Η ώρα της εστίασης φτάνει: Πώς θα λειτουργήσουν ξανά τα καταστήματα
- 24/05/2020, 09:23
- SHARE
Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης και την προσαρμογή τους στη νέα πραγματικότητα, τη Δευτέρα. Η εστιάση είναι από τους κλάδους που επλήγησαν περισσότερο, καθώς έχει περάσει περισσότερο από δύο μήνες από την ημέρα που κατέβασαν ρολά τα κατατήμια λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις καθώς οι ιδιοκτήτες και οι εργαζόμενοι στα καταστήματα εστίασης καλούνται να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα, τηρώντας τις αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας που έχουν οριστεί.
Στο κέντρο της Αθήνας κυριαρχεί τις τελευταίες μέρες, ο ήχος από τα ηλεκτρικά τρυπάνια ενώ οι σκάλες και οι μεζούρες συνθέτουν το σκηνικό που επικρατεί έξω από τα καταστήματα εστίασης. Στην Κολοκοτρώνη, στη Μητροπόλεως, στην Πλάκα, στο Ψυρρή, όπου υπάρχουν εστιατόρια, καφέ και μπαρ έχουν τοποθετηθεί ταινίες σήμανσης που καθορίζουν το χώρο όπου θα καταλάβει κάθε μαγαζί ενώ ήδη κάποια καταστήματα έχουν τοποθετήσει τραπεζοκαθίσματα των 2, 4 και 6 ατόμων, τηρώντας πάντα την προβλεπόμενη απόσταση, η οποία σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων, θα πρέπει να είναι από 0,70 εκατ. έως 1,70 εκατ. Σημειώνεται ότι ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι θα είναι τα έξι άτομα.
Για τα καταστήματα εστίασης που ανοίγουν αύριο, Δευτέρα 25/5, ο υφυπουργός ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης έχει ανακοινώσει τους εξής κανονισμούς:
Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.
Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ
Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.
Μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Ιουνίου η λειτουργία εσωτερικών χώρων
Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, με βάση συγκεκριμένους κανόνες, οι οποίοι θα προσδιοριστούν σύντομα, θα λειτουργήσουν οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων εστίασης, όπως είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1.
Νωρίτερα, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό mega ο υφυπουργός είπε ότι: το άνοιγμα της Δευτέρας είναι ένα πολύ κρίσιμο στάδιο και από αυτό θα κριθεί η συνέχεια και η εξέλιξη της αγοράς. Δεδομένου ότι δεν μπορούν όλοι οι χώροι εστίασης να επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα εξαιτίας της έλλειψης εξωτερικού χώρου, θα κριθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία αν μπορεί να προχωρήσει η διευθέτηση του ζητήματος αυτού και αν τα καταστήματα αυτά μπορούν να ανοίξουν εντός του Ιουνίου. «Θα λυθεί κάτω από κανόνες λειτουργίας διαφορετικούς από αυτούς που ισχύουν για τους υπαίθριους χώρους».
Ερωτηθείς για τη μείωση του ΦΠΑ κι αν αυτή θα “φτάσει” στους καταναλωτές, ο υφυπουργός ανέφερε ότι είναι σίγουρος πως η αγορά θα λειτουργήσει και θα υπάρξουν μειώσεις στις τιμές.
Όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης, την επόμενη Δευτέρα θα επανέλθει στην εργασία του, το 45% των εργαζομένων που είχαν σταματήσει την εργασία τους και σε σύντομο χρόνο θα επιστρέψουν και οι υπόλοιποι καθώς θα υπάρξει και δεύτερο κύμα επιστροφών τον Ιούνιο.
Σε ότι αφορά τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά, είπε ότι γίνονται συνεχώς έλεγχοι και όπου χρειάζεται επιβάλλονται πρόστιμα.
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο δημιουργίας συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού σχετικά με τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων, ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς οι δήμοι έχουν την ευθύνη για την εύρεση λύσης σε κάθε περιοχή.
Σχετικά με την ρευστότητα των επιχειρήσεων, ο ίδιος σημείωσε ότι έχουν ήδη ανακοινωθεί και τρέχουν τα εργαλεία χρηματοδότησης.
Ηλεκτρονικά η αίτηση για επιπλέον τετραγωνικά μέτρα
Τη δυνατότητα στους επαγγελματίες να μπορούν γρήγορα και εύκολα, απ’ όπου και αν βρίσκονται, να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση για επιπλέον τετραγωνικά ή για μείωση τελών δίνει ο δήμος Αθηναίων.
Ταυτόχρονα τους παρέχεται η δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση για τη χορήγηση άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου με τραπεζοκαθίσματα, κάτι που μέχρι σήμερα γινόταν μόνο με φυσική του παρουσία.
Οι δύο αυτές νέες ψηφιακές υπηρεσίες είναι διαθέσιμες μέσω της νέας ψηφιακής πλατφόρμας του Δήμου Αθηναίων ( https://eservices.cityofathens.gr/), που λειτουργεί με απόλυτη επιτυχία εδώ και τρεις μήνες και ήδη δεκάδες χιλιάδες πολίτες την έχουν χρησιμοποιήσει.
Η διαδικασία γίνεται με χρήση των κωδικών taxisnet για την είσοδο στην εφαρμογή και με ελάχιστα «κλικ», ακολουθώντας τις οδηγίες της εφαρμογής, οι επαγγελματίες αφού υποβάλουν μία υπεύθυνη δήλωση και ένα τοπογραφικό διάγραμμα, μπορούν να αιτηθούν και να λάβουν ηλεκτρονικά την άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου που δικαιούνται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας αλλά και του επιπλέον χώρου σύμφωνα με την νέα χθεσινή νομοθετική ρύθμιση. Για όσους επαγγελματίες δεν είναι δυνατή η παραχώρηση επιπλέον χώρου, δίνεται η δυνατότητα να αιτηθούν για μείωση τελών χρήσης του χώρου που δικαιούνται μέχρι 50%.
Οι νέες αυτές υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες για όλους τους δήμους της χώρας που επιθυμούν να εξυπηρετήσουν τους δημότες τους, σε συνέχεια της απόφασης του δημάρχου Αθηναίων να παραχωρήσει δωρεάν για όσο διάστημα διαρκεί η υγειονομική κρίση την πλατφόρμα του δήμου Αθηναίων.
«Σε όλη αυτήν την περίοδο, ο Δήμος μας έκανε πολύ μεγάλα βήματα προς τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του. Έτσι και τώρα, σε μία κρίσιμη στιγμή για την αγορά, την οικονομία και την καλύτερη οργάνωση του δημόσιου χώρου, λειτουργεί πρακτικά, γρήγορα και αποτελεσματικά χωρίς γραφειοκρατία, χωρίς ουρές και ταλαιπωρία. Αλλάζουμε τη σχέση του δήμου με τους πολίτες και τους επαγγελματίες και κάνουμε το δύσκολο, εύκολο» δήλωσε για τις νέες ψηφιακές εφαρμογές ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.
Οι νέες αυτές υπηρεσίες αναπτύχθηκαν και υλοποιήθηκαν από τη ΔΑΕΜ ΑΕ, την Αναπτυξιακή Εταιρεία Μηχανογράφησης και Πληροφορικής του δήμου Αθηναίων, που εξελίσσεται στον τεχνολογικό βραχίονα του ψηφιακού μετασχηματισμού του δήμου Αθηναίων αλλά και άλλων δήμων της χώρας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