανές αναζήτησης – Πώς λειτουργεί το SearchGPT

Η OpenAI «εισβάλει» και στις μηχανές αναζήτησης – Πώς λειτουργεί το SearchGPT
France, 2024-05-07. Illustration, ChatGPT, for Chat Generative Pre-trained Transformer, is a prototype chatbot using artificial intelligence, developed by OpenAI and specialising in the dialogue. Photograph by Jean-Marc Barrere / Hans Lucas. France, 2024-05-07. Illustration, ChatGPT, pour Chat Generative Pre-trained Transformer, est un prototype d agent conversationnel, chatbot, utilisant l intelligence artificielle, developpe par OpenAI et specialise dans le dialogue. Photographie par Jean-Marc Barrere / Hans Lucas. (Photo by Jean-Marc Barrere / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Μια επαναστατική μηχανή αναζήτησης με AI και πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο.

Η OpenAI ανακοίνωσε την κυκλοφορία του SearchGPT, μιας μηχανής αναζήτησης με τεχνητή νοημοσύνη, η οποία προσφέρει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο και προσπαθεί να οργανώσει και να δώσει νόημα στα αποτελέσματα αναζητήσεων, αντί να εμφανίζει απλώς λίστες συνδέσμων.

Η μηχανή αναζήτησης ξεκινά με ένα μεγάλο πλαίσιο κειμένου που ρωτά τον χρήστη «Τι ψάχνετε;». Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μηχανές αναζήτησης, το SearchGPT συνοψίζει τα ευρήματά του και παρουσιάζει σύντομες περιγραφές των αποτελεσμάτων με συνοδευτικούς συνδέσμους. Για παράδειγμα, αν κάποιος ψάχνει για πληροφορίες σχετικά με τα μουσικά φεστιβάλ, η μηχανή θα προσφέρει περιγραφές των εκδηλώσεων και συνδέσμους για περαιτέρω ανάγνωση.

Επίσης, η μηχανή παρέχει λεπτομέρειες για θέματα όπως η φύτευση ντομάτας, αναλύοντας διάφορες ποικιλίες και προσφέροντας πρόσθετες πληροφορίες μέσω συνδέσμων στην πλαϊνή μπάρα. Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι οι «οπτικές απαντήσεις», αν και η OpenAI δεν έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες για τη λειτουργία τους.

Το SearchGPT, που βασίζεται στα μοντέλα GPT-4, θα είναι διαθέσιμο αρχικά σε 10.000 δοκιμαστικούς χρήστες. Η OpenAI συνεργάζεται με τρίτους για τη δημιουργία των αποτελεσμάτων αναζήτησης και φιλοδοξεί να ενσωματώσει τις λειτουργίες αναζήτησης απευθείας στο ChatGPT.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή η πρωτοβουλία της OpenAI μπορεί να αποτελέσει σημαντική απειλή για τη Google, η οποία ήδη προσπαθεί να ενσωματώσει χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης στις υπηρεσίες της. Επιπλέον, η OpenAI βρίσκεται σε άμεσο ανταγωνισμό με τη νεοφυή εταιρεία Perplexity, η οποία εστιάζει σε μηχανές απαντήσεων AI.

Η OpenAI φαίνεται να έχει λάβει υπόψη της τις αντιδράσεις των εκδοτών και αναφέρει ότι το SearchGPT αναπτύχθηκε σε συνεργασία με ειδησεογραφικούς εταίρους, όπως η Wall Street Journal, το Associated Press και η Vox Media. Οι εκδότες θα έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται τον τρόπο εμφάνισής τους στις λειτουργίες αναζήτησης και να επιλέγουν αν το περιεχόμενό τους θα χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση των μοντέλων AI.

Η κυκλοφορία του SearchGPT ως πρωτότυπο επιτρέπει στην OpenAI να δοκιμάσει και να βελτιώσει την υπηρεσία της. Παρόλα αυτά, παραμένει η πρόκληση του υψηλού κόστους λειτουργίας, με το κόστος εκπαίδευσης και εξαγωγής συμπερασμάτων να φτάνει τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος. Το SearchGPT θα είναι δωρεάν κατά την αρχική του φάση, αλλά η OpenAI θα πρέπει να βρει τρόπους να το μετατρέψει σε πηγή εσόδων.

Οι ταχείες εξελίξεις της OpenAI έχουν κερδίσει εκατομμύρια χρήστες για το ChatGPT, αλλά το κόστος παραμένει υψηλό. Το SearchGPT αποτελεί μια φιλόδοξη κίνηση της εταιρείας για να εδραιωθεί στην αγορά αναζητήσεων και να ανταγωνιστεί τους γίγαντες του κλάδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: