Η OpenAI ετοιμάζει το Strawberry – Τι αλλάζει στην τεχνητή νοημοσύνη

Η OpenAI ετοιμάζει το Strawberry – Τι αλλάζει στην τεχνητή νοημοσύνη
The Microsoft and OpenAI logos are seen on screens in this illustration photo in Warsaw, Poland on 21 November, 2023. Former head of OpenAI Sam Altman has said he is still willing to lead the company after his ousting if two board members resign according to The Verge. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Για να σχεδιάζει αρκετά μπροστά ώστε να πλοηγείται στο διαδίκτυο αυτόνομα και αξιόπιστα για να εκτελεί αυτό που η OpenAI ονομάζει «βαθιά έρευνα».

Η OpenAI εργάζεται πάνω σε μια νέα προσέγγιση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης της σε ένα έργο με την κωδική ονομασία Strawberry, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα και εσωτερική τεκμηρίωση που εξέτασε το Reuters.

Το έργο, λεπτομέρειες του οποίου δεν έχουν αναφερθεί προηγουμένως, έρχεται καθώς η startup που υποστηρίζεται από την Microsoft αγωνίζεται να δείξει ότι οι τύποι μοντέλων που προσφέρει είναι ικανοί να παρέχουν προηγμένες δυνατότητες συλλογισμού.

Ομάδες εντός της OpenAI εργάζονται πάνω στο Strawberry, σύμφωνα με αντίγραφο πρόσφατου εσωτερικού εγγράφου της εταιρείας που είδε το Reuters τον Μάιο, το οποίο περιγράφει λεπτομερώς ένα σχέδιο για τον τρόπο με τον οποίο η OpenAI σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το Strawberry για την εκτέλεση έρευνας.

Η πηγή περιέγραψε το σχέδιο στο Reuters ως έργο σε εξέλιξη. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο δεν μπόρεσε να διαπιστώσει πόσο κοντά βρίσκεται το Strawberry στο να γίνει δημόσια διαθέσιμο.

Το πώς λειτουργεί το Strawberry είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό ακόμη και εντός του OpenAI, δήλωσε το άτομο.

Το έγγραφο περιγράφει ένα έργο που χρησιμοποιεί μοντέλα Strawberry με στόχο να επιτρέψει στην τεχνητή νοημοσύνη της εταιρείας να μην παράγει απλώς απαντήσεις σε ερωτήματα, αλλά να σχεδιάζει αρκετά μπροστά ώστε να πλοηγείται στο διαδίκτυο αυτόνομα και αξιόπιστα για να εκτελεί αυτό που η OpenAI ονομάζει «βαθιά έρευνα»

Αυτό είναι κάτι που έχει διαφύγει από τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μέχρι σήμερα, σύμφωνα με συνεντεύξεις με περισσότερους από δώδεκα ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης.

Ερωτηθείς σχετικά με την Strawberry και τις λεπτομέρειες που αναφέρονται σε αυτή την ιστορία, ένας εκπρόσωπος της εταιρείας OpenAI δήλωσε σε δήλωσή του: «Θέλουμε τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μας να βλέπουν και να κατανοούν τον κόσμο περισσότερο όπως εμείς. Η συνεχής έρευνα για νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί κοινή πρακτική στον κλάδο, με κοινή πεποίθηση ότι τα συστήματα αυτά θα βελτιώσουν τη συλλογιστική τους με την πάροδο του χρόνου».

Ο εκπρόσωπος δεν απάντησε άμεσα σε ερωτήσεις σχετικά με την Strawberry.

Το έργο Strawberry ήταν παλαιότερα γνωστό ως Q*, το οποίο, όπως ανέφερε το Reuters πέρυσι, θεωρήθηκε ήδη στο εσωτερικό της εταιρείας ως μια σημαντική ανακάλυψη.

Δύο πηγές περιέγραψαν την προβολή νωρίτερα φέτος αυτού που οι υπάλληλοι της OpenAI τους είπαν ότι ήταν τα demo του Q*, ικανά να απαντούν σε δύσκολα επιστημονικά και μαθηματικά ερωτήματα που είναι απρόσιτα για τα σημερινά εμπορικά διαθέσιμα μοντέλα.

