Η ώρα του Brexit
- 10/03/2017, 10:14
- SHARE
Τέλος του μήνα διαζύγιο Βρετανίας-ΕΕ. Tο μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit στις συνομιλίες των «27».
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε την Πέμπτη ότι τόσο η Βρετανία όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμες να προχωρήσουν στις συνομιλίες για το διαζύγιο Λονδίνου- ΕΕ, ωστόσο δεν ξεκαθάρισε πότε ακριβώς θα ξεκινήσει επίσημα τη διαδικασία του Brexit.
«Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας μου το κατέστησαν σαφές ότι θέλουν να προχωρήσουμε με τις διαπραγματεύσεις κι εγώ επίσης το ίδιο. Είναι καιρός να προχωρήσουμε με τη διαδικασία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση» επισήμανε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της τελευταίας Συνόδου που συμμετέχει προτού ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Η ίδια είπε ότι θα το κάνει πριν από το τέλος του μήνα.
Tο μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit στις συνομιλίες της δεύτερης ημέρας
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, θα ασχοληθούν, σήμερα, δεύτερη ημέρα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, με το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit.
Ωστόσο, η ένταση θα παραμείνει, την επομένη της εκλογής του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβυολίου Ντόναλντ Τουσκ για δεύτερη θητεία, παρά την σφοδρή αντίδραση της Πολωνίας, η οποία πλέον κάνει λόγο «για επικίνδυνο προηγούμενο».
Ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας εξελέγη με 27 έναντι μία ψήφου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που επιβεβαίωσαν τη συντριπτική υποστήριξη των χωρών της ΕΕ, με επικεφαλής την Γερμανία και την Γαλλία, προς το πρόσωπο του Ντόναλντ Τουσκ.
Σε αντίποινα, η Πολωνία αποφάσισε να «μη αποδεχθεί τα συμπεράσματα αυτής της συνόδου κορυφής», προειδοποίησε η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο.
Απουσία συναίνεσης, το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, που αφορά επίσης θέματα όπως η μετανάστευση, η οικονομία, η άμυνα ή η κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια, υιοθετούνται εξ ονόματος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «με την υποστήριξη των 27 χωρών μελών», σε ένα σχήμα που νομικά δεν δεσμεύει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθαυτό, αφού δεν υπάρχει ομόφωνη έγκριση.
Αυτό το κείμενο δεν συγκέντρωσε συναίνεση για λόγους που δεν έχουν σχέση με την ουσία, αναφέρεται στην πρώτη σελίδα.
Ορισμένες χώρες, όπως το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο, εξέφρασαν τη βαθιά τους δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι ένα «εσωτερικό» πρόβλημα έχει ως αποτέλεσμα το «μπλοκάρισμα» της Ενωση, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.
Πολλές ταχύτητες
Σήμερα, και χωρίς τη βρετανίδα πρωθυπουργό, οι 27 θα αφιερώσουν το πρωινό στην προετοιμασία της «Διακήρυξης της Ρώμης», που θα δώσουν στη δημοσιότητα στην επέτειο των 60 ετών από τη Συνθήκη της Ρώμης, την ιδρυτική συνθήκη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, που εξελίχθηκε σε Ενωση, που θα γιορταστεί στις 25 Μαρτίου στην ιταλική πρωτεύουσα.
Κεντρική ιδέα του κειμένου θα είναι η διατήρηση της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά το Brexit.
Ομως η ιδέα ενός ευρωπαϊκού μέλλοντος πολλών ταχυτήτων, κυριαρχεί στις συζητήσεις. Υποστηρίζεται κυρίως από την Γερμανία και την Γαλλία, που επιδιώκουν την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας χωρίς τα εμπόδια που θέτουν οι απρόθυμες ευρωπαϊκές χώρες.
Άλλες χώρες ανησυχούν μήπως εξελιχθούν σε μέλη της δεύτερης ζώνης/ταχύτητας της Ενωσης. Αυτές είναι κυρίως οι χώρες της ομάδας του Visegrad (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβακία, διεύρυνση προς ανατολάς του 2004), που έχει αναδειχθεί τους τελευταίους μήνες συγκροτώντας μπλοκ , αρχικά, κατά της μεταναστευτικής/προσφυγικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.