Οι όροι της Νέας Δημοκρατίας για τη συμφωνία με τα Σκόπια
- 13/01/2018, 12:30
- SHARE
Τι αναφέρει ο Τομεάρχης Άμυνας της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλια για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
«Oι Έλληνες δεν θέλουμε μια οποιαδήποτε λύση. Θέλουμε και χρειαζόμαστε τη βέλτιστη λύση. Μια λύση ολοκληρωμένη, βιώσιμη, στηριγμένη στο Διεθνές Δίκαιο. Χωρίς όμως να απεμπολείται η εθνική μας συνείδηση, δίχως να θολώνεται η εθνική μας ταυτότητα, χωρίς να παραχαράσσεται η Ιστορία, δίχως να υπονομεύεται το παρόν και το μέλλον του ‘Εθνους και της Πατρίδας», δηλώνει ο Τομεάρχης Άμυνας της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας, σε άρθρο του στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος” με τίτλο: “Τίποτα λιγότερο από την Εθνική Γραμμή”.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τονίζει ότι το ζήτημα της ονομασίας της FYROM είναι εθνικό θέμα στο οποίο «δεν είναι αποδεκτό τίποτα λιγότερο από την εθνική γραμμή, που χαράχτηκε το 2008 στο Βουκουρέστι από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων, για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή».
Ο κ. Κικίλιας επιτίθεται στην κυβέρνηση για την έλλειψη σαφούς και ενιαίας θέσης. «Άλλα διαρρέονται από τον κ. Κοτζιά, άλλα από τον κ. Καμμένο, άλλα δηλώνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, άλλα ?περίεργα και αντεθνικά – υποστήριζαν παλαιότερα σημερινοί υπουργοί», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, χαρακτηρίζει τη στάση της κυβέρνησης, η οποία ελλείψει θέσης επιδίδεται σε μικροπολιτικά παιχνίδια εγκαλώντας τη Νέα Δημοκρατία, “πολιτικά επικίνδυνη και εθνικά ανεύθυνη”. Και ξεκαθαρίζει ότι «αν η κυβέρνηση δεν διαθέτει συγκεκριμένη, εθνικά αποδεκτή θέση, τότε δεν μπορεί να χειριστεί το ζήτημα και οφείλει να παραιτηθεί πάραυτα».
«Το ζήτημα του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας δεν είναι μόνο μια ανιστόρητη διεκδίκηση γεγονότων ή συμβόλων. Είναι το υπόβαθρο πάνω στο οποίο καλλιεργείται ο αλυτρωτισμός εις βάρος μας και εις βάρος της σταθερότητας των Βαλκανίων», επισημαίνει ο βουλευτής της Ν.Δ. και συμπληρώνει πως «ο,τιδήποτε συνιστά αλυτρωτισμό και εγείρει αξιώσεις έναντι της Ελλάδας, πρέπει να απαλειφθεί και να αποκηρυχθεί».
Θέτει δε και συγκεκριμένα ερωτήματα ως βάση διαπραγμάτευσης με τη γειτονική χώρα: «Θα αλλάξουν οι γείτονές μας το Σύνταγμά τους, στο οποίο ορίζεται ρητώς ότι η ονομασία του κράτους είναι “Δημοκρατία της Μακεδονίας”; Θα απαλείψουν τις αλυτρωτικές εκφράσεις μέσα σε αυτό; Θα αλλάξουν τα διαβατήριά τους και όλα τα επίσημα κρατικά τους έγγραφα; Θα μετονομάσουν το αεροδρόμιό τους; Θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον ήλιο της Βεργίνας; Θα αφαιρέσουν από τα σχολικά εγχειρίδια τους χάρτες της “Μεγάλης Μακεδονίας”;».