Μια άλλη πηγή που ενημερώθηκε για το θέμα δήλωσε ότι η OpenAI έχει δοκιμάσει εσωτερικά AI που σημείωσε βαθμολογία άνω του 90% σε ένα σύνολο δεδομένων MATH, ένα σημείο αναφοράς μαθηματικών προβλημάτων πρωταθλητισμού.

Την Τρίτη, σε μια εσωτερική συνάντηση όλων των εργαζομένων, η OpenAI παρουσίασε μια επίδειξη ενός ερευνητικού έργου που, όπως ισχυρίστηκε, είχε νέες ικανότητες συλλογισμού που έμοιαζαν με αυτές του ανθρώπου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Εκπρόσωπος της OpenAI επιβεβαίωσε τη συνάντηση, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενό της.Το Reuters δεν μπόρεσε να διαπιστώσει αν το έργο που επιδείχθηκε ήταν η Strawberry.

Η OpenAI ελπίζει ότι η καινοτομία θα βελτιώσει δραματικά τις ικανότητες συλλογισμού των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης της, δήλωσε το άτομο που γνωρίζει, προσθέτοντας ότι το Strawberry περιλαμβάνει έναν εξειδικευμένο τρόπο επεξεργασίας ενός μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης αφού έχει προ-εκπαιδευτεί σε πολύ μεγάλα σύνολα δεδομένων.

Οι ερευνητές με τους οποίους συνομίλησε το Reuters λένε ότι η συλλογιστική είναι το κλειδί για την επίτευξη νοημοσύνης ανθρώπινου ή υπεράνθρωπου επιπέδου από την τεχνητή νοημοσύνη.

Ενώ τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα μπορούν ήδη να συνοψίσουν πυκνά κείμενα και να συνθέσουν κομψή πρόζα πολύ πιο γρήγορα από οποιονδήποτε άνθρωπο, η τεχνολογία συχνά υπολείπεται σε προβλήματα κοινής λογικής των οποίων οι λύσεις φαίνονται διαισθητικές στους ανθρώπους, όπως η αναγνώριση λογικών πλάνων και το παιχνίδι τρίλιζα. Όταν το μοντέλο αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα, συχνά «παρουσιάζει» ψευδείς πληροφορίες.

Οι ερευνητές AI που ερωτήθηκαν από το Reuters συμφωνούν γενικά ότι η συλλογιστική, στο πλαίσιο της AI, περιλαμβάνει το σχηματισμό ενός μοντέλου που επιτρέπει στην AI να σχεδιάζει εκ των προτέρων, να αντανακλά τον τρόπο λειτουργίας του φυσικού κόσμου και να επεξεργάζεται αξιόπιστα δύσκολα προβλήματα πολλαπλών βημάτων.

Η βελτίωση της συλλογιστικής στα μοντέλα AI θεωρείται το κλειδί για να ξεκλειδώσουν τα μοντέλα την ικανότητα να κάνουν τα πάντα, από την πραγματοποίηση σημαντικών επιστημονικών ανακαλύψεων μέχρι τον σχεδιασμό και την κατασκευή νέων εφαρμογών λογισμικού.

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι στην τεχνητή νοημοσύνη «οι πιο σημαντικοί τομείς προόδου θα αφορούν την ικανότητα συλλογισμού».

Άλλες εταιρείες όπως η Google, η Meta και η Microsoft πειραματίζονται επίσης με διάφορες τεχνικές για τη βελτίωση της συλλογιστικής στα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, όπως και τα περισσότερα ακαδημαϊκά εργαστήρια που διεξάγουν έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη.

Οι ερευνητές διαφωνούν, ωστόσο, σχετικά με το κατά πόσον τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) είναι ικανά να ενσωματώσουν ιδέες και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό στον τρόπο με τον οποίο κάνουν προβλέψεις. Για παράδειγμα, ένας από τους πρωτοπόρους της σύγχρονης τεχνητής νοημοσύνης, ο Γιαν ΛεΚουν, ο οποίος εργάζεται στη Meta, έχει συχνά δηλώσει ότι τα LLM δεν είναι ικανά να συλλογίζονται όπως ο άνθρωπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com